kézfogás

Megvan a tökéletes kézfogás titka – így csináljátok helyesen!

Amikor megismerkedtek valakivel, vagy esetleg bemutatkoztok egy interjú előtt, többek között bizony a kézfogásotok alapján alakul ki rólatok az első benyomás. Éppen ezért fontos, hogy tudjátok, hogy kell kezet rázni, az ilyesmit pedig egyáltalán nem szégyen begyakorolni, hiszen sok múlik rajta.

A tipikus kézfogás-bakikat mindenki legalább egyszer tapasztalta már élete során: ott van a döglött hal, a satu, az izzadós, a túl hosszú és a túl rövid kézfogás, és az, aki eleve zavarban van amiatt, hogy egyáltalán kezet kell ráznia. Én például mindig annyira koncentrálok magára a kézfogásra, hogy szinte soha nem emlékszem az illető nevére.

Ez a bemutatkozási hagyomány pedig fontosabb, mint elsőre gondolnánk, ugyanis nemcsak a személyiségünkről árul el sokat, hanem másokban gyakran ez alapján alakul ki rólunk az első benyomás, attól pedig bizony nem könnyű megszabadulni. Mostantól azonban nem kell többet a tükör előtt gyakorolnunk az ideális kézfogást, ugyanis a ZipRecruiter nevű oldal közzétett egy videót, ami megtanít bennünket a legtutibb praktikákra! 

Objektum doboz

1. Ne hanyagoljátok a csuklómunkát

Ha a másik lelkesen rázza a kezeteket, ti viszont nem tesztek bele semmilyen erőfeszítést, úgy fogja érezni magát, mintha egy szivacsnak mutatkozna be. Ez pedig gyengének és erőtlennek állít be benneteket, ami nem túl jó indítás például egy állásinterjú elején. Konklúzió: figyeljetek a csuklótokra!

2. Ne simogassátok a másik kezét 

Ha kézfogáskor az ujjaitok véletlenül a másik tenyerébe csúsznak, a végén még furcsán néznek majd rátok, és ti lesztek a rámenős csajok, akikkel nem szívesen találkoznak újra. Ha ugyanez hivatalos szituációban játszódik le, az még kínosabb, szóval figyeljetek, hová nyúltok!

3. Ne legyetek leereszkedőek

Ha úgy nyújtjátok oda a kacsótokat, mintha ti lennétek Erzsébet királynő jogos örökösei, valószínűleg nem túl pozitív kép fog kialakulni rólatok. Nemcsak leereszkedőnek, de valószínűleg sznobnak és egoistának fogtok tűnni. Ha ezt el akarjátok kerülni, figyeljetek oda arra, hogy ne hordjátok fenn az orrotokat kézfogás közben!

4. A tökéletes kézfogás pedig...

A videó szerint a tökéletes kézfogás határozott, kissé erős, de még nem kelti azt az érzetet a másikban, hogy csapdába esett a praclija. Fontos, hogy ne rázzátok túlságosan sokáig a másik kezét: két rázás bőven elegendő. Azon kívül pedig, hogy a fenti hibákat kerüljük, fontos a szemkontaktus, egy magabiztos mosoly pedig sosem árthat.

Ha így ráztok kezet, már nem lehet rólatok rossz az első benyomás!