Egyéb kategória

Megvan, miért érezzük magunkat szomorúnak szex után

Ha hiszitek, ha nem, a szex utáni szomorúság valóban egy létező átmeneti állapot. Nem csak hébe-hóba történik meg, ez egy komoly társadalmi „probléma”, ami lehet, hogy veletek is megesett már. De mégis mi lehet az oka?

vous - 2016.08.04.
Megvan, miért érezzük magunkat szomorúnak szex után

Még fel sem ocsúdtunk a tényből, hogy eredetileg a női orgazmus nem az élvezetről szól, máris itt egy újabb érdekes fejlemény, aminek még külön nevet is adtak: a közösülés utáni szomorúság. De hogy miért történik ez meg? A prolaktin hormonok a ludasak! A nőknek ezekre a hormonokra a tej termeléséhez van szükségük, de a férfiak is rendelkeznek ilyen hormonokkal. A test orgazmus után kezdi el termelni ezeket a hormonokat a dopamin felszabadulásának ellensúlyozása miatt. Sőt, ez a hormon felelős a szex megkívánásáért is – írja a Pop Sugar.

Forrás:
pexels.com

Szex közben a dopamin végighullámzik a testen, aminek köszönhetően nagyszerűen érezik magukat a közösülő partnerek. Majd amikor mindennek vége, hirtelen abbamarad a dopamin felszabadulása. Éppen ezért különböző érzések foghatják el ilyenkor az embert: például szomorúság, ijedelem vagy harag, ami miatt néhányan inkább legszívesebben az egyedüllétet választanák egy kis időre, vagy akár egy egész éjszakára.

Ajánlott cikkek