Egyéb kategória

Lessétek el a brazil nők trükkjeit! – 6 dél-amerikai superfood a kirobbanó egészségért

A következő hónapra Brazília ad otthont a világ elit atlétáinak, hiszen elkezdődtek a nyári olimpiai játékok a fővárosban, Rio de Janeiróban. Na nem mintha eddig ne hallhattatok volna csodás brazil testekről: a világ legjobban fizetett modellje, Gisele Bündchen is innen származik, a Copacabana Beachen egymást érik a kerek fenekű, formás latin szépségek, mellettük kockás hasú férfiak röplabdáznak, aztán este mind együtt szambáznak az utcákon, de Brazíliában ennél több van!

vous - 2016.08.08.
Lessétek el a brazil nők trükkjeit! – 6 dél-amerikai superfood a kirobbanó egészségért

A sablonos sztereotípiák mellett Brazília hazája rengeteg egzotikus növénynek is, amit az egészséges életmód fanatikus hívői csak superfood néven emlegetnek. Lehet, hogy nem futtok bele minden sarkon egy camu-camu delibe, de néha érdemes felkutatni a távoli esőerdők csodáit! Ezúttal igyekeztem olyan ételeket összegyűjteni, amik itthon is elérhetők, és színt vihettek vele a mindennapos főzőcskézésbe!

21 nap logó fehér

Fizessetek elő a 21 NAP – Pont neked programra!

Csak 21 nap kell, és rászokhattok az egészséges életmódra. Töltsétek le a 21 NAP alkalmazást iOS-re vagy Androidra, regisztráljatok, és fizessetek elő a TELJES csomagra szuperkedvezményesen 21 000 forint helyett 4990 forintért. (Előfizetni a letöltött applikáción belül tudtok.)

21 napra komplex étrendet kaptok receptekkel, receptvideókkal, kedvezményes ebédrendeléssel. Komplex edzésprogram vár videókkal. A pihenőnapokon jógaoktatás lesz videóval. Minden napra tippeket adunk. Szakértőink és a VOUS-lányok végig mellettetek lesznek. INDULÁS: 2016. augusztus 22.

Acaibogyó

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro
Forrás:
Alexandra

Ha követtek szörfös csajokat az Instán, akkor már biztos láttátok, hogy Hawaiin és Ausztráliában az egyik legnagyobb sláger az acaipuding. A chiapuding és a smoothie-k szerelemgyereke ez az acaibogyóból készült étel, ami telis-tele van antioxidánsokkal, és persze minden szokásos csodás tulajdonsággal rendelkezik, amivel egy superfood rendelkezni szokott: méregtelenít, lúgosít, óv a rák ellen. Itthon a friss, áfonyaszerű gyümölcshöz nem juthattok hozzá, csak dzsúsz vagy por formájában található meg a bioboltokban – méregdrágán. Ettől függetlenül, ha kicsit át akarjátok élni, milyen lehet most Rióban szurkolni a magyar csapatoknak, dobjatok össze egy gyümölcsös acaiturmixot – a savanykás íz mellé készüljetek egyéb gyümikkel is, tuti kombó banánnal vagy sárgadinnyével!

Forrás:
iStock

Jukka

A dél-amerikai őslakosok a jukka, magyarul pálmaliliom minden részét használják: leveléből és szárából fertőtlenítő, anyagcsere-gyorsító főzet készíthető, gyümölcséből gyümölcslevet, rostjaiból kosarat fonnak. Itthon dísznövényként tartják, de egy pohár jukkagyökérdzsúsz fedezi a napi C-vitamin-bevitel felét, tele van mangánnal, káliummal, és ki ne hagyjam, antioxidánssal is! Esszenciáját kapszulába zárva ízületvédő szerként is fogyasztják, így megtaláljátok itthon is a táplálékkiegészítős boltokban.

Forrás:
iStock

Kókuszvíz

Kókuszba szívószálat szúrni, kókuszvizet szürcsölni a homokban, miközben az óceán mossa a lábunkat – én biztos csak erre vágynék Rióban! Bár ott, ahol terem kókusz, valóban tudják így fogyasztani, de hozzánk csak a már érett, kókuszvizet alig tartalmazó diók jutnak el. Szerencsére egyre több helyen kapható dobozos formában ez az isteni, káliumban gazdag, de kalóriában szegény ital, ami jól lehűtve edzés után vagy forró nyári napokon tökéletes alternatívája a víznek. Nekem már volt hozzá szerencsém, igazán trópusi hangulatot hoz, de a hűtésről tényleg gondoskodjatok, mert langyosan már ihatatlan.

Figyelem! A kókuszvíz nem egyenlő a kókusztejjel: előbbi a kókusz belsejében található folyadék, utóbbit a kókusz húsából préselik.

Forrás:
iStock
tevhit-egeszseges-etkezes

Az 5 legnagyobb tévhit az egészséges étkezéssel kapcsolatban

A táplálkozással kapcsolatos tévhitekből Dunát lehetne rekeszteni. Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás bonyolult, átláthatatlan és megközelíthetetlen rendszer, pedig nem!

A legnagyobb, egészséges étkezéssel kapcsolatos tévhiteket és a 21 NAP szakértőjének véleményét ide kattintva olvashatjátok.

Guarana

Az időeltolódás miatt az éjszaka közepén versenyzik a kedvenc olimpikonotok? Semmi gond, maradjatok ébren brazil módra! Az Amazonas vidékén őshonos bogyó, a guarana kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint a kávébab, így természetes élénkítő, koncentrációnövelő, és még szívdobogást sem okoz (mármint nem többet a normálisnál). Sőt, ha egy magyar arany után hosszúra nyúlt az ünneplés, akkor is nyúlhattok a guarana felé, mert másnaposság ellen is használ. Itthon főleg kapszula és por formájában találkozhattok vele.

Forrás:
iStock

Paradió

Brazil diónak is hívják azt az olajos magot, ami leginkább a diákcsemegéből lehet ismerős. Szintén a brazil esőerdőkben őshonos, kókuszdióhoz hasonló termésével közelharcot kell vívni, mire kiszedik belőle az ehető magokat. Tele van egészséges, telítetlen zsírsavakkal, ásványi anyagokkal, például magnéziummal, káliummal, vassal, foszforral és szelénnel. De vigyázzatok, nehogy teletömjétek magatokat vele a tévé előtt: 100 gramm paradió 700 kalóriát tartalmaz, úgyhogy csak óvatosan!

Forrás:
iStock

Kakaó

Persze nem a nyuszis, hanem az ízesítetlen, nyers kakaó! Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban, de tudok újat is mondani: a kakaó tele van flavonoidokkal is, amik az ereket, a szívet és a memóriát védik! Koffeint is tartalmaz, így nyersen ne este fogyasszátok, de például krémes turmixokba, zabkásába, süteményekbe keverhetitek akár por, akár kakaótöret formájában. Az acaipudingotok tetején nagyon jól mutat egy szórás kakaó az őrölt paradió mellett, csak aztán nehogy ti is szambára perdüljetek!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek