Coco Chanel divat sport

Chanel nem olyan lányokat álmodott a kosztümjeibe, akik egész nap a thigh gapjüket stírölik a tükörben

Coco Chanel forradalmasította a divatot, és rengeteg máig örökzöld, mi több, legendás ruhadarabot, kiegészítőt, parfümöt alkotott. Emellett felszabadította a nők testét is: elege lett a szoros fűzőkből, felpocolt mellekből, ezerrétegű szoknyákból, ehelyett a természetességet és a praktikumot tűzte zászlajára. Coco nem próbálta meg vékony, fiús alakját különböző trükkökkel megváltoztatni, helyette a munkára, álmaira, céljaira fókuszált – és emellett tökéletes stílusa miatt csodájára járt az egész világ. Lenne mit tanulnunk tőle!

A 20. század során rengeteget változott a testkép: a Hollywood aranykorában hódító íves, nőies formák után a '60-as évek a tinilányok testalkatát istenítette. A '90-es évek tökéletes szupermodelltestei után Kate Moss a heroin chicet hozta el. Mostanában ismét hódít az egészség, az izmos, karcsú testek korát éljük, de sajnos egészen torzszülött ideálok is ágaznak le róla: először jött a thigh gap (össze nem érő combok), aztán a bikini bridge (bikinihíd), és a legújabb őrület, az ab crack. A thigh brow-ról (tudjátok, a combszemöldök) és a Kardashian-fenékről már nem is beszélve! 

Egy ideig megúszták, de az utóbbi évtizedekben a férfiakat is elragadta a testképőrület, és ennek legfőbb nagykövete David Beckham, aki először a metroszexuálisok példaképe volt mindig tökéletesen belőtt sérójával és gondosan megválogatott ruháival (kösz, Vic!), azonban pár éve már spornoszexuális tanokat hirdet: azaz kigyúrja magát, aztán ország-világ előtt mutogatja félmeztelen testét, és követik őt ebben fiatal férfiak milliói.

Félreértés ne essék, én is szeretek izmos férfitesteket nézegetni, azonban az már kevésbé szimpatikus (vagy éppen egészséges), ha egy férfinak, de nőnek is az a legelső prioritása, hogy hogyan néz ki a teste, és mások értékét is külsejük alapján ítéli meg. Most abba bele se megyek, hogy az örökös edzőtermi szelfizésnek milyen lelki zavarok állhatnak a hátterében, a lényeg az, hogy

a sportra elsősorban nem azért van szükségetek, hogy jól nézzetek ki.

Forrás:
iStock

A sport és az egészséges életmód fő funkciója az, hogy testeteket, ami oly sok évtizeden keresztül hűségesen szolgál titeket, ápoljátok, karbantartsátok. Olyan egyértelmű, hogy otthon rendszeresen takarítotok, hogy évente szervizbe viszitek az autót – éppen a testeteket hanyagolnátok el?! Az ab crackhez hasonló trendek már csak azért is veszélyesek, mert a különböző testalkatok máshogyan alakulnak a testmozgás hatására, így sokaknak kifejezetten káros, ha addig edzik és éheztetik magukat, amíg ki nem alakulnak ezek a média által túlhájpolt testvonások.

hosszú katinka rió olimpia

Az olimpikonok teste tökéletes – csak nem úgy, ahogy gondolnátok

Bár az olimpikonok teste valóban tökéletes, nem úgy, ahogy a szó reklámozott formájában szoktátok használni, hanem tökéletesek funkcionális szempontból. Ki-ki úgy, ahogy arra a sportágában szüksége van. Összegyűjtöttem nektek pár példát, hogy lássátok: a karcsú comb és kockás has nem minden, az olimpikonok teste is olyan sokszínű és változatos, ahogy a többi emberé.

A cikket ide kattintva olvashatjátok végig.

A Victoria’s Secret-angyal-alakhoz szerencsés genetika is kell, ráadásul a kifutón látott karcsúság még náluk sem örök: azok gondos formaidőzítés eredményei, hogy azon a napon, abban az órában tökéletesen nézzenek ki. Ha valaki ezt hosszú távon szeretné tartani, az valószínűleg az anorexia, bulimia életveszélyes berkeiben kötne ki.

Egy dolog biztos: a rendszeres sportolástól és a tudatos táplálkozástól testetek feszesebb, erősebb, strapabíróbb lesz. Emellett mentálisan is megerősít titeket: egyrészt a mozgás kikapcsol, oldja a stresszt, másrészt személyiségetek is épül, kitartóbbak lesztek, fegyelmezettebbek, és az önbizalom-növekedésnek hála jobban helytálltok minden nehéz helyzetben.

És ezek azok az értékek, amik majd az élet más területein is hasznotokra lesznek!

Szabó András edző 1 NAP

Sportoljatok 21 napig Szabó Andrással!

Augusztus 22-én indul a 21 NAP – Pont neked életmódváltó programunk komplex edzésprogrammal, étrenddel, receptekkel, videókkal, cikkekkel és tippekkel. A programot innen töltheted le:

App Storehttp://apple.co/2aoK3To

Google Play Áruházhttp://bit.ly/2aJhAqS

INDULÁS a teljes tartalommal: 2016. augusztus 22.

Biztos vagyok benne, hogy Coco Chanel nem olyan lányokat álmodott bele kis fekete ruháiba és kosztümjeibe, akik egész nap a thigh gapjüket stírölik a tükörben. Sokkal inkább olyan erős, öntudatos nőket, akik képesek célokat tűzni maguk elé, és azokat kemény munkával meg is valósítják – és nem hagyják, hogy holmi társadalmi előírások, múló szeszélyek útjukba álljanak. Ahogy e Cocótól származó idézet is mutatja:

Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek. Kelj föl korán, dolgozz keményen. Nem fog megártani: a fejed dolgozik, a tested tevékeny.

Coco Chanel

10 motiváló idézet Coco Chaneltől, ha úgy érzitek, nincs tovább

Stílus. Keménység. Függetlenség. Öntörvényűség. Munkamánia. Szavak, amelyek Coco Chanel neve hallatán az eszembe jutnak. A 20. század egyik legnagyobb divattervezője soha nem rejtette véka alá a véleményét. Megelőzte korát azzal is, ahogyan a női szerepekről, a szerelemről, a házasságról vagy az életfeladatokról gondolkodott. Gyakran idézett mondásai közül ezeket jó újra és újra végigolvasni, ha éppen úgy érzitek, elegetek van mindenből, és egyszerűen nem megy tovább. Boldog születésnapot, Mademoiselle!