Egyéb kategória

„Nincs mit szépíteni: Bridget Jones egy lúzer” – A karakter egy huszonéves lány szemével

Az van, hogy a Bridget Jones-őrület ismét elérte a világot. Már a mozikban az új, harmadik rész, amelyben még mindig a szingliség a téma, megspékelve gyerekvállalással és apasági teszttel. De miért érdekli a nőket ennyire egy 30-as (most már 40-es) szingli nő élete? Miért volt menő Bridget Jones? Egy 25 éves lány megnézte a filmeket, és megvan a véleménye.

vous - 2016.09.10.
„Nincs mit szépíteni: Bridget Jones egy lúzer” – A karakter egy huszonéves lány szemével
Bridget Jones naplója 2.

Bridget Jones naplója 2.
Forrás:
Alexandra

Ez a 25 éves lány én lennék. Tegyük félre a pszichológiát és a nagyon okos kritikákat! Vállalom: szerintem Bridget Jones karaktere vérciki.

Bridget Jones naplója. 2001-ben ezzel a címmel robbant be a kultuszfilm és az azóta talán legismertebb szinglikarakter. Arra, hogy miért volt akkora sikere a könyvnek, majd a filmnek, igen egyszerű a válasz. A szinglik nők, vagy akik még emlékeztek rá, milyen szinglinek lenni, saját magukat látták viszont a vásznon, magukon röhögtek, sírtak. A film bemutatta, milyen esendő egy nő. Ez így rendben van, a maga módján aranyos is, de hogy valójában ilyen lett volna egy szingli nő élete, azt kétlem, illetve remélem.

Ettől függetlenül a film bejött, a nők imádták, a feminista filmek pedig megállíthatatlanok voltak a 2000-es évek elején. Ahogy a második Bridget Jones-film is vászonra került, úgy jött a magyar szinglifilm, az Állítsátok meg Terézanyut! is. (Ez a film az azonos című könyvön, Rácz Zsuzsa regényén alapul). A nők szintén barátnőstül csődültek a mozikba. Magukat akarták látni. Ezt meg is kapták. Közben elhitették velük, hogy esetlen szinglinek lenni jó dolog. 

Én viszont nem értem!

25 éves vagyok, tartós párkapcsolatban élek, és az eddigi felnőtt életemből fél évet töltöttem egyedülálló nőként. Az, hogy kapcsolatfüggő vagyok-e, egy másik történet. Amikor az első Bridget-film kijött, kezdő tinédzser voltam, és nem igazán érdekelt. Hogy őszinte legyek, később se. Ettől függetlenül tudtam, miről van szó, de hogy teljesen képbe kerüljek, mielőtt beülnék a harmadik részre, megnéztem újra a filmeket.

Bridget Jones babát vár

Megnéztük az új Bridget Jones-filmet – kritika

Olyan, mintha az új Bridget Jones-filmet két csapat csinálta volna: az egyik pontosan ismeri a nyers valóságot, és mély iróniával fesztivált csinál belőle, a másik viszont a hollywoodi paneleket látja át tökéletesen, és mindent megtesz, hogy ezzel a nyers valósággal szembemenjen. A Bridget Jones babát vár fergeteges szórakozást ígér, de közben még annál is fontosabb kérdéseket feszeget, mint hogy ki a baba apja.

Szerzőnk, Barok Eszter cikkét ide kattintva olvashatjátok.

Nincs mit szépíteni: Bridget Jones egy lúzer!

Nem értem, hogy a „szingli” szót miért társítják az emberek és a filmrendezők a megkeseredett, lehangolt, már-már depressziós nővel. A kettő nem jár együtt, ahogy párkapcsolatban élni sem olyan, mint rózsaszín felhőkön lépdelni. Egy szingli nő nem feltétlen elhízott, és nem is lúzer. Ha én szingliként néztem volna meg a Bridget Jonest, foggal-körömmel küzdenék, hogy csak ne legyek ilyen!  

Ti se akarjatok Bridget Jonesok lenni, mert Bridget Jones nem menő!

Ami megbocsátható egy szűz kislánynak, nem az egy harmincas szingli nőnek. A szingliség egy állapot, mindenféle lehetőséggel. Lehet, hogy harminc felett egyedülállónak lenni nem pusztán a lehetőségekről szól, de akkor sem hasznos tudatni az új pasinkkal, hogy mennyire cuki pucéran, és a szexet sem ajánlott kufircnak hívni. Ez Bridget Jones ördögi köre: amit szabad a barátnők előtt, azt ne tegyétek az új pasi előtt. Legalábbis ne mindent azonnal.

Forrás:
Facebook / Bridget Jones's Diary

Milyen az igazi harmincas szingli?

Vannak harminc pluszos szingli nő ismerőseim, és egy kicsit se emlékeztetnek Bridget Jonesra. Igen, akarnak pasit, igen, lehet, hogy kétségbe is esnek, de nem lesz belőlük megkeseredett, esetlen divatmaca, és nem csinálnak hülyét magukból a munkahelyükön. Élvezik az életet, NEVETNEK SAJÁT MAGUKON, és nem csupán a nem létező párkapcsolatukról beszélnek. Biztosan van olyan nő is, mint Bridget Jones, én viszont sosem találkoztam rá emlékeztető szingli nővel. Bridget Jones nem releváns szingli. Ő egy kitalált, sarkított karakter, aki bár megmosolyogtató, nem követendő.

szingliként élni

Szingliként élni csak ritkán menőség? Magyar nők vallottak nekünk

A Szex és New Yorkban menő szinglinek lenni, a Bridget Jonesban tömény kínlódás. De hol az igazság? Tény, hogy egyre többen élnek egyedül, és az is igaz, hogy ami korábban ciki volt, mára elfogadottá vált. Sőt, a filmeknek köszönhetően trendi dolog lett szingliként élni. De van visszaút? Lehet valaki tartós szingliből olyan, aki könnyedén belesimul egy párkapcsolatba? És akarnak ők egyáltalán másként létezni?

Korábbi cikkünkért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek