Egyéb kategória

Rendetlenség van az íróasztalotokon? Akkor intelligensebbek vagytok a többieknél!

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én nagyon kevés olyan embert ismerek, aki képes rendet tartani az íróasztalán. Ha belegondolok, életemben eddig szinte csak olyan íróasztalokat láttam, ahol a káosz az úr, egy tudományos kutatás pedig azt állítja, hogy ez nem is véletlen!

vous - 2016.09.10.
Rendetlenség van az íróasztalotokon? Akkor intelligensebbek vagytok a többieknél!

Ismerjük be: még a rendszerető embereknek is kifejezetten nehéz patinás rendet tartani az íróasztalukon az év minden napján. Én például szinte minden személyes holmimat ott tartom: emlékdoboztól kezdve a gyerekkori levelezésemig minden ott van egy kupacban, és mondanom sem kell, hogy a kupac évről évre egyre csak nő. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy minden fontos iratot/leletet/könyvet/cikket oda dobok le, ha csak pár percre rohanok haza, így pár nap alatt igazi káosz uralkodik el az íróasztalomon, és szerintem ez az érzés nektek is ismerős lehet.

Most azonban mindannyian hivatalosan is megkönnyebbülhetünk az íróasztalunkon található kupi miatt, ugyanis kiderült, hogy van rá egy tökéletesen elfogadható tudományos magyarázat!

Forrás:
Instagram

A szívünkön könnyítő tanulmány a Psychological Science nevű lapban jelent meg, a kutatást pedig Kathleen Vohn pszichológus-tudós vezette. Kérdőíveket töltetett ki rendezett, tiszta íróasztalon dolgozó, és rendetlen íróasztalon dolgozó jelöltekkel, az eredmény pedig érdekes módon pont az lett, amit elsőre gondolunk az ügyről. 

Azok az emberek, akik rendet tudnak tartani az íróasztalukon jótékonykodnak, ha lehetőségük van rá, almát választanak csoki helyett, ha nassolnának valamit, és egy percet sem késnek reggelente, egyszóval mindig a „jó döntéseket” hozzák. Egy másik kérdőív azonban a kreativitásra kérdezett rá, és mikor a pingponglabdát kellett volna újrahasznosítani, a rendszerető emberek elnémultak, a káoszkirálynők pedig remekelni kezdtek: nemcsak kreatívabbnak, de intelligensebbnek is mutatkoztak jó döntéseket hozó társaiknál.   

Objektum doboz

És hogy a magyarázat se maradjon le: Vohn szerint a kutatás végkövetkeztetése, hogy a rendetlen környezet kreativitásra és talpraesettségre készteti a dolgozókat, ameddig a megszokott, rendezett íróasztal nem inspirálja a dolgozókat többre, csak annyira, hogy a szokásos színvonalat hozzák.    

Szóval, csajok, lehet, hogy mégis olyan világban élünk, ahol a rendetlenség a javunkra válik? 

Ajánlott cikkek