fogmosás

Módszerek, amikkel simán megelőzhetitek a fogszuvasodást

Ti tudtátok, hogy a kókuszolaj is kipróbálható fogkrémként? Ha nem, akkor most beavatunk titeket abba, miért érdemes kipróbálnotok, valamint abba, hogy milyen további lehetőségek vannak még a fogszuvasodás megelőzésére.

Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa ugyanis a kókuszolaj hatásairól és a leghatékonyabb megelőző módszerekről mesélt. Elmondta, hogy becslések alapján egy átlagos magyar a szükséges négy helyett évente csak egyetlen fogkefét használ el. Ezek után nem meglepő, ha azt állítjuk, hogy a helyes fogmosás lépéseivel sem vagyunk tisztában, ahogy azon sem lepődhetünk meg, hogy a WHO által 32 európai országban szervezett felmérés szerint a fogszuvasodás problémáját tekintve hazánk az igen rossznak számító 24. helyen áll. Most következzen 3 tipp, amivel megelőzhetitek a fogszuvasodást!

1. Plakkfestés

„Igen, a kókuszolaj tényleg segíthet, de először mindenképp a helyes fogmosás lépéseit kellene elsajátítani, ami könnyebb lehet az úgynevezett plakkfestés segítségével. A plakk a fogakon és a fogak közt képződő lepedék, mely még gondos fogápolás mellett is kialakulhat, így hozzájárulhat a fogkő, a fogszuvasodás, az ínygyulladás megjelenéséhez. A plakk színe a fogak színével megegyező, fehéres árnyalatú, ezért plakkfestés során, melyet közvetlenül fogmosás után végzünk, egy speciális, színes oldatot kenünk fel az összes fogfelszínre. A festék a lepedéket és fogkövet festi csak meg, eltérő mértékben: a még friss lepedék világosabb színű, a régebbit pedig sötétebbre festi. Ettől kezdve már nem sokat nyom a latban, hogy fogkrém vagy kókuszolaj van-e a fogkefén, bár az utóbbi mellett szóló fő érv – a természetes antibakteriális hatás – valóban igaz.”

kókusz

Egyszerű, természetes tippek a vakítóan fehér fogakért

A kókuszolaj csökkenti a fogínygyulladást és fehéríti a fogakat, továbbá szinten tartja az általános szájhigiéniát és erősíti az immunrendszert. Kenjétek át vele a fogaitokat, és hagyjátok hatni 20 percig! Meglátjátok, gyönyörűen fehérek lesznek.

A további tippekért kattintsatok ide!

2. Ne csak a fogfájás vigyen titeket fogorvoshoz!

„Az otthoni fogápolás mellett fogaink megóvása érdekében félévenként akkor is javasolt fogorvost felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulását.” 

Forrás:
pexels.com

3. Barázdazárás

„A fogak egyenetlen felszínén lévő barázdák nagy veszélyt jelentenek fogszuvasodás szempontjából. Az őrlőfogak rágófelszíni barázdáinak réseibe a fogkefe szálai gyakran már nem érnek el, így ezen a részen könnyen alakulhat ki fogszuvasodás. A barázdazárás során ezeket a vékony réseket töltjük fel folyékony tömőanyaggal, így megelőzhető, hogy a nehezen tisztítható barázdák elszuvasodjanak.”