Egyéb kategória

6 tudományos érv, hogy be merjétek vállalni a kutyatartást

A kutya az ember legjobb barátja, és ez nem csak azért van így, mert hűségesek, sokat bújnak, és nem ítélkeznek felettünk, ha este mondjuk borozni támad kedvünk. Ennél többről van szó: mindjárt soroljuk is a tudományosan bizonyított okokat, hogy miért is jó kutyával élni!  

vous - 2016.09.18.
6 tudományos érv, hogy be merjétek vállalni a kutyatartást

Ha mostanában gondolkoztok azon, hogy vegyetek-e egy kutyust, talán pont jókor futottatok bele ebbe a cikkbe. Ugyanis nemcsak szubjektív, hanem tudományosan igazolt előnyei is vannak annak, ha egy kutyával osztjátok meg az otthonotokat! Tudtátok például, hogy egy kutya csökkenti a stresszt, felelősségteljesebbé varázsolja a gyerekeiteket, és akkor is kirobbant benneteket otthonról, ha esik az eső, tíz fok van, és legszívesebben az egész napotokat a paplan alatt töltenétek? Nem? Akkor most figyeljetek!

1. Egy kutya szociális támogatást nyújt

Bizony, nem véletlenül mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy képes felturbózni az önbizalmunkat a legrosszabb pillanatokban is, és elhitetni velünk, hogy nincs velünk semmi baj, főleg olyankor, amikor az életünk valamely területén durva visszautasítást éltünk át. Rettenetes első randitok volt? Rossz napotok volt a munkahelyen? Sebaj, egy kis minőségi idő a kutyusotokkal rögtön segíteni fog a bánatotokon!

2. Csökkenti a stresszt

Szintén több kutatás jutott arra az eredményre, hogy egy kutya közelsége csökkenti a stresszt és a szorongást. A Harvard Medical School például odáig ment, hogy terápiás célra vett kutyát az irodába, hogy a dolgozók nyugodtabbak legyenek, és az állatok színesítsék a munkakörnyezetet. Na, ezt például felhozhatjátok, ha legközelebb leültök beszélni a főnökötökkel!

Forrás:
Pexels

3. Felelősségteljesebbé teszik a gyerekeiteket  

Ugyanis ha vesztek egy kutyát, arról bizony a család többi tagja is gondoskodni akar majd, még a legkisebbek is! Így a gyerekek már egész fiatalon megtapasztalhatják, milyen felelőséggel jár mondjuk etetni, sétáltatni egy állatot, vagy akár játszani vele! Bizonyos kutatások egyébként azt is állítják, hogy azok a gyerekek, akik érzelmileg kötődnek a család kutyájához, nemcsak komolyabban veszik az emberi kapcsolataikat, hanem a társadalomhoz is jobban kötődnek. Nem hangzik rosszul, nem?

4. Kevesebb esély az allergiára 

Nem csalás, nem ámítás: a National Academy of Sciences szerint azok a gyerekek, akik háziállatok társaságában nőttek fel, kevesebb eséllyel lesznek asztmások, vagy allergiások a porra vagy az állatszőrre. Ki gondolta volna, hogy a kutyatartásnak egészségügyi előnyei is vannak?

5. Aktivitásra sarkallnak akkor is, ha épp nincs hozzá kedvetek   

Ezt igazából magatoktól is kikövetkeztethetitek: a kutyagazdik egész egyszerűen kötelezve vannak a napi sétára akkor is, amikor semmi kedvük nincs hozzá. Ráadásul kutatások igazolták azt is, hogy a kutyagazdik kutya társasága nélkül is többet edzenek a többieknél!

Forrás:
Pexels

6. Még az öregkort is jobbá teszik 

Ha kutyát tartunk, még az öregség sem tűnik annyira fenyegetőnek. Tanulmányok szerint a folyamatos törődés és a közös programok, amiket egy kutyus igényel, csökkentik az egyedülléttől való félelmet, és célt adnak az életünknek azután is, hogy már nyugdíjba mentünk. Ráadásul öregkorunkban is fitten tartanak bennünket, hiszen továbbra is igénylik a sétát. 

Na, ugye sikerült meghoznunk a kedveteket a kutyákhoz?   

Ajánlott cikkek