Fehér lesz a karácsony? Hideg lesz a tél? Legyetek házi időjósok, és megtudjátok

Fehér lesz a karácsony? Hideg lesz a tél? Legyetek házi időjósok, és megtudjátok!

A reggeli szellő már jobban csíp. Sötétebb van, amikor szól az ébresztő. Lehet, szürkületben értek haza a munkahelyetekről. A gyűrött nadrág a szekrény alján izgatottan várja a hűvösebb időt. Az esték korábban kezdődnek és hamarabb érnek véget – kabáttal a vállon. Mint minden évben, idén is eljött az ősz.

Ha eljött az ősz, akkor mindjárt itt a karácsony. Na jó, azért még nem, de kettőt pislogok, és már mindenhol girlandok lógnak, én meg az ajándékokkal sehogy sem állok. Nyugi, nem kell pánikolni, még csak szeptember van – nyugtatom magam. Tegnap még 32 fok volt, a hajamat meg se szárítottam, csak kimentem az erkélyre, és megszáradt. Igazságtalan, hogy ennyire elrohant az idő, és július után már megint szilveszter jön.

Biztos vagyok benne, hogy ezek a gondolatok senkitől nem állnak távol. És ha ősz van, akkor előbb-utóbb eszébe jut mindenkinek az is: vajon idén milyen télre számíthatunk? Nagykabátban vagy zavaróan enyhe időben kell az ajándékzacskókat hazacipelni? Az ősz tartogat számunkra néhány jóslatot.

Október 21-én el ne felejtsétek felköszönteni Orsolya nevű ismerőseiteket. Ha ekkor szép az idő, akkor karácsonyig az is marad. Ez vajon azt jelenti, hogy nem lesz fehér karácsony?

November 1-je mindenszentek napja. Ha ekkor szép tiszta idő van, akkor didergős, igazi havas telünk lesz. A következő fontos nap novemberi 11., Márton napja. Tudom, tudom újbor, libasült és még több finomság az asztalon. De mindeközben figyeljétek azt is, milyen idő van. Ugyanis ha Márton napján a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.

Kicsit tartsátok nyitva a szemeteket, így akár igazi házi időjós válhat belőletek.

Mi vár ránk decemberben?

A legtöbb decemberi babona és népi hiedelem inkább a hajadon mielőbbi elkeléséről szólt, semmint a fehér karácsony várva várt eljöveteléről. Borbála napján (december 4-én) egy cseresznyeágat szokás vízbe tenni. Ha kirügyezik karácsonyig, akkor könnyen lehet, hogy a hajadon lánynak hamar bekötik a fejét. December 6-án nemcsak a Mikulás rakja tele dióval, virgáccsal a csizmánkat, hanem az ilyenkor szokásos alakoskodás elűzi a gonosz szellemeket is, amelyek december éjszakáján kísértenek.

Forrás:
istock

Talán a legismertebb, babonákhoz köthető nap decemberben Luca napja (december 13-án). Luca széke, lucázás, lucajárás, és még sorolhatnám. Luca napjához készült külön kalendárium is. E szerint a december 13-a és 24-e közötti időjárás megjósolja a következő év időjárását. Minden nap egy hónapot jelöl: jegyezzétek fel a napi időjárást, aztán jövőre mehet a csekkolás, hogy működik-e Luca kalendáriuma.

600

Ezzel a naptárral megjósolhatjátok 2017 időjárását

A Luca-napi hagyományokhoz tartozik az időjárás megfigyelése is. Tavaly grafikusunk, Olgi készített nektek egy Luca-naptárat. Használata egyszerű, és minden évben alkalmazható.

A letölthető naptárért kattintsatok ide!

Mit mond a tudomány?

Gondoljatok bele, mi az első, amivel reggel szembesültök. Esik, nem esik, hideg van, meleg van. Persze hogy az időjárás. Ezért is óriási a teher egy időjóson, meteorológuson, bármikor jöhet egy zápor, zivatar, és máris borult az aznapi előrejelzés. Sajnos ez van, néha az időjárás úgy változik, mint a hangulatunk. De mi lesz télen? Fehér karácsonyunk lesz idén?

A hivatalos időjárás-előrejelzés csak 10-14 nappal lát előre. Ennél messzebbre is láthatunk, azonban a tévedések száma egyre magasabb, minél távolabbra tekintünk. Az egyik legnagyobb időjárás-előrejelző portál bátran, napra lebontva mutatja meg, milyen telünk várható. A cikk írásának pillanatában még nem látni a karácsonyi előrejelzést, de december 17-ig semmi nyoma hónak. Helyette esős és többnyire felhős napok váltják egymást, a mínuszok sem igazán röpködnek majd.

Fehér lesz a karácsony? Hideg lesz a tél? Legyetek házi időjósok, és megtudjátok

Reisz András ha nem volna színtévesztő, valószínűleg vasutas lenne

Reisz András vette át a nyugdíjba vonuló Németh Lajos helyét a Tv2-n. Mi még akkor beszélgettünk vele, amikor a HírTv munkatársa volt, de ez semmit nem változtat azon, amit a gyerekkoráról vagy a szakmájáról mesélt nekünk.

Az interjúból számos részletet megtudhattok az ország egyik kedvenc időjósának életéről. Kattintsatok ide a részletekért!