Egyéb kategória

Ezért olyan nagy probléma, ha betiltják az abortuszt

A lengyel parlament brutális abortusztervezetén világszerte nők ezrei háborodtak fel és kezdtek tüntetésekbe. De miért is akkora baj – azon kívül, hogy semmibe veszi a nők saját testük felett való önrendelkezését –, ha egy ország totális abortusztilalmat vezet be?

vous - 2016.10.07.
Ezért olyan nagy probléma, ha betiltják az abortuszt

Ahogy azt mi is megírtuk, a lengyel parlament engedett a nyomásnak és visszavonta a teljes abortusztilalomról szóló tervezetét, ennek ellenére mégsem lélegezhetnek fel teljesen a lengyel nők: az országban ugyanis Európa legszigorúbb abortusztörvényei vannak életben, miszerint csak akkor vetethető el egy magzat, ha az nemi erőszak útján fogant, vagy ha súlyos fogyatékossággal jönne világra. Bár ez sem éppen nőpárti intézkedés, viszont még mindig kevésbé rossz, mint a teljes tiltás – de mi is azzal pontosan a baj?

Jó ötletnek tűnhet, de nem az

Ugyan bármennyire is idillinek tűnhet egyes törvényalkotók számára teljes tiltással megállítani a népességfogyást és felvirágoztatni a nemzetet, valójában ez a „megoldás” több problémához vezet, mind rövid-, mind hosszú távon. Gondoljunk csak a Ratkó-korszakra (az 1949–53 közötti teljes abortusztilalom Magyarországon), amikor annyi gyerek született, hogy annak hatásait még most is nyögjük… Többek között ide is vezethető vissza a jelenkori nyugdíjválság, a kevés fiatal ugyanis nem igazán képes arra, hogy eltartsa ezt a rengeteg idős embert. Arról nem is beszélve, hogy a második világháború után egész Európában növekedésnek indult a népesség, tehát teljesen felesleges volt bevezetni a népnyomorgató intézkedést.

Forrás:
AFP

De hogy ne csak a hosszú távú következményekről beszéljünk, hanem arról is, mennyire súlyosan befolyásolhatja egy ilyen törvény a nők életét. Talán mindenki számára ismerősen cseng a mondás, miszerint a nők két dolog miatt képesek bármire: azért, hogy gyerekük szülessen és azért, hogy ne. Egy elszánt nőt pedig semmiféle törvény nem tud (vagy csak nagyon nehezen) megakadályozni abban, hogy megtartsa a nem kívánt magzatot. Így a tehetősebbek általában külföldi klinikákon végeztetik el a beavatkozást, míg a szegényebb rétegnek marad az illegális abortusz lehetősége, ami semmiképp sem veszélytelen és sokszor akár a nők életébe is kerülhet.

Mi lehetne akkor a megoldás?

Pontosan az, mint minden más jelenségnél: nem a tiltásra, hanem a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Ehhez pedig magas színvonalú felvilágosításra lenne szükség az iskolákban a jelenlegi kínos egymásra mosolygás és az erőltetett idegen szavak használata helyett; valamint mielőbb változtatni kéne a fogamzásgátlószerek egekbe szökött árain és az esemény utáni tabletta vénykötelességén is.

barok-eszter-10-eves-anya-kenyszerszules-es-halalra-itelt-no-az-abortusztilalom-3-aldozata

A legnagyobb tévhitek az abortusszal kapcsolatban – ideje tisztázni őket!

Lengyelország minden idők egyik legszigorúbb abortusztörvényét tervezi bevezetni a püspöki kar nyomására, amit Beata Szydło kormányfő is támogat. Ennek értelmében az abortusz akkor sem megengedett, ha a terhesség vérfertőzés és/vagy nemi erőszak következménye, illetve az anya élete veszélyben forog, esetleg a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A teljes cikket itt olvashatjátok!

Ajánlott cikkek