Egyéb kategória

Egy anya felháborodott levele: miért nincs szó a nemi erőszakról az iskolában?

Miért van az, hogy a szexuális felvilágosítás mellett nincs szó a közös beleegyezésen alapuló kapcsolatokról és a nemi erőszakról? – tette fel a kérdést egy felháborodott anya.

vous - 2016.10.07.
Egy anya felháborodott levele: miért nincs szó a nemi erőszakról az iskolában?

Egy nő az Upworthynek írt nyílt levelében arról panaszkodott, hogy hiába lép a fia lassan a felnőttkorba, a szexuális felvilágosítás mellett arról sosem beszéltek neki az iskolában, mit lehet tenni akkor, ha a másik fél elutasító vele szemben. Az pedig nem lehet kifogás, hogy kínos a téma, mert a droghasználat, az ittas vezetés és a nemi betegségek terjedése is szóba került már a tanórákon:

Emlékszem, amikor a fiam hétéves korában azzal állított haza, hogy az alkoholizmus és a drogfogyasztás káros hatásairól tanultak.

Forrás:
iStock

Ezek után számára egyértelmű volt, hogy ha ilyen fiatalon ilyen témákról is szó esik, akkor előbb-utóbb rátérnek a nemi erőszak témájára is. Nagy meglepetésére ennek pont az ellenkezője derült ki:

A fiam ugyan mondta, hogy számára nyilvánvaló, hogy nem érünk hozzá olyanhoz, aki ezt nem akarja, de ezt még így sosem hallotta kimondva. Sokkolt, hogy a fiam tisztában van azzal, hogy naponta hányan halnak meg közúti balesetben, de arról fogalma sincs, hogy milyen gyakran molesztálnak valakit.

A nő levelében arra is felhívja a figyelmet, hogy élete során ötből egy nő átél valamiféle szexuális abúzust – de miért ne lehetne ezt is megelőzni ugyanúgy, akár az ittas vezetést vagy a nemi betegségeket: tudatosságra neveléssel? Ehelyett a legtöbb iskola még mindig az áldozat felelősségére helyezi a hangsúlyt, ilyen statisztika mellett abban is biztosak lehetünk, hogy sokkal több elkövető él köztünk, mint gondolnánk. Ha a gyerekeket már egészen korán tudatosan arra nevelnék, hogy mit szabad és mit nem egy párkapcsolatban, talán sokkal kevesebben válnának elkövetővé. 

Szerintetek az iskola feladata felhívni erre a figyelmet?

Ajánlott cikkek