Egyéb kategória

10 őszinte kérdés, amit minden nő feltesz magában az első gyereke születése előtt

Miért hullik a hajam, ez normális? Mennyire fog fájni? Miért paráztat mindenki? Akkor most parázzak? Vagy ne? Mit vigyek a kórházba? Félnem kell a szülőszobában? Azonnal fogok tudni szoptatni? Vagy valaki segít nekem? Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyötörnek mindenkit, aki még nem élte át a szülést és az anyaságot. Szerencsére vannak olyanok, akik már anyukaként őszintén mesélnek a tapasztalataikról. Feltettünk tíz fontos kérdést, ami felmerülhet bennetek az első babátok születése előtt, és örömmel jelentjük, hogy mindegyikre van válaszunk is – köszönhetően a VOUS ügyeletes anyukáinak.

vous - 2020.08.11.
10 őszinte kérdés, amit minden nő feltesz magában az első gyereke születése előtt

1. Milyen érzés szülni? Mennyire fáj?

Flórababa sietős érkezése – Egy kis csoda, aki hirtelen nőből anyává változtatott Flórababa

„Annyira hirtelen és váratlanul jött minden, hogy észre sem vettem, hogy megérkeztek a fájások is. Nem sokkal később már visszasírtam ezt. Közben átszáguldottunk minden piros lámpán. Egy rendőrautó meg is állított minket. A férjem olyan gyorsan kipattant és elhadarta, hogy szülni fogunk, hogy az egyenruhás ki se tudott szállni a kocsiból. Csak intett, hogy menjünk. A kórházban a portás kicsit furán méregetett minket. 'Szülni jöttem' – magyaráztam neki zavaromban.”

Hogyan folytatódik Flórababa születésének története? Mennyire fáj a szülés? Mi történik a szülőszobában? Ide kattintva megtudhatjátok.

2. Mit vigyek magammal a kórházba?

2. Mit vigyek magammal a kórházba?

„Utólag okos már az ember, hogy pontosan mit is kellett volna pakolni, mert sok felesleges holmi volt végül a kórházi csomagban” – írta grafikusunk, Olgi, aki ma már a második babáját várja. „A listám leszűkült egy sokkal, de sokkal kisebb csomagra, és tényleg olyan dolgokat tartalmaz, amelyek valóban kelleni fognak – ha még egyszer szülni fogok. Ha aktuális nálatok is az efféle pakolás, akkor nyomtassátok ki a következő listát. Ennél több dolog nemigen fog kelleni. (Ha meg mégis, akkor úgyis beviszi a család.)”

A teljes listát ide kattintva olvashatjátok el.

3. Mi az a szülészeti erőszak és mit tehetek ellene?

Mi az a szülészeti erőszak és mit tehetek ellene?

„Úgy éreztem magam, mintha csoportosan megerőszakoltak volna” – mondja egy kismama a szülésről. Ennek nem szabadna így lennie. Az alulról szerveződő, semmiféle politikai párthoz nem tartozó, nők által életre hívott kampány a Rózsák forradalma. A csatlakozók azt szeretnék, hogy a magyar szülészeti rendszerben végre pozitív és valódi változások induljanak meg. Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a hazai szülészeti ellátás ebben a formában senkinek nem jó. Nemcsak a szülő nőknek, gyerekeiknek, az egész családnak, de a szakemberekre nézve is rossz, akik nem tudják tudásuk legjavát nyújtani.

Korábbi cikkünket a témában itt olvashatjátok.

A kampány 2016 novemberében is folytatódik. Ide kattintva olvashatjátok a részleteket.

4. Mégis mi történik a testemmel a szülés után?

Flóra baba

„Hosszabb időre beálltam a tükör elé. Mert egyébként nem szoktam mostanában sűrűn ilyet csinálni. Maximum 3 másodpercre, amikor gyorsan feldobok egy kis szemránckrémet (lásd, később!). De most alaposan végigméricskéltem magam. Remélem, a következő, őszinte lista láttán senkinek nem megy el a kedve a gyerekvállalástól” – írta korábban Flórababa anyukája, akinek szuper cikkeit minden leendő anyukának ajánljuk.

„Ha még babavárás előtt álltok, akkor pedig… ööö… inkább ne olvassátok el! 😉 Csak viccelek… Legalább fel tudtok készülni. :P”

A cikket itt olvashatjátok.

5. A szülés utáni hajhullás normális?

A szülés utáni hajhullás normális?

„Miután Bálint megszületett, friss anyukaként átéltem egy olyan fokú hajhullást, ami teljesen kétségbe ejtett, és folyton azon gondolkoztam, vajon marad-e haj a fejemen. Mondanom se kell, a hajhullásom mértéke teljesen normális volt, már amennyire normális, hogy szülés után 1-2 hónappal csomókban hullik a nők haja” – írt tapasztalatairól szerzőnk, Lilla.

Az egész folyamatot nem a szoptatás váltja ki, hanem a szülés előtt 2-3 hónappal kezdődik. Na, de meddig tart és mit tehettek ellene?

Ebben a cikkben minden infót és választ megtaláltok.

6. Mikor leszek képes újra szexelni?

szex szeretkezés pár

„Kapcsolatpróbáló időszak ez, de remélem, győztesen jövünk ki belőle. Egy hasonló cipőben járó barátnőmtől hallottam a következő mondatot, amit a párjáról mondott:

Ha nem ő lenne a férjem, már rég elvált volna tőlem.”

A teljes cikket ide kattinva olvashatjátok.

7. Honnan tudom, hogy szülés utáni depresszióban szenvedek?

szülés utáni depresszió

Több híresség is felvállalta, hogy szülés utáni depresszióval küzdött. Egyik kedvenc énekesnőnk, Adele és Hayden Panettiere színésznő is azért beszélt erről, hogy jobban megismerjük ezt az állapotot.

Ha kíváncsiak vagytok, melyek a szülés utáni depresszió leggyakoribb jelei, kattintsatok ide és olvassátok el cikkünket.

8. Mindenki tud szoptatni? És ha nem szoptatok, akkor rossz anya leszek?

anyák kontra szoptatási nehézségek

Ha a szoptatásról van szó, a valóságra nem lehet felkészülni – árulták el korábban a VOUS anyukái egy érzékeny, minden részletre kiterjedő cikkben.

Ide kattintva nemcsak a szoptatás nehézségeiről, hanem szépségeiről is olvashattok.

Bármennyire is hihetetlen, nem úgy születünk, hogy tudunk szoptatni. Minden gyerek más, más igényei vannak. Ami az egyiknél bevált, a másiknál lehet, hogy nem működik. Ilyenkor ne féljetek segítséget kérni. Kitől?

Ebben a korábbi cikkben eláruljuk, kihez forduljatok, ha baj van.

9. Szülés után mikor térhetek vissza a sportoláshoz, mozgáshoz?

szülés sport

A szülés során nagy stressz éri az anya testét, ami egyébként is óriási változásokon ment át a terhesség kilenc hónapja alatt. Ráadásul a szüléssel nincs vége a fokozott testi igénybevételnek, hiszen a szoptatás is egy olyan speciális helyzet, ami közvetlenül hat mindkettőtök testére.

Ha már szültetek, vagy még csak tervezitek, jogosan merül fel bennetek a kérdés, hogy vajon milyen befolyással van ez az esemény az életmódotokra, hogyan adaptáljátok ehhez a testmozgást és az egészséges táplálkozást úgy, hogy valóban jótékony hatással legyen rátok, és persze újszülött gyermeketek számára is.

A sportolással kapcsolatos kérdésre ide kattintva olvashatjátok a választ!

Ide kattintva pedig 5 király baba-mama tornát találtok, amitől kedvetek lesz mozogni – a babátokkal együtt is.

10. Babakocsi vagy hordozó? Hogyan közlekedjek a városban, ha már ki merek mozdulni otthonról?

hordozó

A városi lét kész kihívás egy anyának. Milyen nehézségekkel kell szembenézni? Milyen tuti túlélési tippek és városi babás pihenőhelyek vannak? Ebben a cikkben olyan mamikkal beszélgettünk, akik a városi túlélés kulcsát a hordozásban látják.

Milyen akadályokat kell leküzdeniük azoknak az anyáknak, akik babakocsival vágnak neki a városi betondzsungelnek? És mit imádnak a babakocsikázásban a babakocsisok táborát erősítő mamák? Korábbi cikkünkben ennek is utánajártunk.

Ja, hogy autóval közlekednétek? Ne aggódjatok, ehhez is van néhány szavunk

És nektek milyen kérdéseitek vannak? Mit hagytunk ki? Írjátok meg kommentben!

Ajánlott cikkek