Egyéb kategória

Alámerültem a self-help világába, és választottam néhány valóban hasznos gondolatot

Egyre többen akarják a lehető legtöbbet kihozni magukból, így a self-help biznisz a virágkorát éli. Akik egy személyes tréninget nem engedhetnek meg maguknak, máshol is kereshetik az útmutatást, hiszen könyvek, YouTube-videók, Instagram-oldalak is akadnak szép számmal a témában. A mennyiség viszont ez esetben is a minőség rovására megy: több a közhely, mint a valódi, tartalmas gondolat. Most mégis átrágtam magam ezernyi oldalon, hogy találjak öt olyan tanácsot, amit talán érdemes megszívlelni.

vous - 2016.11.23.
Alámerültem a self-help világába, és választottam néhány valóban hasznos gondolatot

Ha Emcsi a VOUS leglazább szerzője, Nóri a divatimádó szerkesztő, Mojzi a DIY koronázatlan királynője, akkor én az ügyeletes szkeptikus vagyok a csapatban. Mindig van bennem egy jó adag kétkedés és kritikai érzék, nekem valahogy ezt dobta a gép. Ha valaki, hát én fejre állok az instant bölcsességektől, mert sokszor érzem azt, hogy a hangzatos mondatokkal valójában csak jól csomagolják a nagy semmit. Lássuk, az órákon keresztül tartó kutatás eredményeként miket találtam…

Tony Robbins

Forrás:
youtube

Tony Robbins Amerika első számú közönségkedvence. A motivációs guru nemcsak tömegeknek tart szemináriumokat, de állítólag a világ vezetőit is ő coachingolja négyszemközt. Az előadásairól YouTube-on is akadnak videók szép számmal, és

bevallom, kellemes csalódás volt őt hallgatni.

A nekem leginkább tetsző gondolata a történetekről szól, amiket magunknak mesélünk. Robbins szerint nagyon nem mindegy, mit kommunikálunk saját magunk felé, hiszen az a jövőnkre nézve alapjaiban határozza meg a gondolatainkat és a tetteinket. Aki változást akar elérni, az először változtassa meg a történetet, amit magának mesél.

Példaként Steve Jobs történetét hozza fel: Steve-et kisbaba korában fogadták örökbe – ám ő nem azon kesergett, hogy a biológiai szülei lemondtak róla, hanem inkább hálás volt a sorsnak, amiért az örökbefogadó szülei őt választották.

Iyanla Vanzant

Forrás:
Gary Lupton/Studio D2
Siker

Siker
Forrás:
Alexandra

Bevallom, ezen először jót mulattam, mert sehogy sem fért a fejembe, hogy lesz életbölcsesség egy ilyen gondolatból. Utólag viszont el kell ismernem, hogy amilyen egyszerű a mondat, annyira hasznos is.

Ha hiszitek, ha nem, Iyanla a szingliknek próbál egy kis útmutatást nyújtani a párkeresésben. Azt mondja, sok nő esik abba a hibába, hogy amikor párkapcsolatra vágyik, túl sok kompromisszumra hajlandó. Sokan olyan férfival is kikezdnek, akiről lerí, hogy párkapcsolatra alkalmatlan. Ilyenkor nemcsak kudarca van ítélve a dolog, de még káros is, ugyanis ezeknek a próbálkozásoknak a végén általában a nő sérül. 

Iyanla azt mondja, ahogy az utcán, úgy a magánéletünkben is tudatosan tartsuk magunkat távol az esetleges veszélyforrásoktól.

Ha a sors az utunkba sodor egy férfit, aki valamilyen szempontból nem „százas”, inkább kerüljük őt ki. Ne próbáljuk megváltoztatni, megjavítani vagy meggyógyítani – és ne higgyük, hogy majd a szerelem minden problémát megold. Csak kerüljük el – ahogy az utcán is elkerüljük az őrülteket, ha szembejönnek. Időt és kínokat spórolhatunk magunknak.

Jim Rohn

Forrás:
success.com

A time management a siker egyik elengedhetetlen hozzávalója, így célszerű mihamarabb elsajátítanotok a helyes időbeosztás gyakorlatát. Sok ember hajlamos elveszni a részletekben, és olyan dolgokra pazarolni a legtöbb időt, amikre teljesen felesleges. Fontos, hogy megtanuljunk szelektálni a teendőink között, és felismerjük, hogy melyek azok a lépések, amelyekre érdemes jelentős időt szánni – és melyek azok, amelyekre felesleges.

Ezt a fő elvet követve az ember fényévekkel produktívabb lehet a mindennapok során.

J. K. Rowling

Forrás:
Debra Hurford

Tudom, tudom, J. K. Rowling nem coach – de egy sikeres ember mondanivalójára azért érdemes odafigyelni. A hosszas YouTube-szeánszom egy pontján ajánlotta az oldal, hogy kattintsam le azt a harvardi beszédet, amit a végzős évfolyamnak tartott 2008-ban.

A mondandóját hallgatva azt éreztem, bizony sok motivációs előadó elbújhat az írónő mögött…

Rowling azt mondja, aki sikerre vágyik, vegye a kezébe a saját sorsa irányítását. A szülők hibáztatásának is van lejárati dátuma: onnantól kezdve, hogy elég idősek vagyunk az életünk irányításához, már a mi kezünkben van a döntés és a felelősség – éljünk vele. A szülők hibáztatása nem több, mint puszta kifogás. Szerinte senki nem hozhatja fel mentségként azt, hogy a szülei nem tudtak neki mindent megadni, vagy rossz irányba indították a tanulmányai során.

Brian Tracy

Forrás:
youtube

Ez az, ez való nekem! A bullshit-mentes nyers igazság. Egyszerű, érthető, nem veszik el az ember szövevényes mondatokban és kacskaringós gondolatlabirintusokban. Sokan valamilyen külső tényezőre fogják, ha nem sikeresek – és való igaz, sok múlik az ember körülményein, de nem minden. Vannak, akiknek a sors tálcán nyújtja a legjobb dolgokat – de higgyétek el, ők vannak kevesebben.

Aki valamit el akar érni, annak tennie kell érte. Például úgy, hogy a rengeteg bölcsesség elolvasása után nem egy újabb motivációs mondatot keres – hanem csinál is valamit.

Soha többé önsajnálat – avagy útmutató önmagatok újjáépítéséhez és a boldogsághoz

Soha többé önsajnálat – avagy útmutató önmagatok újjáépítéséhez és a boldogsághoz

Mondjátok, ti is ismeritek azt az állapotot, amikor bármi megtörténhet? Nem, most nem arra a felemelő érzésre gondolok, amikor optimistán, rendíthetetlenül bíztok a pozitív jövőben. Hanem amikor annyira bizonytalan minden körülöttetek, hogy el sem tudjátok képzelni, mi következik majd, és mi lesz az, ami meghozza a változást számotokra.

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.

Ajánlott cikkek