A svédek legkedveltebb süteménye ez a csodás fahéjas csiga, ami sokkal izgalmasabb és fűszeresebb, mint elsőre gondolnánk. Omlós, foszlós kelt tésztáját ugyanis kardamom is gazdagítja. Illatos és nagyon finom, mutatjuk is a receptet.
Fahéjas kalács, csiga és tekercs sokfelé és sokféle létezik, de sehol nincs akkora hagyománya, mint a svédeknél. Ha uzsonnaidőben megyünk vendégségbe, biztosan lesz az asztalon kanelbullar, pontosabban néhány kanelbulle (ez többes számban a neve), de minden pékségben és kávézóban találkozhatunk vele különféle variációban.
1999 óta külön napot is szentelnek kedvenc péksüteményük megünneplésének:
minden október 4-én fahéj és kardamom illata tölti be egész Svédországot.
Az édes nemzeti ünnep bevezetését egyébként egy házi sütik készítését népszerűsítő szervezet – hogy mik vannak! –, a Hembakningsrådet javasolta, egyrészt egyesületük 40. születésnapjának megünneplésére, másrészt a házi készítésű finomságok népszerűsítéséért.
Megdöbbentő: Svédországban napi 8 óra helyett csak 6 órát kell dolgozni
Svédországban felismertek valamit, amit itthon is sokan érzünk: a napi nyolc óra munka nemcsak sok, de szinte lehetetlen mellette bármilyen más feladatot produktívan elvégezni. Éppen ezért hoztak egy döntést, amit a többi ország is megirigyelhet. Nyolc óra helyett mostantól csak hatot kell dolgozniuk!
A cikk folytatása ITT jön!
A svéd fahéjas csiga lehet pici és nagy, sima csiga vagy csavart csiga, kerülhet rá ropogós jégcukor, aminek az a jellegzetessége, hogy nem olvad meg, így izgalmas ropogós textúrát is visz a süteménybe. Ami viszont biztos: a fahéjas-vajas töltelék mellett a tésztába mindenképpen kerül sok kardamom is, amit a svédek különösen kedvelnek, több népszerű süteményükbe – pl. a semlába is – tesznek ebből az izgalmas fűszerből, ami nálunk kevéssé ismert ritkaság.
Mind a fahéj, mind a kardamom erősen melegítő hatású fűszer, akár kis mennyiségben, ez is lehet az oka, miért kedvelik annyira az északi svédek.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!