Egyéb kategória

Egy különleges projekt: összegyűjtötték a városok illatait

Azt biztosan tudjátok, nagyjából hogyan néznek ki a világ legnagyobb városai, de belegondoltatok már abba, vajon milyen illatuk van?

vous - 2016.12.06.
Egy különleges projekt: összegyűjtötték a városok illatait

Ha ti nem is, egy művésznő igen, és már egy teljes évtizede foglalkozik ezzel. Sissel Tolaas szerint a városok ugyanis olyanok, mint az emberek; mindegyiknek megvan a saját, jellegzetes illata. Az, hogy ez pontosan milyen, rengeteg dologtól függhet, kezdve az éghajlattól és a földrajzi elhelyezkedéstől egészen az ott árult ételekig. A szakértő elárulta, hogy a városok különböző részeinek is más-más illata van. Szerinte Berlin 8. kerülete, Neukölln például nagyon sokszínű az ételek és a fűszerek miatt, de ami igazán jellegzetes, az a ruhatisztítók szaga.

„A legtöbb ilyen pincékben van, úgyhogy amikor felmelegszik az idő, az illatok feltörnek, és szinte érezni lehet a száradó fehér ruhák illatát.”

Objektum doboz

A művésznő már legalább 20 éve foglalkozik a szagokkal, és több mint 6.500 mintát gyűjtött össze, amiket légszigetelt üvegcsékben tart. Jelenlegi projektje a SmellScapes nevet kapta, ennek során pedig különböző városokba utazik, hogy elraktározza a jellegzetes szagokat. Eddig egyébként 35 helyen fordult meg – írja az AtlasObscura.

Objektum doboz

Szerintetek milyen lenne Budapest illata?

Ajánlott cikkek