Egyéb kategória

Egy kupac kócos madzag: készítsetek diétás, ázsiai csípős levest

Nem hagyományos tészta: olyan, mint egy kupac kócos madzag, mint valami kibogozhatatlanná összekuszálódott spárga, ami ráadásul átlátszó és kemény. Mégis nagyon szeretjük: tészta létére egészséges, diétás, ráadásul gluténmentes, és még főzni sem kell. Ez az üvegtészta, egy szuper alapanyag, amit érdemes megismerni és gyakran használni!

vous - 2016.12.08.
Egy kupac kócos madzag: készítsetek diétás, ázsiai csípős levest
Ázsiai ízek zsebkönyve

Ázsiai ízek zsebkönyve
Forrás:
Alexandra

Ázsiai eredetű tésztaféle az üvegtészta vagy celofántészta, nevét onnan kapta, hogy szinte átlátszó. Nem lisztből készül, hanem a mungóbab őrleményéből kivont keményítőből, vízzel összedolgozva, vagyis tojást nem tartalmaz. Leggyakrabban vékony cérnametélthez hasonló formában találkozhatunk vele, de létezik metélthez hasonló laposabb, vékony tésztaként is.

A mungóbabról érdemes tudni, hogy magas a fehérjetartalma, sok B1- és B2-vitamint, vasat, foszfort és kalciumot tartalmaz, szénhidrát– és zsírtartalma viszont alacsony, így a belőle készült üvegtésztáról is mindez elmondható. Kimondottan alacsony a glikémiás indexe, és nemcsak gluténérzékenyeknek, hanem cukorbetegeknek is ajánlják.

Az üvegtészta jó tulajdonságainak sorát még mindig folytatjuk: nem kell főzni, csupán forró vízbe áztatni, vastagságától függően pedig 7–10 percet hagyni pihenni, és láss csudát, a kemény tészta felpuhul, és magától kibogozódik!

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek