Egyéb kategória

Ideje megtudni, mi a különbség a ghí vaj és a sima vaj között!

Margarin, vaj, teavaj, ghí vaj. A vajaknak annyi fajtája van, hogy néha én is elbizonytalanodom, hogy melyiket emeljem le a polcról. Mást vesztek sütéshez, mást a kenyére, mást akkor, ha diétán vagytok vagy laktózérzékenyek vagytok. Szerencsére a legtöbb vajból kikövetkeztethető, hogy mikor érdemes választani, de mi a különbség a ghí vaj és a sima vaj között?

vous - 2016.12.17.
Ideje megtudni, mi a különbség a ghí vaj és a sima vaj között!

Women'sHealth magazin erre az ördögi kérdésre is választ ad, a ghí vaj ugyanis más néven tisztított vaj, ami Indiából maradt ránk. Ez elkészítése pedig így néz ki: a vízibivaly vagy tehén tejéből készül köpült vajból felforralása után elpárolog a nedvesség nagy része, a tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí vaj. Az indiaiak azért folyamodtak ehhez a megoldáshoz, mert a helyi időjárás miatt a vaj megromlott, a ghí vajnak azonban

szinte nincs szavatossági ideje.

Forrás:
iStock

De nézzük csak meg közelebbről, ilyen-olyan szempontok alapján, hogy pontosan miben különbözik a kettő egymástól. A legfrissebb tanulmányok szerint a vaj nem feltétlenül ajánlott bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők számára, de mi a helyzet a ghí vajjal? Apropó, állítólag a vaj egyáltalán nem káros, sőt, cukorbetegeknek szinte kötelező fogyasztaniuk, olvassátok csak, ha vajmániások vagytok, akkor ennek biztosan örültök.

Érzékenységgel küzdők ehetik?

A sima vaj kazeint (tejfehérjét) és laktózt (tejcukrot) tartalmaz, így az erre érzékenyebbek jobb, ha elkerülik, illetve a kevésbé érzékenyek vehetnek ghí vajat helyette. A ghí vaj ugyanis eltávolítja a legtöbb kazeint és tejcukrot, így, lehet, könnyebben lebontja a szervezete, mint a sima vajat, főleg, mivel tartalmaz egy butirát nevű zsírsavat, ami segítheti az emésztést.

Mekkora a tápanyagértéke?

A sima vaj A- és D-vitamint rejt magában, és egy evőkanálnyi adag 102 kalóriát tartalmaz. A ghí vajban linolsav van, ami véd a mellrák ellen, illetve gazdag E-vitaminban, egy evőkanyálnyi adagja pedig 112 kalóriát számlál.

Főzésben hogyan alkalmazható?

A vaj íze verhetetlen, ha vajas tésztáról van szó, gondoljatok csak a linzertésztákra vagy az amerikai cookie kekszre. Ám a ghí vaj mogyorós ízvilága sem rossz, ráadásul sütésre alkalmasabb, mivel magasabb a füstpontja, így nyugodtan hevíthetitek, nem áraszt magából toxikus anyagokat, mint az alacsony füstpontú vajak, amelyeket jobb csak saláták ízesítésre használni.

Ajánlott cikkek