Egyéb kategória

Az utcán szemét áll, az „átlag városlakó” koszos, rendetlen lakásokban él, New York mégis egy csoda!

Az Amerikai Egyesült Államok sokunknak nagy „álom-úticélja”. Elképzeljük, ahogy a felhőkarcolók alatt sétálunk a rohanó nagy tömeggel, az óceánpartot, ahová a hullámok a láthatatlan messzeségből érkeznek, és a világsztárokat, akikkel összefuthatunk New York utcáin. Azonban Amerikát nem a hollywoodi filmekből ismerhetjük meg igazán.

vous - 2016.12.17.
Az utcán szemét áll, az „átlag városlakó” koszos, rendetlen lakásokban él, New York mégis egy csoda!
New York

New York
Forrás:
Alexandra

A képkockák által lefestett csillogó világ bizony nem köszön vissza az utazás minden pillanatában. New York legizgalmasabb szigetén például lépten-nyomon a házak elé zsákokban kitett szemétbe botlunk, itt ez a szokás – és nem túl csalogató az összkép.

Az óceánparton, a strandon nem sportos férfiak és modellalkatú nők röplabdáznak a homokfövenyen, hanem a gyorsételektől és mindenbe tett cukortól elhízott nép gyermekei. A sport szinte csak a magazinokból ismert, kevesen mozdulnak meg és váltanak az egészségesebb életért. Maradnak a gyorséttermek, a junk food, a GMO-élelmiszerek és a Simpson család mozifilmjéből megismert környezetszennyezés problémája.

Mivel a filmek és neves magazinok a valóság ellenkezőjét mutatják, azt gondolhatjuk, hogy az óceánon túl kolbászból van a kerítés.

 Mire lenne elég a fizetésed New Yorkban?

Mire lenne elég a fizetésed New Yorkban?

Ugye ti is álmodoztatok már arról, milyen jó lenne New Yorkban élni? Sétálgatni a Central Parkban és közben kávét kortyolgatni? De vajon mennyire valóságos ez az álom? Utánanéztem, mire lenne elég a Nagy Almában a magyarországi minimálbér, 105 000 forint, amely nem több, nem kevesebb, mint 367,133 dollár!

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Nem kell mást tennünk, csak egy kicsit a dolgok mögé nézni. Lehet a kerítés kolbászból, de az élelmiszerek nagy része génmódosított. Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, organikus élelmiszereket kell vásárolnunk a farmertől, vagy a nagy áruházakban gondosan elolvasni a címkéket.

Forrás:
Wágner Rózsa

Hasonló a helyzet a felmelegedést okozó energiapazarlással. Embert nem hallottam még, aki a légkondicionálóval 18 fokra lehűtött éttermeknek, áruházaknak tapsolt volna, és a kinti melegből betérve ne vett volna elő egy pulóvert, hogy ne fázzon meg. Mégis hűtenek. A nagy távolságok miatt mindenki autóval jár, többnyire egyedül – ez a trend sajnos itthon is megfigyelhető. A benzin, üzemanyag égetésével a környezetet oly nagy mértékben terhelik meg, amely nemcsak a jégsapkák olvadásához vezet, de a hasznosság, szükségesség és kényelem háromszögében ez utóbbi felé húz.

Forrás:
Wágner Rózsa

Unokatestvéreim több mint tíz éve élnek a kontinens északkeleti részén. Ugyan én nem jutottam be „amerikaiak” lakhelyére, de elmesélték, hogy az „átlag városlakó” koszos, rendetlen lakásokban él, alacsony tudásszintet szereznek az iskolákban, azok színvonalának hála. Ha egy európai bébiszitter vagy takarítónő áll munkába náluk, meglátják a különbséget, milyen tiszta lakásban élni.

New York mégis egy csoda!

Mikrodivat a Nagy Almában – Ők a legstílusosabb gyerekek a világ túloldalán

Mikrodivat a Nagy Almában – Ők a legstílusosabb gyerekek a világ túloldalán

Ha Nagy Alma, akkor New York. Ha New York, akkor életérzés. Brandon Stanton amerikai fotográfus 2010-ben kezdte el Humans of New York című fotóprojektjét, amely ma az egyik legsikeresebb fotós vállalkozás az interneten: az utca emberével beszélget és kapja lencsevégre. Szerencsére néha a legkisebbeket is fotózza, én pedig megmutatom nektek a legdivatosabb apróságokat.

A képeket ide kattintva nézhetitek meg.

Manhattan több száz méteres felhőkarcolói és a látnivalók sora, amelyeket a filmekben viszontlátva ujjongunk, és előjönnek az emlékeink: igen, itt jártunk! A Central Parkban futók és jógázók újra a sportos életmódra figyelmeztetnek: a drága konditermek helyett vagy mellett a természetben is mozoghatunk. Még sincs minden veszve ezen a kontinensen sem! A zöld oázis a rohanó város lakóinak menedéke.

Forrás:
Wágner Rózsa

New York nem alszik. Boltokba éjjel is betérhetünk, a metró sem áll le. Ez is hozzájárul, hogy nagyobb az emberek szabadságérzete. Itt életstílus a különcség, és nem csak Carrie Bradshaw öltözködik szabadon, de stílusosan. Ami kifejezetten jólesett, hogy türelmesek az eladók, a múzeumok pénztárosai. Noha nem mindenben állítanak elénk követendő példát, az idegenekhez való kedvességet taníthatnák.

Forrás:
Wágner Rózsa

Jöttem, láttam, elmélkedtem, de a sokarcú metropolisz építészetével és egyedi hangulatával megigézett.

Ha van rá lehetőség, látni kell!

VOUS-infografika – Megmutatjuk, milyen lenne a Central Park a Margitsziget helyén

VOUS-infografika – Megmutatjuk, milyen lenne a Central Park a Margitsziget helyén

A Margitszigethez nem csak a budapestieknek kötődik valamilyen emléke, a Central Parkot pedig már tuti láttad egy katasztrófafilmben megsemmisülni, vagy szerelmes szívek egymásra találásának tökéletes helyszíneként egy hollywoodi filmben. De mi lenne akkor, ha a Central Park lenne Budapesten, a Margitsziget pedig New Yorkban?

Ide kattintva megtudhatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.