Egyéb kategória

Egy pilóta elárulta: ezért tekerik le a fényeket fel- és leszállás közben

Ha utaztatok már este repülőn, biztosan nektek is feltűnt, hogy le- és felszálláskor a fényeket alaposan letekerik. De vajon mi ennek az oka? Most egy pilóta elárulta!

vous - 2016.12.23.
Egy pilóta elárulta: ezért tekerik le a fényeket fel- és leszállás közben

Azt már megírtuk nektek korábban, mi zajlik le pontosan a testetekben egy ilyen utazás közben, mint ahogy azt is, mi történik, ha nem kapcsoltok át repülő üzemmódba. Noha két kérdésre már megkaptuk a választ, azért még így is akad bőven; például az, hogy vajon miért tekerik le a fényeket fel- és leszállás során.

Most egy pilóta felfedte a titkot, és elárulta, hogy ennek kizárólag biztonsági okai vannak. A cél a megelőzés, arra az esetre, ha valamilyen baleset történne. A lecsavart fényeknek köszönhetően jobban megszokják a szemeitek a sötétséget (alapból ez 10 percbe telik), így ha valamilyen hiba folytán elmenne az áram, könnyebben megtaláljátok a sötétben az ajtót, vagy érzékelitek a füstöt. Ugyancsak jobban látjátok így a vészkijárat felé mutató fényeket, így kisebb az esély a sérülésekre.

chesley-sullenberger-a-csoda-a-hudson-folyon-cimu-konyv-irojanak-hosenek-elete1

A személyzettel együtt „csak” tette a dolgát – egy férfi, aki 155 ember életét mentette meg

Öt perc kellett ahhoz, hogy egy Airbus A320-as pilótája hőssé váljon –mindössze ennyi idő telt el a repülő hajtóműveinek leállása és a gép biztonságos landolása között. A Hudson folyón végrehajtott bravúros leszállásnak köszönhetően 155 ember menekült meg a tragédiától, Chesley Sullenberger pedig világszerte belopta magát az emberek szívébe.

A cikk folytatását ITT találjátok.

Ajánlott cikkek