Egyéb kategória

5 ok, amiért már húszévesen ősz hajszálaitok vannak

Az ősz hajszálak az öregedéssel járnak együtt – legalábbis sokan élnek ebben a tévhitben. Tény, hogy ahogy öregszünk, valószínűleg egyre jobban őszülünk, de ez nem csak és kizárólag az életkortól függ.

vous - 2021.12.23.
5 ok, amiért már húszévesen ősz hajszálaitok vannak

Az igazság ugyanis az, hogy a legtöbb nő már a húszas éveiben, sőt, vannak, akik már tizenévesen elkezdenek őszülni. Ezt befolyásolhatja többek között a genetika, az étrend, valamint az életmódbeli szokások. Íme 5 ok, amiért már húszévesen elkezdhettek őszülni.

1. Genetika

Az ősz hajszálaink megjelenése elsősorban a génjeinktől függ. Ha ugyanis a szüleitek és a nagyszüleitek korán elkezdtek őszülni, akkor nagy valószínűséggel nálatok is korán megjelennek majd az ősz hajszálak. Bizony, ez az ő hibájuk!

barna haj

Most már biztos: a szüleitek hibája a korai őszülés

Ha reggelente egyre több ősz hajszálat véltek felfedezni, most már biztosra vehetitek, hogy apai vagy anyai ágon is jellemző volt a korán induló folyamat. Felfedeztek ugyanis egy gént, ami a haj őszüléséért felelős. Eddig csak azt tudták bizonyítani, hogy a haj állagát és színét hogyan befolyásolja a genetika, valamint hogy a szülőktől örököljük hajunk milyenségét.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok!

2. Nem és etnikum

Jó hír nekünk, csajoknak: egy nő átlagosan 35 éves korában kezd el őszülni, míg egy pasi 30 éves korában. Azonban az etnikai hovatartozás is befolyásolhatja, mikor jelennek meg az első szürkés hajszálak. A kaukázusiak például a harmincas éveikben, az ázsiaiak a harmincas éveik végén, az afro-amerikaiak pedig a negyvenes éveikben kezdenek el őszülni – írja a She Finds.

3. Táplálkozás és egészségügyi problémák

Az egészségtelen táplálkozás, valamint az egészségügyi problémák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy már fiatalon ősz hajszálaitok vannak. A B-12 vitamin, valamint a protein hiánya, a vérszegénység, a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy problémái mind befolyásolhatják az őszülés kezdetét. Ezért ha úgy gondoljátok, túl korán elkezdtetek őszülni, lehet, hogy valami egészségügyi probléma áll a hátterében – irány az orvos! 

Forrás:
pexels

4. Dohányzás

Még egy ok, hogy letegyétek a cigit: egy tanulmány szerint a rendszeresen dohányzók két és félszer nagyobb valószínűséggel fognak korán megőszülni, min azok, akik nem dohányoznak.

5. Stressz

Bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a stressz ősz hajszálakhoz vezet, sok tudós szerint lehetséges, hogy a szorongás miatt korábban őszülünk. Így ha tehetitek, mozogjatok sokat, meditáljatok, és ha megkívánjátok, vegyetek egy forró fürdőt – ezek ugyanis oldják a stresszt, tehát segítenek abban, hogy ne őszüljetek meg idő előtt. 

Ajánlott cikkek