Egyéb kategória

Hétköznapi tárgyak, amik piszkosabbak, mint egy WC-ülőke

Nemhogy plázai mosdókban, de még otthon sem szívesen érünk hozzá a WC-ülőkéhez. Köztudott ugyanis, hogy ez a tárgy nem éppen makulátlan tisztaságáról híres: de azt gondoltátok volna akár egyetlen percig is, hogy az alábbi holmik még piszkosabbak ennél?

vous - 2017.01.04.
Hétköznapi tárgyak, amik piszkosabbak, mint egy WC-ülőke

A vágódeszka

Az Arizonai Egyetem kutatói felfedezték, hogy egy szimpla vágódeszka KÉTSZÁZSZOR több bacit rejt magában, mint egy WC-ülőke. Erről a sok nyers hús tehet, amit ezen szeltek fel, ilyenkor ugyanis a késsel aprócska csíkokat vágtok a deszkába, amiben a bacik kényelmesen megtelepednek.

A mobilotok vagy tabletetek

Egy felmérés során 30 tabletet, telefont és irodai WC-ülőkét vizsgáltak meg a kutatók, hogy megnézzék, melyik mennyi szennyeződést rejt magában. Amikor letörölték őket egy speciális kendővel, kiderült, hogy egy tableten 30-szor, a telefonon pedig 7-szer több bacilus volt, mint az ülőkén. És ha hozzáadjuk, hogy az emberek többsége ezeket magával viszi a mosdóba… Használjatok sok-sok szappant!

A szobaszőnyeg

Elég undin hangzik, de a bacilusok imádják az elhalt hámsejteket, és nekik nagyon jó hír, hogy egy átlagos ember óránként másfél milliót hullajt el magából. Így a szobai szőnyeg kényelmes otthon a baciknak, amiben morzsák, pollenek, kutyaszőr és egyéb dolgok is megtalálhatók. Hat és fél négyzetcentiméteren 200.000 baktérium él meg, és ezeket a porszívó nem tünteti el teljesen.

Forrás:
pexels.com

A vízcsap

A csapokat sem kímélik a szennyeződések, ez pedig azt jelenti, hogy a fürdőszobában egy csap 21-szer több bacit rejt magában, mint egy ülőke. Sőt, ami még ennél is rosszabb, hogy a konyhai csapnál ennek a az aránya megduplázódik!

A mosogatószivacs

És az egyik legpiszkosabb otthoni tárgy a szivacs, amivel elmosogatjátok az edényeket! Amikor a kutatók 1000 darabot vizsgáltak meg, kiderült, hogy ebből 100 szalmonellát tartalmazott, és 465-ször több bacilus bújt meg rajtuk, mint az ülőkén. Nem véletlenül ezt tartják az egyik legveszélyesebb holminak a lakásokban, így fontos, hogy gyakran cseréljétek őket!

A kedvenc táskátok

Egy kézitáska, amit napi szinten cipeltek magatokkal a városban, a munkahelyen, a tömegközlekedésen, a bacilusokat is felszedi magára. Ez pedig azt jelenti, hogy 25-ször több rajta a szennyeződés, és nem egyszer előfordult már, hogy hasi megbetegedéseket váltott ki olyan bacilus, ami a táskában lévő holmikra tapadt rá.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek