Egyéb kategória

Ikonikus bútorok és utódaik – tényleg a csapból is replika folyik?

Be kell látnunk, nincs új a nap alatt. A divat folyton ismétli önmagát, a nagy divatházak darabjait újragondolják a fast fashion márkák, de van, hogy még csak nem is gondolják újra, egy az egyben lekoppintják – persze jóval silányabb minőségben. Nincs ez másképp a dizájn világában sem, ahol az ikonikus, örök életű darabokat dobják újra és újra piacra, jóval kedvezőbb áron – teljesen más cégek. Ezek a replikák pedig sokszor a megszólalásig hasonlítanak eredeti felmenőikre, épp csak nem eredetiek!

vous - 2017.01.09.
Ikonikus bútorok és utódaik – tényleg a csapból is replika folyik?

Ha pedig koppintásról van szó, valamiért előnyben részesülnek a székek, fotelek és lámpák. A leghíresebb mesterművekből pedig már lassan Dunát lehetne rekeszteni. Számtalan üzlet kínálja ezeket más anyagból, más színnel, kicsi formai változtatásokkal, vagy pont ugyanúgy. De aki egy kicsit is jártas a dizájn területén, egyből kiszúrja, hogy ezeknek a bútoroknak bizony volt egy elődjük, amelyek utódai soha nem érhetnek fel hozzájuk. De ha az ember lányának nincs pénze az eredeti darabra, azonban olyannyira megtetszik neki az egyik ikonikus darab, hogy úgy érzi, nem tud nélküle élni, hát csattogjon el a hozzá legközelebb eső bútorboltba, mert nagy eséllyel megtalálja majd, meglepően kedvező áron.

Aki keres, az talál!

Kiválasztottam a három legkedvesebb darabomat, és átpásztáztam a bútorboltok weboldalait, hátha találok belőlük replikát. Nem telt el 10 perc, és nézzétek csak, mikre bukkantam!

hamisítvány táska

Ciki másolatok: ezekből a táskákból készül a legtöbb hamisítvány

„Mára a hamis táska olyan gyakori lett, mint a Milka csoki az ABC-ben. Ennek köszönhetően pedig az egykor luxusdarabnak számító fazon olyan emberek birtokába jutott el, akiknek talán fogalmuk sincs az eredeti tervező kilétéről. Nincs mit szépíteni, az egykoron exkluzív táska mára ciki lett, ideje hát visszavenni!

Charles és Ray Eames – Plastic chair (1950)

A házaspárnak számtalan dizájnbútort és egyéb lakberendezési kiegészítőt köszönhetünk, melyek közül talán a legismertebb és legközkedveltebb a Plastic névre keresztelt székük, melyből sima, karfás, sőt hintaszék változat is létezik. Falábak, fémpántok és egy műanyag ülőfelület alkotja.

Letisztult vonalainak és korszerű anyagainak hála örök dizájnklasszikus.

Bútoraik sikeressége is – többek között – ennek köszönhető, illetve a tervezésük idején is ennek volt köszönhető. Abban a korban ugyanis olyan új alapanyagokkal kísérleteztek, mint a préselt, laminált fa, a fröccsöntött műanyag, az üvegszál és a műgyanta. A gyártás költségei pedig viszonylag alacsonynak számítottak.

Objektum doboz

Olyan bútorokat és dizájntárgyakat köszönhetünk nekik – a Plastic chair mellett –, mint a House bird, a híres Lounge chair, a Wire chair, La Chaise és az Organic chair – csak hogy néhányat említsünk. Ezek mind-mind olyan kiváló dizájnnal rendelkeznek, hogy nemcsak a Plastic széket másolják a mai napig, hanem szinte az összes általuk tervezett darabot is.

Arne Jacobsen – SERIES 7™ (1955)

Ahogyan az Eames házaspár, úgy Arne Jacobsen dán építész-dizájnernek is számtalan ikonikus bútort köszönhetünk. Ha azt mondom, hattyú, hangya, tojás és csepp, elsőre ezekről a szavakról nem biztos, hogy Arne remekművei jutnak majd eszetekbe, de ahogy meglátjátok róla a képeket, be fog ugrani, miről is van szó, hiszen számtalan filmben vagy klipben láthattátok már ezeket a darabokat.

Objektum doboz

A 7™-es sorozat messze a legnagyobb számban eladott széke, sőt nagy valószínűséggel a bútorok történetében is ez a legnagyobb példányszámban eladott bútordarab. Ez a furnérozott, laminált, rakásolható szék egyébként a szintén híres Ant továbbfejlesztése.

Amellett, hogy szinte bármilyen térben jól mutat, baromi kényelmes is!

Mies van der Rohe – Barcelona chair (1929)

Mies van der Rohe legismertebb munkája az 1929-es barcelonai német pavilon, melyet a kormány megbízásából tervezett a világkiállításra. Ebbe a térbe álmodta meg a híres Barcelona széket is, illetve egy egész bútorszettet. A pavilon egybeolvadt a természettel, hatalmas üvegfalai, mesés kőfalak, víz és ez a szék – fehér kivitelben – alkotta a teret. A szék azonban csak a 20. század közepén indult igazán hódító útjára, azóta azonban töretlen a sikere.

Objektum doboz

Modern vonalvezetés, krómozott felületek és tűzött bőrkárpit alkotja.

Gondolnátok, hogy lassan 90 éves?

Ajánlott cikkek