Egyéb kategória

Egy különös jelenség, amitől az emberek megutálják a zenét

Ha rosszkedvem van, zenét hallgatok. Ha vidám vagyok, akkor meg pláne. Ha utazom, akkor is előkerül a füles, néhány éve pedig csak zenére tudtam elaludni. Igaz, hogy azóta már szinte végighallgattam az internetet, és óriási mennyiségű dalt tudok elénekelni fejből, de még ha meg is unom őket, akkor is feldobják a hangulatomat. Épp ezért lepődtem meg, amikor olvastam arról a rendellenességről, ami miatt az emberek nem szeretnek zenét hallgatni.

vous - 2017.01.10.
Egy különös jelenség, amitől az emberek megutálják a zenét

A zenének rengeteg pozitív hatása van, az egyszer biztos. Ott van az a dal, ami a tudomány szerint is a világ legmegnyugtatóbb zenéje, és már az is kiderült, hogy munka közben bekapcsolni a kedvenc slágereinket nagyon pozitívan hat az eredményeinkre. Azt gondolnánk, mindenki imád zenét hallgatni, pedig nem: és ez nem is olyan ritka.

csokoládé-csoki-praliné-desszert

Teszteljétek ti is: ezek a dallamok megváltoztatják a csoki ízét

Csoki és zene – két dolog, amivel szuperül le lehet vezetni a feszültséget, pláne együtt! De úgy tűnik, érdemes megválasztanunk, mit is hallgatunk nassolás közben, mert a dallamok képesek megváltoztatni az édesség ízét. Most ti is letesztelhetitek a dolgot!

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok!

A zenei anhedónia egy létező jelenség, ami arra utal, hogy bizonyos embereknek egyáltalán nem okoz boldogságot, ha például beindul egy jó szám a rádióban. Ilyenkor nem jelentkezik náluk az a tipikus reakció, ami egyébként másoknál megtörténik: hogy kedvünk támad táncolni, vagy hirtelen nagyon vidámak leszünk.

Egy felmérés során derült ki, hogy az ilyen embereknél az agynak azon része, ami jelzi felénk, hogy valami nagyon jó, kicsit máshogy kapcsolódik ahhoz a területhez, amivel feldolgozzuk a hallott dolgokat. Így pedig náluk nem is váltja ki egy jó zene azt a boldogságérzetet, ami másoknál megjelenik. Ha magatokra ismertetek, ne ijedjetek meg, hiszen ez nem betegség vagy rendellenesség: a szakértők szerint nincs ezzel semmi baj, minden agy egy kicsit másmilyen, és ettől még teljesen egészségesek vagytok.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek