Egyéb kategória

Ásítás, csuklás, libabőr – ezek okozzák a furcsa testi tüneteinket

Mindennapos testi tünetek, kicsit furák, de nem foglalkozunk velünk. Miért is tennénk, hiszen normál esetben az ásítás vagy a csuklás nem betegséget jelez. De akkor mit és egyáltalán miért csináljuk? Jöjjön 6 furcsa testi tünet és a miértek!

vous - 2017.01.14.
Ásítás, csuklás, libabőr – ezek okozzák a furcsa testi tüneteinket

Libabőr

Megjelenik, ha hideg van, ha félünk, ha egy jó zenét hallgatunk, és olykor ha betegek vagyunk. Elsősorban a karon és a lábon jelentkezik. Az úgynevezett szőremelő izom egyes ingerek hatására a szőrtüszőt a bőrfelszín fölé emeli, így a szőrszálat felegyenesíti. Régebben, amikor az emberek sokkal szőrösebbek voltak, a megfélemlítés jelének tartották. Gondoljatok bele, például amikor a cicátok megijed, feláll a szőre, ez történne velünk is, ha nagyon szőrösek lennénk. 

Ásítás

Az ásítás nem a fáradtság vagy az unalom jele. A legújabb kutatások szerint azért ásítunk, hogy lehűtsük az agyunkat. Az ásítás tulajdonképpen egy légkondicionáló, ami segíti az agyunkat, hogy friss és éber legyen. És igen, ragadós: ha láttok valakit ásítani, ti is fogtok.

Reszketés

Vagyis az izzadás ellentéte. Ha fázunk, reszketünk, ez pedig segít megőrizni a hőt, és stabilizálja a belső funkciókat.

szingli nő

7 testrészünk, ami teljesen hasztalan – jobb lenne, ha nem is létezne

Hihetetlen, de vannak olyan testrészeink, amik ha nem léteznének, mi akkor is boldog és egészséges életet tudnánk élni. Sőt, tulajdonképpen még rosszabbul is járunk, hogy vannak, ezek nagy része vonzza a betegségeket, fertőzéseket. 

A cikk folytatása ITT jön!

Elpirulás

Kínos helyzetekben érezzük, hogy csak úgy kúszik a meleg az arcunkba ég a fejünk, elpirulunk. Ilyenkor a testünk kap egy kis adrenalint, felgyorsul a szívverés, tágulnak az erek, javul a véráramlás. Tudósok úgy vélik, hogy ez egy nonverbális bocsánatkérés.

Csuklás

Szokták mondani, ha csuklunk, akkor valaki emleget. Nos, ennek semmi köze a hivatalos magyarázathoz. Ha túl gyorsan esztek vagy isztok, a levegő megragadhat a torkotokban. Csukláskor a rekeszizom önkéntelenül összerándul, az aranyos hang pedig annak köszönhető, hogy a gégefedő lezárul a tüdőbe váratlanul beáramló levegőtől.

Szemrángás

A szemrángás számos dolgot jelenthet: stressz, alváshiány, szemszárazság, a szem megerőltetése, fényérzékenység, túl sok koffein, alkohol, és akkor még ott vannak az allergiák. De az is lehet, hogy dehidratáltak vagytok. Pihenjetek!

Címkék: #biológia #test
Ajánlott cikkek