Egyéb kategória

Ezekkel a hajfestési technikákkal nem csak ti jártok jól – hanem a Föld is

Az utóbbi időben a nők körében már nemcsak az egészséges táplálkozás kap nagy hangsúlyt, hanem az egészséges szépségápolásra is odafigyelnek. Ennek pedig talán az egyik leglényegesebb pontja a hajápolás, és itt most nem a hajhullás vagy a -töredezés megszüntetésére gondolok, sokkal inkább a hajfestésre. Éppen ezért nem árt tudnotok, hogy a bolti, kémiai festékek helyett milyen természetes verziók állnak a rendelkezésetekre.

vous - 2017.01.19.
Ezekkel a hajfestési technikákkal nem csak ti jártok jól – hanem a Föld is

Nem mondok újat azzal, hogy a hajfestékekben lehetnek olyan vegyi anyagok, melyek veszélyesek az egészségre nézve. Persze az utóbbi időben jelentősen javult a helyzet a festékek összetételét illetően, egyet azért szögezzünk le:

a hajfestés nem teljesen veszélytelen dolog. Attól függetlenül, hogy azt látjátok a dobozok oldalán, hogy „kímélő festék”, valamilyen mértékben mindenképp károsítja a hajatokat, sőt, akár allergiát és rákot is okozhat! 

Ez utóbbira 100%-os bizonyíték még nincs, azonban az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete számos ezzel kapcsolatos feltételezésről számol be a weblapján.

A természetes színezésről tudnotok kell, hogy mivel nem ugyanúgy hat, mint a kémiai anyaggal történő festés, a végeredmény is más lesz. Ezek általában nem annyira tartósak, és benne van a pakliban, hogy a kapott szín eltér az elképzelttől, részben azért is, mert nem akkora mértékben változtatja meg az eredeti színeteket.

környezettudatos fogápolás mosoly

Környezettudatos mosoly? Létezik! Eláruljuk, mit kell róla tudni

Magyarország egyik népbetegsége, hogy rettegünk a fogorvosoktól, még akkor is, ha igazából semmilyen kellemetlen élményünk sincs velük kapcsolatban. Ez valahogy belénk ivódott az évek során, mint ahogy az is, hogy addig használunk egy fogkefét, míg szét nem állnak a sörtéi. Pedig valójában 3-4 havonta váltani kellene egy újra. De pontosan milyenre? Mindenképp egy környezetbarát verzióra!

Korábbi cikkünk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Kávé

A kávé jól működik akkor, ha sötétebb hajra vágytok, vagy elrejtenétek a világ elől az esetleges ősz szálaitokat. Egy jó erős – lehetőleg organikus – kávét kell főznötök, mondjuk eszpresszót, és egy csészényit hagyni kihűlni. Eközben kétcsészényi meleget keverjetek össze két evőkanál kávézaccal és a kondicionálótokkal, esetleg kókuszolajjal, majd végül jöhet a hideg kávé.

Ezt hagyjátok egy órán át hatni a tiszta hajatokon, majd alaposan öblítsétek ki. Ha elősegítenétek a szín tartósságát, akkor próbáljátok ki az almaecetes öblítést is. Előfordulhat, hogy az egész procedúrát több alkalommal is meg kell ismételnetek ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjétek.

Tea

A fekete tea segítségével ugyanazt a két hatást érhetitek el, mint az előző lehetőségnél. De ha ti más színt élénkítenétek, mondjuk szőkét, akkor a kamilla lesz a teátok, vörösöknek meg a rooibos. Fontos megjegyezni, hogy ezek a természetes színetekkel együtt funkcionálnak jól, feketéből nem tudtok vöröset varázsolni pusztán a rooibos segítségével. De a fekete tea képes sötétíteni, a kamilla pedig világosítani pár árnyalatot.

Minél erősebb teát kell főznötök, ehhez lehet, hogy 3-5 filtert kell egyszerre bevetnetek két csésze vízben. Itt is keverhettek bele kondicionálót, és amikor kihűlt, öntsétek és masszírozzátok a hajatokba, aztán jöhet az öblítés. Minél tovább hagyjátok a teát a hajatokon – például több órára vagy egész éjszakára –, annál észrevehetőbb lesz a változás. Illetve itt is újra meg újra meg kell ismételnetek a folyamatot az igazán látványos hatásért.

Forrás:
Depositphotos

Répalé                                                                                                       

Bár hazánkban a répa egyenlő a sárgarépával, igazából többféle színben létezik ez a zöldség. Éppen ezért a sárga és a piros a vöröseknek jó, míg a lila a sötétebb hajúaknak, de akár vegyíthetitek is a típusokat.

A leturmixolt levet keverhetitek kókuszolajjal/kondicionálóval, majd miután beledolgoztátok a hajatokba, tekerjétek be a fejeteket folpackkal, és tartsátok melegen. Ne csepegtessétek a ruhátokra, csak sötét színű törölközőre vagy rongyra, mert képes foltot hagyni maga után. A folyamat vége a szokásos: öblítés, és ha szükséges, akkor ismétlés (akár másnap).

Henna

Az egyik legnépszerűbb természetes hajfesték mindenképp a henna. Nem véletlenül használják évezredek óta, hisz tartósan megmarad, 3-4 hónap után fakulhat csak, és a lenövés sem lesz olyan szembetűnő.

Sajnos vagy nem sajnos, de ez az opció is az adott hajszínen finomít, sötétből nem csinál nagyon világosat.

Körülbelül egy csésze hennaport keverjetek össze két csésze citromlével. Adhattok hozzá egy evőkanál ecetet, hogy az segítsen felszabadítani a színt. Hagyjátok állni, körülbelül 4-6 óra alatt fog (csak) besűrűsödni. Fésüljétek bele a hajatokba, folpackozzátok le, és 2-3 óra után jöhet az öblítés.

Indigó

Ha az indigóról a kék ugrik be nektek, jó nyomon jártok, ezzel sötét hajat készíthettek magatoknak. Szinte kéz a kézben jár a hennával, gyakran vegyítik is a kettőt a különböző színek eléréséért. Az indigót annyi forró vízzel kell leforrázni, hogy sűrű masszát kapjatok, majd hagyjátok kihűlni, és a henna felvitelének technikáját alkalmazzátok.

Legyetek óvatosak, mert az indigó a festés után is foghat, ha még nedves a hajatok, akkor elszínezheti a párnát, a ruhát.

Citromlé

Korábbi cikkünkben már szó esett arról, hogy a citrom világosíthat az eredeti hajszíneteken. És ez valóban így van, elég csak ráspriccelni a frissen facsart levet a hajatokra, néhány órán át hagyni, aztán élvezni az új színeteket. Az ismétlés itt is fokozza az eredményt.

Dióhéj

Barna társaim, most ismét ti következtek. Az intenzitás növeléséért vagy a világosbarna sötétítéséért dióhéjra lesz szükségetek. Azt össze kell aprítanotok, majd fél óráig forralnotok. Miközben kihűl, biztosítsátok körbe magatokat sötét törölközővel, mert ez is be tud fogni mindent. Mehet a hajatokra, maradhat rajta több órát (a minél intenzívebb eredményért), aztán jöhet az öblítés, de csak langyos vízzel, mert a túl meleg oldhatja a színt.

Ajánlott cikkek