Egyéb kategória

Meglepő tények az őszülésről, amiket eddig nem tudtatok

Oh, azok a fránya ősz hajszálak! Amikor először megjelennek, mindenkinek ugyanaz az első gondolata: muszáj kitépni! A második pedig az, hogy vajon igaz-e a mítosz, miszerint rögtön 5 másik nő a helyébe. Automatikusan azt hisszük, hogy ez az öregedés jele, pedig valójában rengeteg dolgot nem tudunk erről – legalábbis eddig!

vous - 2017.01.20.
Meglepő tények az őszülésről, amiket eddig nem tudtatok

Egy korábbi cikkünkben már elmeséltük nektek, mi az őszülés nyolc fázisa, na meg azt is, hogyan harcolhattok ellenük a hajfestésen kívül. Kutatók már régóta vizsgálják ezt a jelenséget, és rengeteg dolgot derítettek már ki; de vajon mik azok, amiket ők már tudnak, de mi még nem?

1. 50-50-50 szabály

Bőrgyógyászok szerint az 50-50-50 szabály a legáltalánosabb. Vagyis ez lényegében azt jelenti, hogy az emberek 50%-ának 50 éves korára a haja fele ősz hajszálakból áll össze.

2. Sokat számít a származásotok

A kaukázusi emberek haja sokkal hamarabb elkezd őszülni, mint másoké – közöttük pedig a vörös hajú embereké elsőként. Őket az afrikai-amerikaiak követik, de arról még a szakértőknek sincs elképzelésük, vajon miért vált hamarabb szürke színbe a hajuk, mint másoknak.

rachel-farnsworth

Ez a nő a legjobb választ adta az őszülő hajára érkező gyűlölködő kommentekre

Amint megjelennek az első ősz hajszálak, sokan egyből futnak a fodrászhoz, hogy eltüntessék a nyomokat, pedig ez egy természetes folyamat. Ám ha egy népszerű blogod is van, nem úszhatod meg sértő kommentek nélkül ezt a változást.

A frappáns választ ITT olvashatjátok el.

3. Sokat számít az életviteletek

Nem csak a génjeitek számítanak, ha őszülésről van szó. A dohányzás például rossz hatással van a bőrötökre és a hajatokra, az alacsony B12-vitamin-szint pedig gyakran tehet arról, hogy a hajszálak veszítenek a pigmentjeikből – ergo kifehérednek.

4. A hajatok nem változik szürkévé – így nő

Egyetlen hajszálatok nagyjából 1–3 évig növekszik, majd ekkor elhullik, a helyébe pedig egy másik nő. Ahogy öregszetek, a pigmentet előállító sejtek sem maradnak a régiek, és ezért van az, hogy egy idő után az új hajszál már szürkeként nő ki; és nem mondjuk barnaként vagy szőke árnyalatban.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek