Egyéb kategória

Egy szomorú betegség: a nő, aki allergiás a saját férjére

Johanna nemrég még éppolyan volt, mint bármelyik huszonéves lány. Tanárként dolgozott, imádott túrázni, és megismerte élete szerelmét, akivel össze is házasodtak. Most viszont már olyannyira eluralkodott rajta a betegsége, hogy saját férjéhez sem mehet túl közel.

vous - 2017.01.23.
Egy szomorú betegség: a nő, aki allergiás a saját férjére

Egy 29 éves minnesotai lány számára az élet egyáltalán nem olyan egyszerű, mint annak lennie kéne. Johanna ugyanis MCAS-ben, vagyis egy ritka szindrómában szenved. Emiatt szinte mindenre allergiás, ami őt körülveszi: a kémiai anyagokra, a porra és a legtöbb ember illatára – ezalól pedig férje sem kivétel. 2013 előtt még nem voltak ilyen súlyosak a tünetei, így gyakran mentek szabadidejükben túrázni, Johanna pedig tanárnőként dolgozott. Az allergiája az esküvőjük után kezdett erősebb lenni, ma pedig már olyannyira rossz lett, hogy a férfi hozzá sem tud érni a feleségéhez.

„Észrevettük, hogy amikor Scott bejött a szobába, egyre rosszabbul lettem. Egyszer elment levágatni a haját, és amikor visszajött, két perc után anafilaxiás sokkot kaptam, neki pedig muszáj volt kimennie a szobából” – mesélte a lány a BBC-nek.

Johanna persze már rengeteg kezelést kipróbált, de semmi eredménye nem volt a dolognak. Ha valami olyannal érintkezik, amire allergiás, a tünetek a kiütésektől egészen az anafilaxiás sokkig terjedhetnek, ami akár az életébe is kerülhet. Jelenleg épp egy barátjuknál laknak, Johanna pedig kénytelen egy teljesen elzárt szobában maradni, egyedül.

Objektum doboz

Az allergiája olyan erős, hogy a lakásban főzni sem lehet; ő pedig csak vizet ihat, és szinte semmit sem ehet, mert mindenre érzékeny. Épp ezért az elmúlt években ugyanazt a két ételt ette felváltva, az épületet pedig csak orvosi látogatások miatt hagyhatja el. Néha ugyanis még az is allergiás tüneteket vált ki nála, ha a szél fújni kezd, és a másfél kilométerrel távolabb lévő pizzázó illatát odafújja az ablakához.

Mivel a férjéhez sem mehet túlságosan közel, ezért elég egyedi módon tudják megoldani a randikat. Ilyenkor külön szobában ülnek le megnézni ugyanazt a filmet, és üzenetet írnak közben egymásnak, hogy megbeszéljék, épp mi történik a sztoriban. Összesen két ember van, akire a lány nem allergiás: a testvérei, akik hetente egyszer meglátogatják, de még nekik is szigorú szabályokat kell betartaniuk. Nem ehetnek előtte fűszeres ételeket, speciális szappannal kell zuhanyozniuk, és egyedi védőruhát kell viselniük.

bőrkabát haj szőke tél hó

Utáljátok a hideget? Lehet, hogy allergiásak vagytok rá!

Utáljátok a hideget? Akár a fagyitól és a hideg tárgyak érintésétől is ódzkodtok? Akkor lehet, hogy egy furcsa betegségben szenvedtek: előfordulhat, hogy hidegallergiátok van!

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok!

Ajánlott cikkek