Egyéb kategória

Természetes kencék a drogériában kapható termékek helyett

Egy remek akció vagy egy szuper reklám már könnyedén rábír minket, nőket arra, hogy számtalan – fölösleges – kencét felhalmozzunk a fürdőszobában. A helyzeten csak tovább ront, ha ráadásul ezek a termékek hemzsegnek a mesterséges összetevőktől és egyéb káros adalékanyagoktól. Éppen ezért szükségünk lesz egy jól ismert mondásra: a kevesebb néha több. Ezt a szabályt kell alkalmaznotok, ha szeretnétek egy sokkal egészségesebb és természetesebb termékekből álló szépségápolási rutint összeállítani magatoknak.

vous - 2017.01.25.
Természetes kencék a drogériában kapható termékek helyett

Tudtátok, hogy egy „átlagos” nő naponta nagyjából 8-10 kozmetikai szert is képes használni, melyekkel több tucat kémiai anyag kerülhet a bőrén keresztül a szervezetébe?! A cégek szerint persze ezek a vegyszerek ártalmatlanok az emberre, de tudnotok kell, hogy egymással vegyítve, esetleg nagy mennyiségben, már ki tudja, milyen hatással lehetnek a testre. Miután a természetes szájápolás háza táján már körülnéztünk, most vegyük szemügyre, miket reformálhattok meg a testápolási szokásaitokban.

Arctisztítás

Az arctisztításhoz igazából egy dolog is bőven elég lehet, nevezetesen a szappan. A készítési folyamata jól ismert már régóta, de mivel ez egy elég körülményes procedúra, sokan inkább kifizetik a picit magasabb árat egy jó minőségű kézi készítésű szappanért. Azonban legyetek figyelmesek, ugyanis ezek közt sem mind 100%-ban természetes, előfordulhat, hogy mesterséges színezékek vagy illatolajak kerülnek bele.

Az igazán jó az, amely csak a benne levő gyógynövényektől kapja a színét, és tiszta növényi olajokból készül. Ha nem preferáljátok ezt a módszert, olvassátok el ezt az írásomat, melyben találtok egy antibakteriális, hidratáló arctisztítót. Az pedig nem újdonság, hogy az üzletekben is találni biotisztítókat, melyeknél mindig az a szabály, hogy át kell a biztonság kedvéért vizsgálnotok az összetevőket, plusz figyelni, hogy a bőrtípusotoknak megfelelően hozzátok meg a végső döntést.

Forrás:
depositphotos

Bőrradírozás

Természetesen nem mindennapos teendő, de azért lényeges a bőrradírozás is, hisz ajánlott eltávolítani az elhalt hámsejteket a ragyogóbb, egészségesebb külsőért. Arról nem is beszélve, hogy a testápoló így könnyebben felszívódik.

Talán ez az a kategória, ahol a bolti változattal szemben lényegesen nagyobb hangsúlyt kapnak a csináld magad receptek. Elég csak ezekre pillantanotok:

Hidratálás

Sminkesünk, Detti korábban már segített nektek abban, hogy megtaláljátok a tökéletes arckrémet, azt, amiért tényleg rajongani fog a bőrötök. Ő akkor azt is kiemelte, hogy hosszú távon mindenképp természetes kencéket használjatok, és az olyan összetevőket, mint az illat- és színezőanyag, próbáljátok meg elkerülni. Ez pedig nem nehéz és nem is költséges feladat.

Például elég egy gyógyszertárig mennetek, ugyanis az ott kapható kozmetikumok sokkal jobban passzolhatnak hozzátok, mint a drogériások. Azokon ugyanis nem részletezik nagyon, hogy milyen bőrtípusra ajánlják, csak a normál, vegyes és száraz kategóriákat látni a legtöbbször a csomagolásokon. A patikában viszont van kifejezetten víz-, zsír-, lipidpótló készítmény, és nemcsak test-, valamint arcápolót választhattok, hanem még a szemek környékére kevert verziót is.

Még ennél is tovább megyek: tetőtől talpig készíttethettek magatoknak ápolószert. Ezek a termékek mind vénymentesek, viszont nem biztos, hogy minden kéréseteket tudják teljesíteni, mert van olyan összetevő, amelyhez recept kell.

Forrás:
depositphotos

Ha már a gyógyszertában jártok, nyissatok az ott található, márkás termékek felé is. Azok és a gyógyszertári kevert krémek közt ugyanis van egy mérvadó különbség: a tartósítószerek miatt más lesz a szavatossági idejük. Nyilván a helyben gyártott esetében ketyeg gyorsabban az óra.

Persze arckrémet házilag is készíthettek:

  1. Egy tálkában keverjetek össze két evőkanál kókuszolajat négy evőkanál aloe vera géllel, és egy teáskanál E-vitaminnal.
  2. Ha pluszillatra vágytok, akkor itt is használhattok valamilyen illóolajat.
  3. A kész krémet töltsétek át egy régi kimosott tartójába.

Tusfürdő házilag

A házi recept talán itt a legkönnyebb mind közül, feltéve, ha szappant is használtok. Ugyanis a megmaradt csonkokat – vagy akár az egészet is – össze kell aprítanotok egy késsel, majd egy bögrényi szappant egy kisebb fazékba tenni és felönteni egy bögrényi vízzel. A tűzhelyen közepes lángon folytonos kavargatás mellett tartsatok ki addig, míg eggyé nem olvad az egész. Hagyjátok kihűlni, esetleg csepegtessetek bele illóolajat, de ez a lépés ki is maradhat. Végül már csak egy flakonba kell beletöltenetek.

Hajápolás

Szerintem a legkényesebb ponthoz érkeztünk, hisz nekünk, nőknek fontos, mivel ápoljuk a hajunkat. Sajnos szinte képtelenség minden hajtípushoz vagy hajproblémához ajánlani egy terméket vagy egy receptet, ezért inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy miért került célkeresztbe a szilikon.

A szilikon egy polimer műanyag, mely már gyártás közben is szennyezi a környezetünket.

A helyzetén pedig ezután sem javít, hisz természetes úton nem tud lebomlani. Igencsak „ravasz” összetevő, ugyanis az elején ragyogóvá és könnyen kifésülhetővé teszi a hajkoronát, miközben egy olyan záróréteget képez a szálakon, melyen nem tudnak átjutni a különféle hajápolók jótékony hatásai. Azaz a kezdeti fényességből fakóság és szárazság lesz.

Szerencsére a biosamponokba nem kerül bele ez az összetevő, de azért ezeknél is fussátok át, miből állították össze a gyártók. A sampon kiöblítése után pedig kipróbálhattok különféle gyógynövényteákat is:

  • a diólevél erősíti a haj szerkezetét, valamint mérsékli a hajhullást;
  • a fekete tea a gyorsabb növekedésről és a ragyogásról gondoskodik;
  • a csalántea pedig kezeli a zsírosodásra, korpásodása hajlamos fejbőrt és frizurát.
Ajánlott cikkek