Egyéb kategória

„Sebesre hámlasztotta a bőrét” – őrült történetek bőrgyógyászoktól

A bőrgyógyászat sem egy kellemes szakma, legalábbis erre fogtok gondolni ennek a cikknek a végén. Igaz, néha vannak benne szórakoztató, vicces pillanatok is, de azért idegzet, türelem és szakértelem nagyon kell hozzá. Igaz, a legtöbb munkához szintén. (De bőrgyógyász akkor se lennék.)

vous - 2017.01.29.
„Sebesre hámlasztotta a bőrét” – őrült történetek bőrgyógyászoktól

Nőként a bőrünk minden második gondolatunk. Az első reggel, mikor tükörbe nézünk, és utolsó este, amikor szintén tükörbe nézünk a smink lemosása közben. És persze napközben is, mikor sminket igazítunk, vagy bekrémezzük. Befedi az egész testet, véd, óv, takar. Éppen ezért hálásnak kell lennünk a bőrgyógyászoknak, amiért a gondját viselik, gyógyítják, és teszik ezt annak ellenére is, hogy néha igazán cifra páciensek fordulnak meg a rendelőjükben.

Women's Health magazinnak mesélt néhány bőrgyógyász, egyrészt, hogy megosszák az őrült pillanataikat, másrészt, hogy ezzel is üzenjenek az olvasóknak. Vannak ugyanis dolgok, amiket egyszerűen nem lenne szabad elkövetnünk.

Amikor az anyajegy életre kel

A New Yorkban praktizáló Joshua mosolyogva mesélte el azt az esetet, amikor élő, mozgó anyajeggyel esett dolga.

Egy idős nő lépett be az irodába, aki panaszkodott, hogy elváltozott az anyajegye a mellén. Amikor először megnéztem, nem láttam gyanúsnak, de amikor hozzáértem, megmozdult! Egy kullancs volt.

– mesélte Joshua. Gyorsan, szakszerűen eltávolította, aztán laborba küldte, hogy nem áll-e fenn a Lyme-kór veszélye. Tanulság? Piszkáljátok meg az anyajegyeiteket néha, mielőtt orvoshoz futtok, de mindenképp gyakran ellenőrizzétek! 

Forrás:
AFP / FRED TANNEAU

Ne egyetek túl sok répát!

Ha túl narancssárga a bőrötök, érdemes átgondolnotok a pánikolás előtt, hogy mit ettetek. 

Volt egy betegem, aki narancssárga bőrrel jött a rendelőmbe. Teljesen kétségbe volt esve, hogy sárgasága van, végül kiderült, hogy gyümölcs- és zöldséglékúrát csinál, és főleg sárgarépalevet ivott. 

Elég volt a sárgarépát kiiktatni az étrendből, és a bőre színe visszanyerte eredeti színét. 

Ne napozzatok sokat!

Bármilyen jó is a napozás, ne vigyétek túlzásba, főleg, ha nyaraltok, akkor vigyázzatok, nem csak a napszúrás miatt.

Egy fiatal egyetemistát hoztak be hozzám, aki tavaszi szünet alatt Mexikóban nyaralt. Egy jól sikerült buli után elaludt a parton, ez volt a legrosszabb leégés, amit láttam a rendelőmben. Az arcán két hólyag volt, amiből csöpögött a genny, végig az arcán. 

– mesélte a New Yorkban dolgozó Arash. Ez jó tíz éve történt, a ma már érett férfinak rendszeresen vissza kell járnia kontrollra a bőrrák veszélye miatt. Mindig védjétek a bőrötöket a nap ellen, különben is, napozás nélkül is lehettek barnák!

Forrás:
istock.com

A lábszag problémát is jelezhet

Sokan csak legyintenek a lábszagra, és különféle praktikákkal küzdenek ellene, pedig a bőrgyógyászok szerint jobban járnátok, ha inkább orvoshoz fordulnátok a lábszaggal.

Egy férfi arra panaszkodott, hogy viszket a lába, és amikor levette a zokniját, majdnem rosszul lettem a szagtól. Azt volt az egyik legrosszabb lábujjfertőzés, amit valaha láttam, és utóbb kiderült, három különböző fertőzésről van szó. 

– mesélte egy névtelen orvos. Hát, ez nem egy babahintőporral elkendőzhető probléma volt, az biztos.

Néha egy alapos mosás jobban segít

Vannak a testnek nehezen elérhető pontjai fürdés közben, ilyen például a hát is. Ugye, milyen felbecsülhetetlen érzés, ha valaki megmossa a hátatokat? Úgy látszik, azonban egy fiatal ügyvéd fiúnak nem volt akkoriban barátnője.

Azzal jött be hozzám rendkívül ingerlékenyen, hogy hetek óta barna elszíneződés van a hátán. Volt már a város 'legjobb orvosánál', de a krém, amit kiírt neki, nem oldotta meg a problémát. Végül egy nedves gézzel letöröltem a hátáról a koszt.

– osztotta meg vicces történetét Arash. Szerencsére a srácnak is helyén volt a humora, nem sértődött meg.

Forrás:
istock.com

Óvatosan a hámlasztással!

Azt hiszem, mindannyian beleestünk már abba a hibába, hogy túlhámlasztottuk a bőrünket, mert a hámlasztás, ugye, fontos. Nos, ha az akkor égő arcotok nem volt elég elrettentő, akkor az alábbi példa legyen az.

Elegem van azokból a nőkből, akik bejönnek sebes, vérző, fertőzött bőrrel, mert túl sokat és durván használták a körkefés hámlasztójukat.

– sóhajtotta egy másik orvos. A szomorú ebben az, hogy sokuk bőre nem tudott regenerálódni, sebhelyes maradt utána is.

Lányok, vigyázzatok a bőrötökre, jó? 

Ajánlott cikkek