Egyéb kategória

Szeged városa példát mutat: biciklivel hordják a megmaradt ételt a rászorulóknak

Mindig jó érzés olyan dolgokról írni (és olvasni), amik egy picit visszaadják a hitünket az emberiségben, pláne akkor, ha az adott dolog Magyarországon történik. Most éppen Szeged dobogtatta meg a szívünket.

vous - 2017.01.31.
Szeged városa példát mutat: biciklivel hordják a megmaradt ételt a rászorulóknak

Tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg ( de tényleg rengeteg!) ételt dobunk ki, mégsem teszünk ellene semmit. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint Magyarországon évente legalább 1,3 millió tonna élelmiszer megy a kukába, miközben az utcákon milliók éheznek napi rendszerességgel.

Persze, sokunkban felmerül az egyértelműnek tűnő megoldás, hogy ételeket ne dobjunk ki, hanem adjuk oda a rászorulóknak, ám ez eddig mégsem valósult meg a gyakorlatban. És most nem kizárólag az élelmiszerüzletekre vagy az éttermekre gondolok, hanem saját magamra, vagy rátok is, hiszen valljuk be, ha megmarad otthon az étel, azt a legtöbbször nem szállítjuk el a hajléktalanoknak, hanem kidobjuk. 

fodrász hajléktalan deák tér

Budapesti fodrászok hajléktalanok haját vágták a Deák téren – miniinterjú

Néhány fodrászra figyelhettek fel a járókelők a budapesti Deák Ferenc téren. Hunyady Márkó és még néhány szakember hajléktalanoknak vágott hajat a téren. A kezdeményezés nem új, hiszen külföldön már több fodrász tett hasonlót, de Magyarországon valószínűleg ők voltak az elsők.

Eszter cikkét ide kattintva elolvashatjátok!

Szegeden a Subway azonban megelégelte az ételpazarlást, és lépett. A műszak végén ugyanis a megmaradt alapanyagokból a dolgozók összeraknak különböző szendvicseket, majd a Szeged Bike Maffia kerékpáros önkéntesei eljuttatják ezeket a rászorulóknak. (A Budapesti Bike Maffia vezetőjével Juci már beszélgetett, a cikket ITT elolvashatjátok!) Igaz, nyilván ők nem tudnak minden éhezőn segíteni, de ezzel már előrébb vagyunk, hiszen példaként szolgálhatnak más éttermeknek – és persze nekünk is. 

Objektum doboz

Köszönjük, Szeged! 🙂

Ajánlott cikkek