Egyéb kategória

Miért olyan kényelmetlen ma minden cipő?! Körbejártuk a témát

Nemrégiben Londonban jártam, ahol másfél napot bicegéssel töltöttem, annak köszönhetően, hogy a kéthetes – addig szuperkényelmes – cipőm durván törni kezdte a lábam. Bő másfél nap múlva sikerült úgy-ahogy elég bőre gyúrnom a sarkát. Közben egész végig arra gondoltam, hogy miért vagyok én ennyire szerencsétlen, hogy nem bírok megfelelő cipőt venni! Erre próbáltam megkeresni a választ.

vous - 2017.02.05.
Miért olyan kényelmetlen ma minden cipő?! Körbejártuk a témát

Az első gondolatom pár éve az volt, hogy ideje áttérni a lapos cipőkhöz – igen, tinédzserkoromban végig magas sarkúban toltam –, és így is tettem, de nem találtam a megfelelőt. A balerina hamar szétment, és eleve nem is ajánlják. Súlyosbító körülmény volt, hogy nagy lábbal lettem megáldva, így sokkal nehezebben választottam cipőt magamnak (mekkora már a lábam laposban!), ám mára már a bakancsot is szívesen felvenném, csak kényelmes legyen, és strapabíró. Tényleg.

De ott volt még egy csomó kérdés:

  • Bőrből készüljön?
  • Puha legyen, vagy kemény?
  • Mekkora az ideális cipő?
  • Honnan tudjam, hogy nem fog törni?
  • Mennyit szánjak rá?
  • A drágább tényleg jobb?

Végül aztán úgy gondoltam, több láb többet lát, és bedobtam a témát a VOUS-lányoknak, hogy ők hogyan is állnak a kényelmes lábbeli kérdésével. Egy egységes válaszban reménykedtem, ehhez képest mindenki mást mondott.

Forrás:
iStock

A drágább tényleg jobb?

Nóriról, a szerkesztőség ügyeletes sportosan elegáns leányzójáról meggyőződésem, hogy Converse cipővel a lábán született, így cseppet sem lepődtem meg, amikor elárulta, hogy az ő lábára ez a legideálisabb és legkényelmesebb cipellő. Bár ettől még vannak olcsó, divatos, ám vacak cipői, amelyek nem túl kényemesek.

Viola szerint igaz a drágább minőségibb elv, és amióta erre rájött, a kényelem oltárán inkább egészben áldozza fel a nagyobb összeget, mintsem részletben gyakrabban áldozzon fel ugyanennyit több kényelmetlen cipőre. Emcsi pont az ellenkezőjét állítja, az ő lábára a drágább sem kényelmes, ellenben a sportcipő nála bevált.

Anna egy újabb tanulságot osztott meg velem, miszerint nagyon fontos a jól eltalált méret, a kicsit kisebb, kicsit nagyobb cipő már meggyötri a lábat, de egyébként a vastag talpú, platformos cipőre esküszik. 

Na, hát ezek után én csak fogtam a fejem, hogy oké, na és ki mondja meg, hogy nekem milyen a tökéletes?

Eljutottam ugyanis arra a pontra, hogy komolyan elgondolkodtam azon, hogy tényleg a mi lábunk lesz idővel ennyire kényes, vagy a cipőgyártás tolódott el a túlságosan kényelmetlen cipők felé. Az általános vélemény szerint ez is, az is. Nem könnyű rálelni a tökéletes darabra, ami pedig a láb kényességét illeti, amellett, hogy korral érzékenyebbé válik, a prioritásaink is megváltoznak: fontosabbá válik a kényelmes cipő.

NES, Szilágyi Andrea: „Lassan a kényelmes is elegáns lesz”

Nem lehet ezt a témát körbejárni anélkül, hogy ne kérdezzek meg valakit, aki jól ismeri a láb anatómiáját és a cipőkészítés csínját-bínját. Szilágyi Andrea a NES néven futó cipőivel lépett be – szó szerint – a köztudatba. Kollekciókat készít, ám személyes megrendeléseket is teljesít. Cipői izgalmas formai és színvilágot képviselnek, ráadásul emellett még az etikus divat elvei szerint fenntartható módon készülnek. Ez azt jelenti, hogy az utolsó cérnaszálig természetes alapanyagokból – növényi cserzésű bőrből, újrahasznosított filcből, lószőrből, báránybundából és vulkanizálatlan kaucsukból – kézi munkával születnek a cipők, színeiket növényi festésnek köszönhetik.

Objektum doboz

Szilágyi Andrea szerint valóban, ahogy telik az idő, és öregszünk, egyre kényesebbnek tűnik a lábunk. Vagy legalábbis egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy mennyire fontos, hogy kényelmes cipőben töltsük a napjainkat, hiszen a kényelmetlen cipő okozta diszkomfortérzet kihat a közérzetünkre is.

„Én azon a véleményen vagyok, hogy a jó cipő puha, minél megengedőbb bőrből készüljön. Ez persze hamarabb elhasználódik, és sokszor nem olyan elegáns, de lassan a kényelmes is elegáns lesz, erre halad a világ, legalábbis az én világom! Örömmel látom, hogy a mai fiatal felnőttek közt is nagyobb érték, ha valaki tényleg jól akarja érezni magát a bőrében, cipőjében, tehát az a jó, amikor az lehetek, aki vagyok, kényelmesen.”

pasik magassarkú tornacipő

Megkérdeztük a pasikat: a magas sarkú vagy a platformcipő jobb?

Minden lány szeretne egy kicsit Hamupipőke lenni. Ti is. Nyilván nem arra vágytok, hogy cselédként bánjanak veletek, rongyokban járassanak benneteket, és egerekkel kelljen barátkoznotok. Sokkal inkább azt szeretnétek átélni, hogy berobbantok a bálba fullos szettetekben és üvegcipőtökben, a herceg pedig hasra vágja magát előttetek. De milyen „üvegcipőtől” vágják magukat hasra azok a „hercegek”? Megkérdeztük, színt vallottak, válaszaikat itt elolvashatjátok!

Milyen a kényelmes cipő?

Andrea szerint a bőr legyen minél puhább, a kaptafa pedig kényelmes, például elég széles legyen, ne szorítsa a lábat. „Ez gyakori probléma, mert a mai sorozatgyártott cipők többsége elég szűk fára készül, illetve lábfejbőségből nincs választék – magyarázza. – Fontos kipróbálni azt is, hogy tudjuk-e mozgatni a lábujjakat a cipőben, illetve nem túl bő-e. Magas sarkú cipőnél fontos, hogy jól kövesse a lábboltozat ívét, ne csússzon benne előre a láb, mert az rettenetesen kellemetlen, csak kényszeredett vigyorgást szül.” Felejtsétek el azt a gondolatot, hogy majd megtanultok járni egy magas sarkú cipőben. Nem fogtok.

Persze egyből muszáj volt megkérdeznem, hogy mégis mit jelent pontosan, hogy puha egy bőr. „A puha bőr finom, nincs agyonmerevítve, hamar a lábra alakul. Sosem töri fel azt” – mondja, és hozzáteszi, motorozni, lovagolni kemény bőrből készült lábbeliben jobb, de nagyon fontos, hogy az pontosan a kliens lábára készüljön.

Úgy látszik, nincs mese, meg kell tanulnom megfelelő és kényelmes cipőt választanom, kitapasztalnom a lábam igényeit!

Ajánlott cikkek