Trend

A szegény ember Kylie Jennerje: megnéztem, milyen egy Insta-smink a való életben

Aki használja az Instagramot, biztos találkozott már egy bizonyos sminkelési móddal, amit nehéz egyetlen szóval leírni. Hatalmas trendről beszélünk, nők tömegei igyekeznek leutánozni a tutorialokban látható lépéseket. Én is megpróbálkoztam vele, hogy megnézzem, mi történik az arcommal – na meg hogy körbejárjam kicsit a jelenséget.

vous - 2017.02.05.
A szegény ember Kylie Jennerje: megnéztem, milyen egy Insta-smink a való életben

Amikor azt mondom, Insta-smink, szerintem a többség tudja, mire gondolok. Ugyanis a képmegosztó applikációt használókkal nagy valószínűséggel naponta szembejön ez a fajta arcfestés. Ha esetleg valakinek nem ugrana be, segítek:

  • gumiszerűre alapozott arc,
  • karakteressé kontúrozott vonások,
  • gyöngyházfényű járomcsont,
  • az eredetinél vastagabb ajkak
  • és határozottan megrajzolt szemöldök.

Ma már nemcsak a Kardashian lányok készítenek ilyen sminket, de a közösségi médiát tudatosan használó sminkesek, bloggerek, influencerek is – és ezáltal mindenki, aki követendő példaként tekint rájuk (azaz egy masszív tömeg). Ezrével landolnak a lájkok az ilyen szelfikre, de akik igazi sikerre vágynak, nemcsak a végeredményt osztják meg, hanem egy előtte-utána fotóval dokumentálják a drasztikus változást #powerofmakeup felkiáltással.

Arra voltam kíváncsi, hogy a #powerofmakeup mit tesz velem. Na meg arra, hogy ezt a bizonyos erőt biztos én irányítom-e. 

Szeretném leszögezni: nincs különösebb tapasztalatom a sminkelés terén, így nem arra voltam kíváncsi, el tudom-e profin készíteni ezt a sminket (hisz nyilván nem tudom), hanem arra, mit tesz velem ez a trend.

Mutatom a kiindulási pontot, azaz engem. Legyen elég rólam annyi, hogy néha több smink van rajtam, néha kevesebb, néha meg semennyi. A kísérlet elején korrektor, szemceruza, szempillaspirál, és pirosító volt rajtam. Hát ez lennék én a hét legtöbb napján:

Forrás:
Kerepeczki Anna

1. Fázis

Első körben felraktam egy masssssszív réteg alapozót a babapopsieffekt kedvéért, majd szemhéjtussal határozott cicaszemeket rajzoltam magamnak. (Nem állítom, hogy jól sikerült…)

Ezután jött az arcberendezésem teljes átvariálása, azaz a kontúrozás. Több tutorial videó után pontosan tudtam, hova kell sötét- és hova világos púdernek kerülnie. A kettőt szépen elsatíroztam, és va-va-vooom, meg is született a kiugró járomcsont, illetve a hangsúlyosabb állvonal.

Forrás:
Molnár Viola, Kerepeczki Anna

Vélemény

Instára: Drasztikus változás. Telefonnal, egy jó szögből készített szelfin, filterrel Insta-kompatibilis volt.

A való életben: Napfénynél katasztrofálisan néztem ki. A highlighterrel púderezett orrom, járomcsontom és szemöldökvonalam úgy csillogott, mint a fénybe lépő Edward a Twilightban. Ennek ellenére a smink alatt még magamra ismertem.

2. Fázis

Egyértelmű volt a következő lépés: a Kylie Jenner-ajkak. Szájkontúrceruzával és matt rúzzsal estem neki a számnak, és a természetes vonalát követve igyekeztem a lehető legvastagabbra varázsolni. Félve tettem, de a képzeletbeli lájkok száma mégiscsak meglódította a kezemet… Aki mer, az nyer – vagy nem?

Forrás:
Molnár Viola, Kerepeczki Anna

Vélemény

Instára: Telefonnal, egy jó szögből készített szelfin, filterrel nagyon is Insta-kompatibilis volt – bár az arcom kevésbé emlékeztetett saját magára.

A való életben: Természetes fényben kifejezetten nevetséges voltam. Lehet, hogy fotón nem szembetűnő a csalás, de élőben elég feltűnő volt. Úgy néztem ki, mint a szegény ember Kylie Jennerje… De nem volt megállás, rátettem még egy lapáttal…

3. Fázis

Eljött a szemöldök-berajzolás ideje. Ahogy az első fotón is láthattátok, volt miből dolgozni. Arra nem vállalkoztam, hogy csipesszel és kisollóval is nekiesek, de

  • a szemöldökfésű,
  • a szemöldökceruza
  • és a porpúder szóba jöhetett.

Nem tudtam megvalósítani a szemem előtt lebegő célt, azaz az elölről hátrafelé sötétedő szemöldököt, pedig nagyon igyekeztem. Ráadásul halvány lila fogalmam sincs róla, hogy mit ronthattam el – de azért volt változás, méghozzá nem is kicsi.

Forrás:
Molnár Viola, Kerepeczki Anna

Vélemény

Instára: Telefonnal, egy jó szögből készített szelfin, filterrel Insta-kompatibilis volt a dolog. Durván néztem ki, de mégis működött. Igaz, be kell vallanom, hogy ez a karakter nem én vagyok.

A való életben: Nevetségesen néztem ki. Elrettentő példaként lehetett volna mutogatni a sminkiskolákban. De nemcsak a szemöldököm volt a baj: a kísérlet végére a külsőm teljesen elszakadt a valódi állapotától. Nem én viseltem a sminket, hanem az viselt engem. Az Instagramra szánt énem nyomokban engem is tartalmazott – de csak nyomokban.

Ha a #powerofmakeupra gondolok, el kell ismernem: ennek a sminknek valóban ereje van. De akkora ereje, ami engem teljesen elnyomott – és ahogy az Instán látom, más lányokat is. 

Ettől még nem ördögtől való dolog ez, jó móka néha kísérletezni, és megnézni, mit hozhat ki az ember az arcából. A szerkesztőségben mi is imádtuk, ha a sminkesünk, Detti megjelent a hatalmas bőröndjével, és átalakította valamelyikünket. Igaz, ő inkább kiemelt bizonyos dolgokat, nem pedig elfedte az arcunk karakterét.

A profi sminkes és a hétköznapi ember között pedig nemcsak az a különbség, hogy az előbbi fényévekkel jobban sminkel – de az is, hogy tudja, mi működik kamera előtt, és mi a való életben. A kettő pedig nem ugyanaz.

Egy profi képes úgy dolgozni, hogy megtartsa az arc eredeti karakterét (hacsak nem kifejezetten más a cél) – erre viszont ez a smink alkalmatlan. Lehet, hogy egy-egy Insta-poszt erejéig szuperül mutat egy ennyire hangsúlyos smink, de a való élethez ez rengeteg. Bár egyre jelentősebb az online jelenlétünk, szerencsére a hús-vér énünk is megmaradt. Egyetemre járunk vagy dolgozunk, négyes-hatosozunk, csirkemellet veszünk a közértben (vagy nem, mert vegánok vagyunk), járjuk a világot, és közben más hús-vér emberekkel is találkozunk, amihez ez a külső erős túlzás. Ráadásul az sem szerencsés, ha az online énünk teljesen elszakad a valóditól – legyen szó külsőségekről vagy személysigévonásokról egyaránt.

Forrás:
Kerepeczki Anna
Ajánlott cikkek