Egyéb kategória

Shibori, avagy japán batikolás – nem a hippiknek!

Ha izgalmas stólákra, ingekre, ruhákra vagy lakástextilekre vágytok, ne az üzletekben keresgéljetek, lessétek el a japánok híres festési technikáját: a shiborit! Engem már a neve is lenyűgözött, majd amikor rákerestem, hogy pontosan hogyan is készülnek ezek a textilek, akkor estem csak teljes ámulatba: egyedi, harmonikus, nyáridéző, szuperdekoratív és nagyon könnyen elsajátítható módszer.

vous - 2017.02.07.
Shibori, avagy japán batikolás – nem a hippiknek!

A shibori egy VIII. századi tradicionális japán textilfestési technika, ami még ma is szupermenőnek számít, sőt egyre felkapottabb. Hagyományosan indigóval festik kékre az anyagokat, a lent, pamutot és egyéb természetes kelmét, napjainkban azonban már másfajta színeket, anyagokat és festékeket is használnak hozzá.

Fessetek textilt jéggel

Fessetek textilt jéggel – a végeredmény titeket is meg fog lepni!

Találtam egy szuper textilfestési technikát – kapaszkodjatok meg – jéggel! Na jó, természetesen nem ez az, ami megszínezi az anyagot, de ez segít, hogy elképesztő mintákat hozhassunk létre bármilyen kelmén. Ha ti is kipróbálnátok – amit melegen hidegen ajánlok –, a következőket kell tennetek!

A shibori – aminek jelentése vihar – számtalan technikát foglal magában (miura, kumo, nui, kanoko, arashi, itajime), egy azonban mindegyikben közös, az pedig a kötözés. Az anyagokat hajtogatják, csavarják, vasalják, de minden esetben elkötik valamivel, így adják ki a mintákat, ezek száma pedig gyakorlatilag végtelen, így érdemes kísérletezni vele, mire egyrészt elsajátítjuk, másrészt megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb motívumot. Ez idő alatt pedig remekül fogtok szórakozni. Már csak arról kell majd döntenetek, hogy magatokon viselnétek, vagy az otthonotokat díszítenétek vele.

Ha adhatok egy tippet, válasszátok mindkettőt!

Ha a lakberendezési textilekre voksolnátok

Egyaránt jól beilleszthető, naturális, skandináv, modern vagy akár tengerészstílusú otthonokba. De akár egy egyszerű térbe is, ami még nem találta meg a saját – karakteres – stílusát. Ezeknél a tereknél mindössze arra kell figyelni, hogy ne legyen benne túl sok szín vagy minta, hiszen ezek elnyomnák a shibori mesés színét és mintázatát, de csíkossal, pöttyössel például nagyon jól kombinálható, ahogyan a fehér, natúr, bézs, mustársárga, bordó, piros és arany színekkel is.

Forrás:
Instagram

Ha öltözékként viselnétek

Engel Nóri – ügyeletes stylistunk – a következőket javasolja nektek:

Azt gondolom, fontos, hogy elkerüljük a hippihatást, így vigyáznék a farmer és a shibori technikával festett ruhák párosításával.

Mindenképp kiegészítőnek választanám ezt a mintát, hogy kis felületen köszönjön vissza a szettben: szuperül mutathat egy tote bagen vagy egy kendőn. Párosítsátok egyszínű darabokkal, például pirossal, ami egyfajta navy stílusba viszi el a szettet, de a pasztellárnyalatok vagy az élénk fagyiszínek, például a kankalinsárga vagy a fűzöld is jól mutathat a kék & fehér összhangjával.”

Forrás:
Instagram

Bárhogy is döntsetek, ha megtetszett a shibori, mindenképp tegyetek vele egy próbát, csak fehér textilre, gumiszalagokra, indigóra, gumikesztyűre és tálakra lesz szükségetek. Ha nem vagytok elég bátrak, hogy egyedül nekilássatok a festésnek, Hajgató Sára – a Botanika márka megálmodója – workshopján is elsajátíthatjátok ezt a mesés festési technikát a Goldberger textilipari múzeumban. Itt amellett, hogy Sára szívesen áll a rendelkezésetekre, mindent biztosítanak számotokra, ami a festéshez szükséges, és hogy még inkább kedvet kapjatok a dologhoz, Sárát faggattam arról, hogyan is jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzon, hogy népszerűsítse, és hogy van-e kedvenc eljárása.

Hogyan találtál rá erre a technikára?

Immár öt éve foglalkozom festőnövényekkel, azon belül az indigóval is, amivel merőben más dolgozni, mint a többi növénnyel. Az indigóval kapcsolatos kutatásaim során fedeztem fel a shibori technikák gyönyörű világát, ami megannyi kísérletezésre ad lehetőséget. Később kaptam egy felkérést, és lefordítottam egy remek, gyakorlatias könyvet a témában. A munka során pedig rengeteg szakirodalmat elolvastam.

Mi a különbség a shibori és a batikolás között?

A hagyományos batikolás során viasszal dolgoznak a mesterek, ezzel rajzolják elő a mintát a textilen, így a festés, és a viaszréteg eltávolítása után az anyag eredeti színét megőrzi a mintázat. Ez a technika is számos kultúrkörben megjelenik, és például a japán textilművészetben is van megfelelője, ahol rizspasztával dolgoznak a mintakialakításon egy hasonló technikával. A shiboriban különböző csomózási, hajtogatási, redőzési, gyűrési és öltési technikákkal, valamint taszítóformákkal hozzuk létre a kívánt mintákat.

Miért pont erre esett a választásod?

Az indigó és a shibori szervesen kapcsolódik egymáshoz, a shiborival kialakított mintákat gyönyörűen kiemeli az indigóval festhető megannyi szép kék árnyalat, és hagyományosan is együtt alkalmazták a két eljárást.

Azt is nagyon élvezem, hogy ez egy nagyon változatos világ, amiben tényleg csak az ember fantáziája szab határt a kialakítható minták és a technológia során bevethető segédeszközök terén.

Mekkora az érdeklődés a shibori iránt?

Az utóbbi időkben valóságos reneszánszát éli a shibori, a világ nagy kifutóin, lakberendezési kollekciókban, használati tárgyakon, enteriőrökben, a legváratlanabb helyeken is visszaköszönnek a shibori minták.

Van kedvenc kötözésed, hajtogatásod a technikán belül?

Az öltésekkel kialakítható nui technika talán a legizgalmasabb számomra – egyben ez a legaprólékosabb is –, de elképesztően szép, részletgazdag mintákat hozhatunk létre egy egyszerű tűvel és cérnával a textilen.

Shibori – avagy japán batikolás, nem a hippiknek! Mojzes Nóra

Shibori, avagy japán batikolás – nem a hippiknek! Mojzes Nóra
Forrás:
Facebook/Botanika

Mennyire bonyolult ez az eljárás?

Nem kell hogy bonyolult legyen, ez egyrészt az alkotótól, másrészt a létrehozni kívánt mintától függ. Néhány befőttesgumival is szép mintákat készíthetünk – ez a jó a shiboriban!

Kiknek ajánlod, és mire, öltözékre, kiegészítőre, lakberendezési textilekre?

Bátran érdemes kísérletezni a shiborival, az alaptechnikákhoz nem kell nagyon kifinomult kézügyesség sem, tehát hamar sikerélményt kapunk. Érdemes egy könnyen kezelhető anyaggal kezdeni, tehát a csúszkáló selyem például megnehezíti a kezdők dolgát, de egy jó tartású pamutvászonnal szépen kitanulhatjuk a mintakialakítás alaptechnikáit.

Mi volt eddig a legizgalmasabb felület, anyag, amin használtad? 

Bőrt, merinógyapjút és papírt is festettem már shiborival és indigóval, gyönyörű eredményeket kaptam mindhárom esetben!

Ha pedig még elnézegetnétek egy darabig ezeket a mesés textileket, érdemes követni Sára Instagramját.

Ajánlott cikkek