Egyéb kategória

„Kávé 500-ért, ami felszántja a nyálkahártyát” – Ti vajon álmotokból felébresztve is ráismernétek a kedvenc kávétokra?

Reggel legtöbben kávéval indítjuk a napot, aztán a nap folyamán még ledöntünk belőle újabb és újabb adagokat a túlélés érdekében. Van, aki készít egy finom lattét a munkahelyén, és van, aki leszalad az irodából a törzshelyére, hogy beszerezze a számára legfinomabb tejes csodát. Sokan ragaszkodnak a szokásos helyükhöz és megszokott kávéjukhoz, de vajon egy vakteszten felismernék a jól megszokott ízeket? Utánajártam!

vous - 2017.02.08.
„Kávé 500-ért, ami felszántja a nyálkahártyát” – Ti vajon álmotokból felébresztve is ráismernétek a kedvenc kávétokra?

Én általában reggel lefőzök egy finom french presst a kedvenc kávéőrleményemből, aztán vagy felmarkolok belőle egy adagot a kulacsomban, vagy főzök egyet az irodában, miután beértem, de szinte soha nem vásárolok elviteles kávét, ahogyan Eszter sem megy például a Starbucksba.

Egy évig nemet mondtam a Starbucksra, inkább felfedeztem Budapest újhullámos kávézóit

Egy évig nemet mondtam a Starbucksra, inkább felfedeztem Budapest új hullámos kávézóit

Amikor ezt a cikket írom, lejárt a fogadalmam. Úgy döntöttem, 2015-ben nem iszom kávét a Starbucksban, és teljesítettem is. Egyetlenegyszer éreztem azt – igaz, egy teljes hétig –, hogy ez az egész végtelenül rossz döntés volt, és #valakivágjonhozzámegykaramelláslattétdeazonnal, de jelentem: VOUS-kihívás teljesítve. És még mindig csak ülök a fotelban, ölemben a laptoppal, és nem rohanok a belvárosba egy papírpoharas, szirupos jutalomadagért.

Hogy miért nem vagyok a take away kávé híve?

  • Drága;
  • felesleges hulladéktermeléssel jár;
  • miért vásárolnék, ha magamnak is el tudom készíteni a kedvenc kávémból?

Jó néhányan vannak az irodában, akik viszont nem így gondolkodnak, és minden reggel papírpohárral a kezükben érkeznek, majd ebéd után újra meglátogatják a kedvenc helyüket egy újabb adagért. Félre ne értsetek, nem tartom elítélendő dolognak, de amikor feltettem a kérdés, hogy mégis mennyi az annyi, egy kevés osztás-szorzás után megdöbbentő számokat kaptunk a havi kávébudgetet illetően.

500-600 forintnál olcsóbban nemigen juthatunk egy jó lattéhoz, ismétlem, jóhoz, nem az automatáshoz, ami azonban azt jelenti, ha még a legkisebb összeggel is számolunk, tádám…

havi 10 000 alatt nem  ̶ú̶s̶s̶z̶u̶k̶  ússzátok meg.

Amit azért, valljuk be, okosabban is el lehetne költeni, merthogy…

  • az egy cipő ára, de lehet, hogy kettőé;
  • egy havibérlet ára;
  • öt mozijegyé;
  • egy páros, többfogásos vacsi ára – egy menőbb helyen;
  • legalább egyheti kaja a közeli hipermarketből vagy piacról, két személyre;
  • legalább két koncertjegy, de lehet több is!

Persze mindenki arra költ, és annyit, amennyit szeretne, ez csak pár példa volt, ami kijöhetne ebből az összegből a mindennapi elviteles kávé helyett. De nem csak a számok, az eredmények is megdöbbentőek voltak a vaktesztünk során!

A VOUS-lányok kávétesztje

Megkértem a lányokat, hogy aki részt venne a tesztben, reggel hozzon magával egy tejeskávét. A tesztalanyok a Mesterbike-ból, a Mekiből, a Félegyházi pékségből, a Feketéből érkeztek, illetve én még közéjük kevertem egy Nespresso kapszulás főzött kávét, ami ugyancsak nem olcsó, de fajlagosan valószínűleg még így is jobban megéri, mint poharas társai.

Forrás:
Hámori Zsófia

A kóstolás sorrendje a következő volt – amit természetesen a kollégák nem tudtak:

1. Mekis tejeskávé – „ami 500-ért felszántja a nyálkahártyát”

Legtöbben nagyon erősnek ítélték, így aki tényleg szeretne egy jó kis reggeli ébresztőt, annak ez lehet a befutó. Illata kesernyés, íze – ahogyan a csajok fogalmaztak – karcos volt. Mi egyébként általában nagyon lazán isszuk a szerkesztőségben a kávét, így talán nem meglepő az eredmény.

Forrás:
Wikimedia Commons

2. Félegyházi pékség – a szuper habos nedű 450-ért

A zsűri egyhangúan gyengének, de nagyon finomnak találta vaníliás illatával és ízével, habár szenior szerkesztőnk, Nóri végig abban a hitben volt, hogy ez a tejes csoda bizony a kedvenc helyéről van, a Mesterbike-ból. Még hozzá is tette, hogy ilyen habot csak Évi tud készíteni – igen, ennyire bennfentes, hogy már névről ismeri az alkalmazottakat – azonban most nagyot tévedett.

Én személy szerint ezt a kávét mindenkinek ajánlom, ár-érték arányban biztosan, még ha nem is mindennap. Ha ott jártok, a péksütijeiket se hagyjátok ki!

Forrás:
Facebook/Félegyházi Pékség

3. Nespresso Lungo Leggero – irodában készítve 100 Ft-os fejadagért

Nóri ennél a kávénál a Félegyházi pékségre tippelt, és a többiek is hasonlóan vélekedtek: erős, kissé kesernyés pörkölt ízét valamiért ezzel a hellyel azonosította szinte mindenki. Eszternek különösen ízlett, és habár én tudtam, mit is iszom – nem úgy, mint az Egy fiatal méregkeverő kézikönyvében a főhős, aki végül saját magát mérgezi meg, mert összekeveri a poharakat –, nagyon finomnak találtam, pont, mint George Clooney!

4. Fekete – avagy Eszter kedvence 550-ért

Habár nem tudta, hogy épp a kedvencét szürcsölgeti, most is ez volt az egyik, ami a legjobban ízlett neki. Mi kissé savanykásnak találtuk, de összességében ízre, illatra és színre is szimpi volt nekünk.

Forrás:
Facebook/fekete

5. Mesterbike – a csajok kedvence a hétköznapokban 650-ért

Ez a tejeskávé okozta legtöbbünk számára a legnagyobb megdöbbenést, hiszen a szerkesztőségből többen is ezzel indítják a napot. Ehhez képest videóra kellett volna vennünk az arcokat a kóstolásnál, mert bizony MOST nem nagyon nyerte el a tetszésüket, sőt!

Forrás:
Facebook/ Mesterbike + Coffee Project

Hogy mi a konklúzió?

Nagy valószínűséggel igencsak befolyásolja az ízérzékelésünket az, hogy miből és hol fogyasztunk el valamit – esetünkben a lattét. Az is kiderült, hiába esküszik valaki a kedvenc ízére, ha valójában fogalma sincsen arról, hogy pontosan milyen is az, miért is ragaszkodik hozzá, és miben különbözik egy másik tejeskávétól. Meg persze az is egyértelművé vált – nem mintha eddig nem lett volna –, hogy megéri otthon vagy irodában főzni inkább a kávét.

„Annyit spóroltam 5 nap alatt, hogy le sem merem írni” – kipróbáltuk, mennyi kiadástól szabadíthat meg egy kis tudatosság

„Annyit spóroltam 5 nap alatt, hogy le sem merem írni” – kipróbáltuk, mennyi kiadástól szabadíthat meg egy kis tudatosság

Ki merem mondani: szerintem jól bánok a pénzzel. Úgy érzem, a lehetőségeimhez mérten kellően tudatos döntéseket hozok a mindennapok során. Odafigyelek rá, hogy mire költök, és amin lehet, azon spórolok. Amire viszont így is, úgy is költeni kell – már ha az ember élvezni is szeretné az életet –, azon nem szoktam sokáig gondolkozni. A VOUS szerkesztőségében ezúttal arra voltunk kíváncsiak, lehet-e egy kis tudatossággal extra pénzt spórolni úgy, hogy az ne menjen az ember mindennapjainak rovására.

Természetesen ez a mi véleményünk, és senkit nem szeretnénk befolyásolni, maximum arra biztatni, hogy ne ragaszkodjon egyetlen helyhez, illetve kávéhoz, hogy néha főzzetek otthon is, amit magatokkal vihettek egy menő kulacsban, és hogy néha matekozzatok egy kicsit…

hátha rádöbbentek, hova is folyik el egy nagyobb összeg a tárcátokból!

Ajánlott cikkek