Egyéb kategória

Az automata rossz, a sofőrnél meg nincs jegy – megbüntethetnek így az ellenőrök? Megkérdeztük!

Talán még ti is emlékeztek arra, amikor január elején berobbantak a mínuszok, és 1-2 perc alatt teljesen átfagytunk odakint. Na ilyenkor nemcsak mi, hanem a BKK-automaták is nagyon fáztak, és bemondták az unalmast. De mit tehet az utazni vágyó ember, ha a buszon jegyet nem adnak, és a gép nem működik? Megkérdeztük!

vous - 2017.02.13.
Az automata rossz, a sofőrnél meg nincs jegy – megbüntethetnek így az ellenőrök? Megkérdeztük!

Ha hozzám hasonlóan a város szélén laktok, gyanítom, nektek sincs túl sok lehetőségetek BKK-bérletet vagy jegyet venni. Ahol én lakom, a 15. kerület egyik megállójánál például csak egyetlen automata álldogál, és egy laza órát sétálhatnék, mire találnék egy másikat. Néhány hete a nagy hidegben gondoltam, leszaladok, hogy vegyek bérletet, ne másnap reggel kelljen erre is időt pazarolni. Persze az automatán ott állt nagy betűkkel: ÜZEMEN KÍVÜL.

villamos-tomegkozlekedes-budapest

Szipogni cikibb, mint zsebkendőt kérni – fújjatok orrot a villamoson is!

Meguntuk! Elegünk lett, hogy szipogások közepette járunk be a szerkesztőségbe! Szóval, kedves szipogó idegenek, kérjetek tőlünk zsebkendőt, adni fogunk!

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok!

Nagyszerű – gondoltam magamban, ugyanis a közelben se posta, se kisbolt, ahol akár egyetlen jegyet is tudnék venni. Szóval hazamentem, és reméltem, hogy másnapra megjavítják.

Nem tették, és bevallom, én lennék a világ legrosszabb bliccelője. Ilyenkor számomra mindenki gyanús, mindenki ellenőr, és még 3 megállót is végigstresszelnék, úgyhogy sosem szoktam így utazni. Épp ezért gondoltam, hogy bár ritkán találkoztam eddig ezen a járaton ellenőrrel, inkább a buszon veszek jegyet a sofőrtől.

Abba nem mennék bele, hogy egyes BKK-dolgozók viselkedését nem a „kedves” jelzővel lehetne leírni, de annyit hozzátennék, hogy a sofőr igyekezett úgy tenni, mintha ott se lennék. Még a kopogás után is. Amikor végre rájött, hogy nem fogok arrébb menni, jegyet szeretnék, hatalmas unalommal az arcán közölte, hogy nem is biztos, hogy van nála. Ezt követően aztán nekem szegezte a kérdést: mivel fizetek? Ugyebár a jegy a buszon 450 Ft, és nálam egy papír ezres volt. Erre ő továbbra sem a kedves stílusában közölte, hogy csak apróval fizethetek nála, papírpénzből nem tud visszaadni. És itt kissé mérges lettem, mert oké, hogy 10.000 Ft-ból nem tudnak visszaadni, na de 1000-ből?

Forrás:
Wikipédia / Volánbusz

És persze ez magával hozza a kérdést is: ha valaki venne jegyet, de az automata rossz, a sofőrnél meg nincs jegy, esetleg nem tud visszaadni, mit lehet tenni? Ha ezek után ott maradok a buszon, és jön egy ellenőr, megbüntethet jogosan? A kérdés nem hagyott nyugodni, így közvetlenül a BKK-tól kérdeztem meg, mi a teendő ilyen esetben.

„Amennyiben utasunk a rendkívüli hideg miatt nem működő jegykiadó automata mellett egyik alternatív jegyvásárlási lehetőséggel sem tudott élni, és pótdíjazásra került sor, akkor jelezze panaszát ügyfélszolgálatunk felé a körülmények részletes leírásával (jegyvásárlási kísérlet időpontja, helyszíne, automata azonosítója, pótdíjazás helye, időpontja), mely alapján utólagos vizsgálat keretében, indokolt esetben, méltányos elbírálást biztosítunk.”

budapest-kozlekedes-metro

Ez történik, ha felszálltok valamelyik budapesti metróra

Most, hogy rendszeresen, mindennap utazom a metrón, mikor pedig már végigpörgettem a Facebookot és megnéztem az összes cicás videót az Instán, elteszem a telefonomat, és nézelődöm. Ilyenkor egy csomó érdekes dologot látok, tapasztalok. 

A cikket IDE kattintva olvashatjátok tovább.

Tehát ha az automata nem működik, első körben fotózzátok le, jegyezzetek fel minden részletet, és ha megbüntetnek, írjatok panaszt a BKK-nak. Ha ők úgy ítélik meg, hogy ez elfogadható indok, lehet, hogy elengedik a fizetést. LEHET! A BKK egyébként a levelében arra is kitért, hogy ha nincs jegyünk vagy bérletünk, nem is kezdhetjük meg az utazást; az, hogy a felszállás helyén nincs lehetőség jegyet venni, nem mentesít a pótdíjfizetés alól.

Ti jártatok már hasonlóan? Nálatok mi lett a vége?

Ajánlott cikkek