Egyéb kategória

Hatalmas probléma a Tiszán a jeges árral érkező szemét: ti is tudtok segíteni

Bizonyára a híradásokból már értesültetek arról, hogy a Tiszán meginduló jeges árral sajnos mérhetetlen mennyiségű szemét és törmelék is érkezett, valamint fokozott árvízkészültséget is el kellett rendelni a folyó egyes szakaszain. A kialakult helyzeten akár ti is tudtok segíteni!

vous - 2017.02.15.
Hatalmas probléma a Tiszán a jeges árral érkező szemét: ti is tudtok segíteni

Bár országszerte kevesebb helyen van árvízi készültség, de ismét csaknem 200 kilométeren harmadfok mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága nőtt – derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) által az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésből.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza-tavon, illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek.

Forrás:
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az árvíz ellen a magyarországi folyókon összesen 446 kilométeren védekeznek. Ebből 198 kilométeren:

  • a Felső- és a Közép-Tiszát,
  • a Sajót,
  • a Rima-patakot,
  • a Csincse-patakot,
  • az Eger-patakot,
  • Laskó-patakot

– érintően harmadfokú a készültség. További 248 kilométeren – a Felső- és Közép-Tiszán, a Bodrogon, a Keleti-főcsatornán – elsőfokú készültség van érvényben. A legfrissebb előrejelzések szerint az időjárás továbbra is kedvező lesz az árvízi helyzet szempontjából, jelentős mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – írják.

Forrás:
MTI Fotó: Ruzsa István

A Pet Kupa Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, miszerint csatlakoznak a helyi erőkhöz Zsurknál. A szervezet önkéntesei egyébként már napok óta szedik a Tiszából a PET-palacokat, de ahogy a képen is láthatjátok, minden segítségre szükségük van.

Sajnos a szemét mellett további probléma, hogy állatok rekedtek az óriási jégtáblákon.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek