Egyéb kategória

Aggasztó hírek: könnyen lehet, hogy a gluténmentes diéta veszélyesebb, mint gondolnátok!

Megjelent egy aggasztó hír a gluténmentes étrenddel kapcsolatban, azonban úgy tűnik, nekünk, európaiaknak nincs mitől félnünk, nem úgy, mint az amerikaiaknak.

vous - 2017.02.19.
Aggasztó hírek: könnyen lehet, hogy a gluténmentes diéta veszélyesebb, mint gondolnátok!

Ma már a legtöbb áruházban biztosan van egy olyan részleg, ahol tekintettel vannak a különböző ételérzékenységekre, ott találhatjátok meg például a kifejezetten cukorbetegeknek, a laktóz- vagy a gluténérzékenyeknek szánt termékeket. Ezeknél a polcoknál állva azt gondolná az ember, hogy nem leselkednek rá veszélyek, azonban van egy rossz hírem azoknak, akik innen választanak gluténmentes árukat.

szendvics hamburger zsemle zsömle

5 jele annak, hogy talán gluténérzékenyek vagytok

Egyre gyakrabban hallunk a gluténérzékenységről mint problémáról, de mit is jelent ez, és főleg hogyan lehet felismerni? Ebben segítünk most nektek, elhoztuk ugyanis az 5 legjellegzetesebb tünetet, ami arra utalhat, hogy változtatnotok kell a táplálkozásotokon.

A cikk itt folytatódik.

Egy új találmány arról számol be, hogy a hosszú időn át fentartott gluténmentes étkezés egyenlő azzal, hogy a szervezetben megemelkedik a mérgező fémek szintje, például az arzéné és higanyé. Mielőtt megijednétek, gyorsan szögezzük le, mindkettő természetesen előfordul a környezetünkben, az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) felhívja a figyelmet arra, hogy ott vannak az ivóvízben, valamint egyes élelmiszerekben is, olyanokban, mint a gyümölcslé, a rizs, vagy a halak.

A Chicagói Egyetem kutatói 73 olyan egyént vizsgáltak, akik öt éve kerülték a glutént, és az életkoruk 6–80 év közé esik. Egészen pontosan a vér- és vizeletmintáikat figyelték.

Az eredmények alapján a higany és az arzén mértéke jelentősen emelkedett a szervezetükben.

Ezek az arányok pedig a kutatók szerint akár különböző egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, növelhetik a rák és más kórnikus betegségek kockázatát.

A pontos okot még nem tudják, de az egyik „gyanúsítottjuk” mindenképp a rizs, valamint a rizsliszt, ezek ugyanis megkötik magukban a vizet, amiről pedig már fentebb említettem, hogy tartalmaz valamennyit a veszélyes fémekből. Sőt az aprócska fehér szemek eleve teremhetnek olyan talajban, műtrágyával kezelt részen, ahol szintén jelen van a higany, illetve az arzén.

Fontos kiemelni, hogy Európában rendelettel szabályozzák az arzén mennyiségét, miközben Amerikában nem, így bízzunk abban, hogy mi kevésbé vagyunk kitéve ennek a veszélynek, mint ők.

Ajánlott cikkek