Egyéb kategória

Ezekkel a téves mítoszokkal ideje leszámolnia minden nőnek

Vannak olyan berögzült, sokat hangoztatott igazságok, melyek valójában nem is olyan igazak. Némelyiknek ugyan nincs nagy jelentősége, olyan szempontból, hogy elhisszük-e, de vannak, amelyeknél már komoly kockázatok leselkednek ránk.

vous - 2017.03.04.
Ezekkel a téves mítoszokkal ideje leszámolnia minden nőnek

„A szex gombás fertőzést okoz”

A Monisat felmérése alapján a nők 81 százaléka véli úgy, hogy a gombás fertőzéseket elsősorban szexuális együttléttel lehet összeszedni. Ezzel szemben a leggyakoribb kockázati tényezők közé tartoznak az antibiotikumok, a fogamzásgátlók, a túl szoros alsóneműk viselése vagy a különféle illatosított szerek használata a vaginátok környékén. Jóllehet új partnerrel létesített szexuális együttlét felboríthatja a nemi szerv flóráját és növelheti a gombás fertőzések kialakulásának veszélyét, alapvetően az ilyen infekciók nem hüvelyi úton továbbítottak.

„Napi nyolc pohár víz minimum”

Szakértők a mai napig nem értik, honnan ered ez a mítosz. Egyesek egy 1945-ös szakvéleményig kanyarodnak vissza, akkor egy újságban a következő jelent meg: „Egy felnőtt ember számára napi 2,5 liternyi (nagyjából 10 pohárnyi) folyadék bevitele ajánlott. Ennek nagy része az elfogyasztott élelmiszerekkel kerül a szervezetbe.” A hangsúly az utóbbi mondaton van – ezt vallják a mai tudósok is. Nincs tehát olyan szabály, hogy pusztán tiszta vízből mekkora mennyiségű folyadékot kell bevinni, hogy egészségesek legyetek… De mindenképp érdemes rá odafigyelni, ne várjátok meg, míg szomjasok lesztek!

Forrás:
iStock

„A fényvédők használata D-vitamin-hiányhoz vezet”

Sokan hiszik azt, hogy fényvédők használata esetén a D-vitamin nem tud bejutni a szervezetbe. A legfrissebb kutatások is bizonyítják, hogy az ilyen krémek felvitele nem okoz D-vitamin-hiányos állapotot. Fontos viszont tudni, hogy napozás helyett a megfelelő táplálkozás az igazán jó megoldás a témára.

„A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni”

Sokan használják a menstruációs időszakukat arra, hogy védekezés nélkül szexeljenek párjukkal, gondolván, akkor úgysem eshetnek teherbe. Az igaz, hogy az esély csökken, de a kockázat így is megmarad. Egyrészt a vaginális vérzés nem mindig jelenti azt, hogy menstruáltok, másrészt a spermiumok akár 72 órán át is „életben maradnak” az ejakulációt követően.

„A mellrák a legveszélyesebb a nők számára”

A mellrák valóban nagyon súlyos betegség, de nem ez okozza a legtöbb halálesetet a nők körében. Statisztikák szerint a szív- és érrendszeri betegségek a legveszélyesebbek, gyakran azért, mert sokan nem is tudják, hogy ilyen problémájuk van.

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek