Egyéb kategória

Készítsetek környezetkímélő mosógélt házilag, fillérekből

Szerencsére egyre többen figyelnek oda arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, hogy csökkentsék a szemetüket illetve ökológiai lábnyomukat, és hogy tiszta, vegyszer-, színezék-, illat- és adalékmentes, a környezetre kevésbé ártalmas tisztítószereket használjanak a háztartásukban. A legjobb, hogy így nemcsak a környezetünket, egészségünket, de még a pénztárcánkat is megóvhatjuk.

vous - 2017.03.14.
Készítsetek környezetkímélő mosógélt házilag, fillérekből

Legtöbbünk a konyhában kezdi el az „életmódváltást”, hiszen itt a legfontosabb, de a legegyszerűbb az átállás. Aztán jön a tisztítószerek és szépségápolási termékek tudatos vásárlása és használata – legalábbis az én tapasztalatom szerint. És ha már a fürdőszobánál tart az ember lánya, elgondolkodik azon, mennyire tesz jót nekünk, a bőrünknek és a környezetünknek, meg persze a már említett pénztárcánknak az a rengeteg szer, amit a mosáshoz használunk. A ruháinkról és a mosógépről nem is beszélve.

A mosószerek és öblítők részecskéi nemcsak a ruháink szálai között rakódnak le, de a mosógép belsejében is, ezzel pedig csökken a masina élettartama.

Mosópor, mosógél, öblítő, fehérítő, folteltávolító – és még sorolhatnám, mennyi mindent használunk feleslegesen, a környezetet kicsit sem kímélve, miközben elképesztően egyszerűen, hatékonyan és kíméletesen is moshatnánk, ha rászánnánk egy kis időt az életünkből, és házilag készítenénk el ezeket.

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén! Mojzes Nóra

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén!

A munka mellett nem marad időtök a lakás kitakarítására? Megőrültök, hogy a töménytelen mennyiségű tisztítószert nem tudjátok hol tárolni? Tönkreteszi a kezeteket a súrolószer, de gyűlöltök gumikesztyűben takarítani? Akkor most segítünk, hogy ne szakadjon rátok minden teendő a hétvégén, és milyen környezet- és kézkímélő szereket választhattok a takarításhoz.

Ha saját kezűleg nekiálltok egy kis kotyvasztásnak, olyan mosógélt is készíthettek, amivel kiváltotok egy csomó felesleges egyéb mosószert. Én személy szerint már jó ideje magam készítem el otthon az öblítőmet, némi ecet, víz és illóolaj felhasználásával. Az ecet jót tesz a ruháknak, a mosógépnek, olcsó és tökéletes munkát végez. A ruhák öblítés után pedig makulátlanok, és egyáltalán nem érződik rajtuk az ecet szúrós szaga. Úgy döntöttem, itt az ideje, hogy szintet lépjek, és már a mosógélt is házilag állítsam elő.

Azoknak ajánlom ezt a mosógélt, akik tennének valamit a bolygónkért, érzékeny a bőrük, spórolnának egy keveset, szívesen kotyvasztanak otthon, de leginkább mindenkinek!

Amire szükségetek lesz:

  • 1,5 liter ásványvíz vagy desztillált víz
  • 250 g mosószappan
  • pár csepp 100%-os illóolaj

Forrás:
Molnár Anikó

Elkészítése:

  1. Reszeljétek le a mosószappant, majd tegyétek egy lábosba – lehetőség szerint egy olyanba, amit nem használtok másra.
     
  2. Öntsétek fel vízzel, majd tegyétek fel a gázra.
     
  3. Főzzétek alacsony lángon – mennyiségtől függően fél, egy órán keresztül. Nem kell forralni, csak éppen addig hagyjátok a tűzön, míg fel nem oldódik a vízben a szappan és be nem zselésedik. Közben néha kevergessétek meg.
     
  4. Vegyétek le a tűzről, majd ha már egy kissé lehűlt keverjétek át újra, vagy használjatok hozzá botmixert, hogy teljesen homogén legyen a keverék.
     
  5. Adjatok hozzá pár csepp illóolajat, keverjétek át újra, majd töltsétek vissza a kihűlt gélt az ásványvizes palackba vagy egyéb tárolóba. Címkézzétek fel, és már kész is a mosógél, mindössze 500 forintból.

Minden használat előtt rázzátok fel a keveréket!

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó
mosógép mosás

Tippek mosáshoz

Ajánlott cikkek