Egyéb kategória

Evés közben is védhetitek a környezetet – Hallottatok már az #egyélhelyit mozgalomról?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én kora tavasszal úgy érzem, hogy elkezdek élni. Az más kérdés, hogy nyáron újra lemerülök, de addig nagy a boldogság, talán azért is, mert a tavasz szülötte vagyok. De leginkább azért vagyok oda a tavaszért, mert ilyenkor kezdődik csak igazán a piaci szezon, megjelennek a legfrissebb, ropogós zöldségek, finomságok, amelyeket vétek ott hagyni a pulton.

vous - 2017.03.19.
Evés közben is védhetitek a környezetet – Hallottatok már az #egyélhelyit mozgalomról?

Télen még csak beéri az ember a madaras paradicsommal, de aki evett már hazai, otthon termett paradicsomot, az tudja, hogy megéri kizarándokolni a piacra érte. Sőt, ma már simán megtehetitek az is, hogy úgy döntötök, csatlakoztok az #egyélhelyit eszméjéhez, és megkeresitek a saját gazdátokat, aki akár egész évre kitermeli számotokra a húst vagy a zöldséget – amire éppen kedvetek szottyan.

Forrás:
iStock

Mi is ez az #egyélhelyit?

A közösségi mezőgazdaságról van szó, aminek a lényege, hogy közvetlen kapcsolatotok van a termelővel, aki örömmel és a fenntarthatóság elveit követve termeli ki nektek az egészséges biozöldségeket. A gazdának ezáltal biztos megélhetést is biztosítotok. 

Az egész folyamat úgy néz ki, hogy ti felkeresitek valamelyik közösségi gazdaságot vagy gazdát, megbeszélitek, mennyi időn keresztül milyen termésre lenne szükségetek tőle. Ezután ezt szerződésben rögzítitek, amiben olyan információk is helyet kapnak, mint hogy mikor fizettek, milyen gyakran fogjátok átvenni az árut.

Ezután a szezon elején a gazda készít egy éves tervet, ha már megvan, hogy a közösségi gazdaságnak hány tagja lesz még rajtatok kívül, ez alapján látja majd el a közösséget. A munkát ő végzi, de ti is beszállhattok önkéntes alapon, ha kedvetek támad kertészkedni.

Ez azért is jó, mert hihetetlen közösségépítő ereje van a közös munkának, valamint ti magatok is látni fogjátok, mit is vesztek át valójában.

Ezután pedig már tényleg csak a termés átvétele és elfogyasztása marad hátra. A gazdák meglepnek egy sor újféle terméssel is, sőt, akár receptekkel is ellátnak benneteket, ha nem tudjátok, mit kezdjetek egyik-másik zöldséggel.

mojzes nora

Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok

Drágultak az élelmiszerek, a zöldség különösen. Ehhez hasonló mondatokat sokszor hallhattunk anno Lenke nénitől is a Szomszédokban, de sajnos hiába telt el 20–30 év, az árnövekedés mit sem változott. A fizetések maradnak, az árak pedig csak nőnek és nőnek. Ez persze kiküszöbölhetetlen, de ha szeretnétek valamicskét spórolni a havi kajabüdzsén, Mojzi ad nektek pár tippet, amelyeket érdemes megfogadnotok.

Miért jó egy ilyen közösséghez tartozni?

  • Azon túl, hogy egy közösséghez tartoztok, és finom, ízes, érett termések kerülnek az asztalotokra, van még néhány fontos oka annak, amiért érdemes csatlakozni egy közösségi mezőgazdasághoz.
  • Csökkentitek az élelmiszerhulladékot – a szupermarketeknél ugyanis sok zöldség el sem jut a pultig a szigorú szabályok miatt, ezzel szemben a termelők újra felhasználják a megmaradt  terméseket is.
  • Friss élelmiszer kerül az asztalotokra – minél közelebbi helyről szerzitek be, annál frissebb lesz az élelmiszeretek, az üzletláncokba gyakran sok ezer kilométert tesznek meg a termékek.
  • Véditek a természetet és a környezetet.

Közösségi kertek a fővárosban

Magatok is kitermelhetitek a szezonális finomságokat, amikor beköszönt a tavasz. Ehhez mindössze egy közösségi kertet kell felkeresnetek, ahol kibérelhettek magatoknak egy parcellát, amit aztán kedvetekre művelhettek és locsolhattok. Budapest tele van ezekkel a közösségi kertekkel, itt rákereshettek, mi van hozzátok legközelebb.

Ajánlott cikkek