sütés gyúrás tészta

Bye-bye, finomliszt! – mire cseréljétek le, és hogyan?

Amikor először eldöntöttem, hogy a finomlisztet mellőzöm az étrendemből, akkor nem gondoltam át alaposan, hogy mire is akarok vállalkozni. Sütni azért akartam, de akkor még egy legyintéssel elintéztem, hogy sebaj, majd használok helyette darált zabot meg teljes kiőrlésű lisztet. Na, nem véletlen, hogy az a süti nem került a VOUS-lányok szeme elé.

Akkor ugyanis az egyik muffinom receptjében lévő finomlisztet gátlás nélkül, lazán lecseréltem fele arányban zablisztre, fele arányban tönkölyre. Képzelhetitek azt az ízvilágot! Hát maradjunk annyiban, hogy nem e miatt a süti miatt lett megkérve a kezem. A zabliszt keserű íze áthatotta az egész muffint, a tönköly meg adott neki egy olyan mellékízt, mintha kobakon kólintották volna kenyérrel.

Ha a szótárban van olyan szó, hogy nemsüti, akkor ennek a sütinek a képe van mellette.

Azóta persze rájöttem, nagyon nem mindegy, hogy a reformkonyha polcán milyen alternatív lisztek sorakoznak finomliszt helyett. Ugyanis, míg a finomlisztet bármibe bele lehetett szórni, addig a többi liszt – hogy a témánál maradjak – más tészta.

Mindenesetre most össze is gyűjtöttem nektek, hogy melyik lisztet mire érdemes használnotok, ha egészségeset szeretnétek sütni.

Forrás:
Zita

Graham-liszt

A Graham-liszt egyértelműen kenyérfélék, sósak, kiflik sütésekor jön jól, önmagában is használhatjátok, de össze is keverhetitek más teljes kiőrlésű liszttel vagy rozsliszttel. Emellett panírozásra is tökéletesen alkalmas, ha beburkoljátok vele a husit, nem kell zsírban kirántanotok, sütőben is megsüthetitek.

Teljes kiőrlésű búzaliszt

Jó alternatíva finomliszt helyett, ha kenyeret szeretnétek sütni vagy pizzatésztát gyúrnátok belőle. Önmagában is használható, de keverhető Graham-liszttel, tönkölyliszttel is, némi finomliszt is kerülhet mellé a világos szín érdekében, de akkor abból legyen a legkevesebb arányaiban.

Elvileg palacsintába és süteményekbe is jó választás, ám sötét színe miatt annyira nem szeretik. Hiába, na, hozzá vagyunk szokva a fehér piskótához. Arra azonban ügyeljetek, hogy több vizet szív magába a finomlisztnél! 

Zabliszt

A zablisztet inkább süteményekbe használják, de gyakorlatilag bármi készülhet belőle. Én túlzásba vinni nem szeretem sütemény fronton, van egy jellegzetes íze, amit nem szeretek annyira, ezért vegyítem más magliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel. Erre egyébként is szükség van, ugyanis a zabpehelyből készült tészta könnyen törékennyé válhat.

Viszont ha magokat csempésztek bele, biztosan nem lesz az, próbáljátok ki ezt a receptet!

Maglisztek

A maglisztek fehérek, nagyon finom szemcsések. Nem kifejezetten magőrlemények, hanem azokból sajtolással kivonják az olajakat, így kapjuk meg a finom, porcukorszerű lisztet. Süteményekhez mandulalisztet, kókuszlisztet, gesztenyelisztet ajánlott használni, míg a sósakhoz lenmagliszt, tökmagliszt a megfelelő választás.

Ezeket is érdemes keverni mással, akárcsak a zablisztet, különben töredezett tésztát kaphattok. Apropó, itt egy isteni sütőtököspite-recept hozzá, próbáljátok ki!

Forrás:
Depositphotos

Speciális, szénhidrátcsökkentett lisztkeverékek

Ezekkel van a legkevesebb gond, teljesen úgy működnek, mint a finomliszt, csupán csak egészségesebbek, persze ez az árukon is meglátszik.

Tört magvak

A durva tört magvakat – dió, mandula, mogyoró – is érdemes tésztában használni, igazán finom, ha aszalt gyümölcsökkel, keserű csokoládéval vegyítjük.