Egyéb kategória

Az elfogadástól a vintage-en át a paródiáig – 4 + 1 kivételes dalfeldolgozás

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet ölt új ruhát, de a feldolgozásoknak köszönhetően néhány sláger is. Körülnéztünk a műfaj külföldi és hazai legjobbjainak a háza táján, az aktuális hírek mellett mutatjuk a legfrissebb dalokat is. Szubjektív lista a megújulás jegyében.

vous - 2017.03.25.
Az elfogadástól a vintage-en át a paródiáig – 4 + 1 kivételes dalfeldolgozás

Pentatonix: Imagine

Az 59. Grammy-gálán, februárban immár a harmadik szobrot vehette át a Pentatonix – ezúttal a legendás Dolly Partonnal közösen előadott, újragondolt Jolene-ért. Nem kellett sokat várnunk a csapat legfrissebb feldolgozásdalára: míg az a cappella műfaj világhírű együttese legutóbb Leonard Cohen Hallelujah című örökzöldjét értelmezte újra, március elejére a PTX ismét egy híres sláger átiratával rukkolt elő – John Lennon 1971-es Imagine-jét dolgozta fel.

Az öttagú texasi formáció ezzel a dallal haragozza be új albumát, amely április 7-én debütál. Klipjükben egyúttal markáns üzenetet fogalmaznak meg: mások elfogadásának fontosságát – méltóképp a világbéke himnuszához.

Objektum doboz

Postmodern Jukebox: Nothing Else Matters

Bár a Scott Bradlee dzsesszzongorista nappalijából indult, mára a YouTube-nak köszönhetően világhírű Postmodern Jukebox egyelőre nem büszkélkedhet Grammy-díjjal, a projekt világszerte telt házas koncerteket ad, közben pedig folyamatosan ontja a legfrissebb feldolgozásokat.

Az Oasis Don't Look Back In Anger című klasszikusát Bessie Smith – New Orleans-i blues módra, a No Doubt slágerét, a Spiderwebset az 1940-es évek dzsesszköntösében vagy a listánkon szereplő, legendás Metallica-balladát, a Nothing Else Matterst soulful verzióban.

A vintage stílusban újrahangszerelt dalok hol A nagy Gatsby húszas évekbeli álomestélyeit, hol Frank Sinatra legendás szilveszteri mulatságait idézik. Egyébként világ körüli turnéja keretében a PMJ ismét fellép Budapesten, március 27-én, jövő hétfőn a Papp László Sportarénában.

Objektum doboz

Budapest Bár: Szívemben bomba van

Jó hír a stílusteremtő Budapest Bár rajongóinak! Farkas Róbert, a zenekar alapítója és vezetője felgyógyult januári gerincműtétjéből, így két hónap után a csapat visszatért a színpadra. Múlt heti fővárosi tavaszköszöntő koncertjük után elmaradt vidéki fellépéseiket pótolják a művészek, akik május 11-én zenélnek majd ismét Budapesten, a Kobuci kertben, júliustól pedig tíz különleges esttel ünneplik az együttes közelgő 10. születésnapját.

No és persze ősszel megjelenő, immár nyolcadik albumukkal, amin újabb slágerek, sanzonok, kuplék mesteri cigányzenei újrahangolásával találkozhatunk az 1920-as, ’30-as évek kávéházi hangulata jegyében, a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában. A legfrissebbek megérkezéséig a Szívemben bomba van című dalt választottuk Németh Juci és Kiss Tibi előadásában, amivel a formáció 2007-ben berobbant a köztudatba.

Objektum doboz

Budapest Voices: Könnyű álmot hozzon az éj

És ha már visszatérés: Lajtai Katit is újra a színpadon üdvözölhetjük! A Budapest Voices énekesnője anyai örömök miatt vonult vissza egy rövid időre a koncertezéstől, azonban aktívan részt vett a csapat legutóbbi kislemezének próbáin – babájával, Mátéval együtt –, majd rögzítésén, miként most szerdán a Petőfi Rádió Akusztik című műsorának felvételén is.

A nagy nyilvánosság előtt azonban május 18-án csatlakozik ismét az underground magyar slágereket a cappella verzióban előadó, 14 tagú kórushoz, a Kobuci kertben. A Tankcsapda, az Anna & The Barbies, a Belmondo, a Kispál és a Borz, a Magashegyi Underground és a Kimnowak slágerei után az együttes ősszel az Emil.RuleZ! Zazie az ágyban és a Generál Könnyű álmot hozzon az éj című örökzöldjét dolgozta át.

Mutatjuk az utóbbi gyönyörű üzenetet hordozó videoklipjét, amely olyan különlegesre sikerült, akár a feldolgozás.

Objektum doboz

Irigy Hónaljmirigy: Darabokra törted a számom

És végül, szubjektív listánk befejezéseként, következzen egy magyar sláger feldolgozásának az újraértelmezése. Az Apu vedd meg a Rakpartot című Wellhello-paródia után vasárnap debütált az Irigy Hónaljmirigy legfrissebb klipje, a Darabokra törted a számom. A Bergendy zenekar még ma is egyik legtöbbet játszott klasszikusát 2015 decemberében ültette át modern környezetbe a Halott Pénz, amivel a tél végére „darabokra törte a YouTube-ot” és sokáig vezette a toplistákat.

Minden bizonnyal tehát nem véletlen, hogy hosszú csend után a videómegosztó még mindig egyik legnépszerűbb hazai dalára esett az IHM választása.

A csapat pluszcsavarral ráadásul a Run-DMC és az Aerosmith 1986-os Walk This Way című videóját is feldolgozta – így a Halott Pénz mellett a Mirigyek a Bergendy zenekart is megszemélyesítik a klipben, amelyben Vazul néni és maga Ganxsta Zolee is szerepet kapott.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek