Egyéb kategória

Most akkor a tampon tényleg árt az egészségünknek?

Sokan úgy gondolják, hogy a tampon használata árt az egészségnek. Többek között Kourtney Kardashian is bevallotta, hogy nem használ tampont, mert fél attól, hogy annak valamilyen egészségügyi következménye lesz. Utánajártunk tehát a kérdésnek: tampont használni tényleg egészségtelen?

vous - 2017.04.01.
Most akkor a tampon tényleg árt az egészségünknek?

Először is tisztázzuk, miért kering legenda arról, hogy a tampon árthat az egészségünknek. Az egész valószínűleg onnan indul, hogy a tampon használata képes toxikus sokk szindrómát (TSS) kiváltani. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a Webbeteg szerint a TSS nem köthető a tamponhasználathoz.

Azt írja, igaz, hogy a toxikus sokk szindrómát kezdetben a tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe, azonban a betegség – mely az 1980-as években kapott először nagy nyilvánosságot az Egyesült Államokban – nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő.

600

Mi okozza a toxikus sokk szindrómát?

Az esetek nagyjából fele fordul elő tampont használó nők körében. A szindrómát a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek által termelt méreganyagok (exotoxinok) okozzák azokban a nőkben, lányokban, akik hajlamosak rá. Ők azért fogékonyak ezen baktériumok szervezetükben való elszaporodására, mert korábban nem termelődött bennük ellenanyag a toxin ellen.

De ne aggódjatok, ez a betegség egyáltalán nem gyakori a tampont használó nők körében. Egy friss kutatás szerint 100.000 nőből egynél fordul elő – tehát a tamponhasználók 0, 001 százalékánál – írja a Women's Health.

Jessica Shepherd, szülész-nőgyógász szerint a tamponok okozhatnak bakteriális fertőzéseket is, de csak akkor, ha megfelejtkeztek róla, és több mint 12 órán át bent hagyjátok. Összességében úgy gondolja, a tampon viszonylag biztonságos, csak akkor okozhat problémát, ha nem megfelelően használjátok. 

Tehát ne aggódjatok, a tampon használata nem egészségtelen, ha az előírtak szerint alkalmazzátok.

Forrás:
iStock

ITT pedig megnézhetitek, hogyan göndöríthettek hajat tamponnal.

Ajánlott cikkek