Egyéb kategória

„Nem minden keskeny ajakkal rendelkező páciens lehet Angelina Jolie” – Egy plasztikai sebészt kérdeztünk a szájfeltöltésről

Ha azt mondom, Kylie Jenner, szerintem mindannyian ugyanarra gondolunk: a sztár telt ajkaira. A Kardashian klán legfiatalabb tagjának hatására egyre többen kacérkodnak az ajakfeltöltés gondolatával, de tények helyett sokszor tévhitek és rémtörténetek keringenek a neten. Hogy ezeket rendbe tehessük, a Budapest Plasztikai Intézet orvosának, dr. Molnár Istvánnak tettük fel a gyakran felmerülő kérdéseket.

vous - 2017.04.21.
„Nem minden keskeny ajakkal rendelkező páciens lehet Angelina Jolie” – Egy plasztikai sebészt kérdeztünk a szájfeltöltésről

Hadd szögezzem le az elején: nem célom állást foglalni a beavatkozás mellett vagy ellen. A tényeket viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni: tényleg megnőtt az ajakfeltöltés iránt érdeklődők száma – ezt dr. Molnár István, plasztikai sebész is megerősítette. Ha pedig egyre többen érdeklődnek a beavatkozás iránt, akkor fontos, hogy tisztában legyünk bizonyos dolgokkal. Jöjjön tehát a gyakori kérdések sora, hiteles válaszokkal.

Dr. Molnár István

Dr. Molnár István

  • 2015 óta erősíti a Budapest Plasztikai Intézet sebészeti csapatát, fő érdeklődési területe a rekonstrukciós sebészet, valamint az esztétikai sebészet.
  • A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság és a Magyar Sebész Társaság tagja.
  • Tanulmányait a Semmelweis Egyetem Általános orvostudományi Karán kezdte 1996-ban, majd általános sebészetből és plasztikai sebészetből tett szakvizsgát.
  • Ezt követően a Semmelweis Egyetem I. Számú Sebészeti Klinikájára nyert felvételt, ahol a mai napig dolgozik.
  • 2012-ben kezdte meg plasztikai és égés sebészeti képzését, főként a Szent Imre Kórház Plasztikai Sebészeti Részlegén és a Honvéd Kórház Égéssebészeti Osztályán.

Mivel töltik fel az ajkakat? Van bármilyen veszélye a töltőanyagoknak?

Intézetünkben kizárólag a legszigorúbb minőségi kontrollon átesett, hialuronsav alapú (HA) készítményeket, töltőanyagokat használjuk. A felszívódó töltőanyagok közül ez az egyik leghatékonyabb készítmény, és mivel a hialuronsav megtalálható a szervezetünkben, a lebontása természetes enzimatikus folyamatok révén történik.

Az ajakfeltöltés során fellépő szövődmények előfordulási esélye igen csekély, igaz, nem zárható ki teljes mértékig, bár a pácienseim körében eddig nem tapasztaltam ilyesmit. Szövődmény lehet az aszimmetria, a hosszan tartó duzzanat, a bevérzés és az ajkak érzékenységének átmeneti megváltozása.

Problémákat inkább a szilikonolajjal történő töltés okozhat – de ennek az anyagnak az alkalmazása illegális hazánkban.

A szilikonolaj a HA feltöltéshez képest olcsóbb és bár tartós eredménnyel kecsegtet, a beadás után pár hónappal a legtöbb esetben zavaró esztétikai problémákat okozhat. Ilyen például az egyenetlen ajakkontúr, a gyulladás, a csomók megjelenése vagy az erős hegesedés. Sajnos a már betöltött szilikonkészítményt csak műtéti úton tudjuk eltávolítani.

Mennyi időt vesz igénybe a beavatkozás?

Az ajakfeltöltés átlagos időtartama 20–30 perc.

Mennyi időn belül válik láthatóvá a változás?

Az eredmény azonnal látszik, az ajkak teltebbek lesznek, és a száj körüli ráncok mérséklődnek vagy teljesen eltűnnek.

A beavatkozás után mire kell figyelnie a páciensnek?

A feltöltést követően enyhe duzzanat, bőrpír előfordulhat, de ez kezelés nélkül elmúlik. Pár napig kerülni kell a rágógumizást, a fogászati kezeléseket és a száj masszírozását. Két nap elteltével már sminkelni is lehet, a szoláriumot és a sminktetoválást viszont 1 teljes hónapig kerülni kell.

Mennyire fájdalmas a beavatkozás? Hogyan érzéstelenítik a pácienst? Igaz, hogy van, aki nem kéri az érzéstelenítést?

A kezelés kissé kellemetlen lehet, de fájdalmasnak nem nevezném.

A kezelés előtt a fogorvosi beavatkozásokhoz hasonlóan érzéstelenítem az ajkakat egy krémmel, ami a nyálkahártyán szívódik fel. A fájdalomküszöb egyénenként eltérő, mindenki el tudja dönteni, hogy van-e szüksége érzéstelenítésre, de azért a többség él a lehetőséggel. Az általunk használt HA készítmények Lidocaint tartalmaznak, így csak az első szúrások lehetnek kellemetlenek, amennyiben a páciens nem kért felületi érzéstelenítést.

Forrás:
Depositphotos

Mennyire tartós az eredmény?

A felszívódási idő készítményenként, eljárásonként és egyénenként eltérő, a hatás általában 8-14 hónapig tart. Az eredmény fenntartásához a beavatkozást ennyi idő elteltével meg kell ismételni.

Ha valaki nem tölteti újra az ajkait, akkor kell számolnia esetleges ráncosodással, petyhüdtséggel?

A hialuronsavas ajakfeltöltés egyik előnye, hogy a felszívódás után teljes mértékig visszaáll az ajkak régi állapota, elváltozás nélkül.

Ha valaki valami miatt nem elégedett a végeredménnyel, hónapokat kell rá várnia, hogy visszaálljon az eredeti állapot?

Igen, a 8–14 hónapos felszívódási időt sajnos ki kell várnia.

Mitől függ, hogy kinek mekkorák lesznek az ajkai? Egyéni adottság, orvos, esetleg a töltőanyag kérdése?

A legtöbb esetben a pácienssel közösen döntjük el a feltöltés mértékét, az ajak formáját.

Sokan fotókkal készülnek, azonban meg kell érteni, hogy az esztétikus, arányosan végzett beavatkozásnak is megvannak a határai. Nem minden keskeny ajakkal rendelkező páciens lehet Angelina Jolie…

Egy jó plasztikai sebész mindenkinél megtalálja az arcformájához illő méretet, ami természetes hatást kelt és nem túlzó.

Lehet a végeredmény természetes is, vagy minden esetben észrevehető valakin, ha beavatkozáson esett át? Gondolok itt a sokat emlegetett „kacsaszájakra”…

Sokan azért nem mernek belevágni az ajakfeltöltés folyamatába, mert félnek az eredménytől… Tény, hogy a bulvárlapok címoldalára gyakran nem a jól sikerült eredmények kerülnek ki, hanem az extrém plasztikafüggő sztárok aránytalan és túlzásba vitt plasztikai műtétsorozatai. Az arányos, esztétikus eredménynek ritkábban van hírértéke, mint a túlzónak. Mivel ez utóbbi a médiában lényegesen gyakoribb, kialakulhat az emberekben az a tévhit, hogy a plasztikai beavatkozások eredménye minden esetben extrém lesz.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a nem túlzásba vitt feltöltés szinte észrevétlen! Itt is a mértékletesség a legfontosabb. A mai korszerű technikáknak köszönhetően már nagyon szép és természetes hatást lehet elérni a különböző ajakfeltöltési módszerekkel. Sokan nem is ismerik fel a vastagított ajkakat. Hitvallásom a természetes szépség és harmónia, ezért törekszem a természetes végeredményre.

Bárkin elvégzik a beavatkozást, vagy van, akit inkább lebeszélnek róla?

Néhány esetben a beavatkozás nem javasolt. Például ha a lehetséges végeredmény nem egyezik a páciens által elvártakkal, valamint ha a páciens irreális elvárással érkezik. A fiatalabb páciensek esetében pedig igyekszünk felmérni a szándék megfontoltságát, hiszen hosszabb távon fennálló változást idézünk elő.

Sok esetben igyekszünk tompítani az extrém kívánságokat, hiszen az esztétikai beavatkozások esetében is maximálisan érvényes a Nil Nocere, azaz a nem ártás elve.

Címkék: #ajak #plasztika #száj
Ajánlott cikkek