Egyéb kategória

Ropogtatnivaló egészségesebben: mézes-fűszeres falatkák

Nassolni, csipegetni mindenki szeret, de némi lelkiismeret-furdalással tesszük általában, mert a legtöbbször nem igazán egészséges, sőt sok rejtett kalóriát is tartalmaznak a készen kapható ropogtatnivalók. Szerencsére van egészséges házi alternatíva: mézzel, magokkal!

vous - 2017.04.30.
Ropogtatnivaló egészségesebben: mézes-fűszeres falatkák

Nemcsak a mókusok szeretik a dióféléket és különféle olajos magvakat, hanem mi is. Egyrészt finomságuk okán, másrészt azért is, mert nagyon értékes fehérje-, rost- és vitaminforrás mindegyik, legyen szó dióról, mogyoróról, manduláról, kesudióról, tökmagról, földimogyoróról, pisztáciáról vagy az apróbb lenmagról és szezámmagról.

Értékes, jótékony zsírokban gazdagok, amelyek szabályozzák a koleszterinszintet, így védik a szív- és érrendszert, rengeteg E-vitamint és káliumot is tartalmaznak. Jó, nem kifejezetten kalóriaszegény egyik sem, ez biztos, de mértékkel igenis jótékonyak a számunkra, például egy fűszeres, izgalmas snacknek elkészítve.

edes-ellensegunk-cukrok-mezek-edesitok2

Csecsemőknek adni tilos! – Biztos, hogy a méz szuperegészséges?

Ha valamikor, akkor most biztosan a méz szezonja van. Ezt tesszük a forró teánkba az édes ízért, ebből kanalazgatunk torokfájás esetén, de főleg a karácsonyi sütkérezés közepette van legjobban a hasznunkra. A méz számos szempontból szükséges a szervezetnek, de természetesen vannak szabályok a fogyasztására vonatkozóan. Hogy milyen előnyei és hátrányai vannak, milyen tévhitek övezik – ezekből csemegézünk most.

Önmagukban vagy simán megpirítva is finomak ezek a magok, de egyszerűen izgalmas, fűszeres, édes-sós ropogtatnivalókká varázsolhatjuk őket egy kis méz, só és fűszerek segítségével.

A méz egyrészt tökéletesen elkeverhető a fűszerekkel, így azok jól rátapadnak a magok felületére, másrészt sülés közben kicsit karamellizálódik, amitől még finomabb ez az édes-sós rágcsa. Tökéletes vendégvárónak és gasztroajándéknak is, de persze készíthetjük a magunk örömére is egészséges ropogtatnivalónak.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek