Egyéb kategória

Anne Shirley visszatért: sötétebb, komorabb, realisztikusabb

Ha a nyolcvanas években, annak is inkább az első felében születettek, biztosan tudjátok, ki az „ami a szívén, az a száján”, sokat beszélő, nagy szavakat használó, álmodozó Anne Shirley. Nos, Anne, szigorúan „e”-vel a végén most visszatért, igaz, kicsit sötétebb, realisztikusabb formában, aminek már most nagyon sokan nem örülnek.

vous - 2017.05.15.
Anne Shirley visszatért: sötétebb, komorabb, realisztikusabb

Lucy Maud Montgomery kanadai írónő regénye, az Anne otthonra talál 1908-ban jelent meg először, ezt további hét rész követte. Az utolsót 1939-ben adták ki először. A történet akkor kezdődik, amikor a 11 éves Anne Shirley teljesen véletlenül egy idős testvérpárhoz kerül. Marilla és Matthew egy fiút szerettek volna magukhoz fogadni, aki segít nekik a farmon, ahol élnek.

Egy félreértés miatt azonban a folyton beszélő, izgága, álmodozó, magát sokszor hercegnőnek képzelő Anne kerül hozzájuk, akit a csendes Matthew már a hazafelé vezető úton megszeret.

Anne történetén azóta sokan nőttek fel. A könyvekből filmek is készültek, az első már 1919-ben. Ma a legismertebb egy kanadai minisorozat, amelynek főszereplője Megan Follows. Ha nem is láttam annyiszor ezt a sorozatot, mint a a Sisit Romy Schneiderrel, azért a gyerekkorom szerves része a vörös, göndör hajú Anne Shirley kalandja, akit a hajszíne miatt folyamatosan piszkáltak, a temperamentuma mindig bajba sodorta, de vágott az esze, mint a borotva. Természetesen a szerelmi szál sem maradhatott ki: Gilbert Blythe nevét valószínűleg sokat emlegette az, aki látta a filmet vagy olvasta a történetet. (Az őt alakító színész, Jonathan Crombie 2015-ben hunyt el, de az 1985-ös sorozatból sokan nem élnek már.)

Objektum doboz

A Netflix vette a bátorságot, és 2017-ben kijött az új Anne Shirley sorozattal (Anne with an E), amelynek címszerepét egy 15 éves ír színésznő, Amybeth McNulty alakítja. Még nem sikerült végignéznem, de a történet sokkal sötétebb, realisztikusabb, mint az 1985-ös változat.

Anne-ről pontosan kiderül, hogy mennyit gyötörték azok a családok, ahova befogadták, mennyire megalázták az árvaházban, hogyan segítette át a másik énje és képzelt barátnői a legnehezebb éveken, amelyekkel kisgyerekként találkozott. Vannak, akik szerint ezek a részek teljesen fölöslegesek, mások örülnek, hogy bepillanthatnak a szereplők háttértörténeteibe.

Objektum doboz

Anne ismeri és használja a bullying kifejezést, még nem tudja magáról (ellenben a nézőkkel), hogy feminista és egy századdal, meg még egy kicsivel, a kora előtt jár. Persze a kedvenc részek sem maradhattak ki: az, amikor Gilbert Blythe meghúzza Anne vörös haját, és Répának csúfolja, vagy amikor Anne és barátnője, Diana egy ártatlan teadélutánon rossz üveg után nyúlnak és életükben először isznak alkoholt lerészegednek.

Én láttam a régit, most nézem az újakat és azt mondom, ha tehetitek, nézzétek meg az új részeket anélkül, hogy összehasonlítjátok őket a régiekkel.

És még valami: mindenképpen olvassátok el a könyveket, az az eredeti.

Anne Shirley

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

2017

Objektum doboz

Objektum doboz

Anne barátnője, Diana

Objektum doboz

2017

Objektum doboz

Objektum doboz

Gilbert Blythe

Objektum doboz

Objektum doboz

2017

Objektum doboz

Anne és Marilla

Objektum doboz

2017

Objektum doboz

Matthew

Objektum doboz

2017

Objektum doboz

Jane Austen családi receptek

Vajon melyik Benneth lányra hasonlítotok? – Szerelmi kisokos, avagy soha többé balítélet!

A Büszkeség és balítélet című Jane Austen-regény alapján készült sorozat egy szempillantás alatt belopta magát nézők ezreinek szívébe, köztük örökké és visszavonhatatlanul az enyémbe is. Mindegy, hányadszor nézem meg, még mindig ugyanolyan lelkesedéssel követem a Benneth lányok kalandjait, mint a legelső alkalommal. Merthogy a sorozat öt testvér szerelmi történeteit mutatja be, miközben mi szinte egynek érezzük magunkat közülük.

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek