Egyéb kategória

Oldjátok meg ezer forint alatt az ételcsomagolást egy életre

Mostanában egyre több figyelmet fordítok arra, hogy egészségese(bbe)n egyek, éljek, és hogy ha tehetem, minél kevesebb szemetet termeljek. Ezért számtalan szuper Facebook csoporthoz csatlakoztam, ahol remek praktikákat, ötleteket, inspirációt kaphatok arra, hogyan éljek jól. Úgy, hogy jó legyen nekem, a családomnak és a bolygónak. Így a napokban bele is ütköztem egy olyan workshopba, amit a Szatyorbolt indított Ételtárolási praktikák csomagolásmentesen címmel.

vous - 2017.05.18.
Oldjátok meg ezer forint alatt az ételcsomagolást egy életre

A Szatyorbolt már amúgy is régóta nagy kedvencem, mert szuper, egészséges és bio finomságokat szerezhetünk be náluk, vagy rendelhetünk is tőlük egy adott átvevőpontra, vagy akár az otthonunkba. Én kéthetente így is szoktam tenni, amikor rendelek egy kosár friss, mesés zöldséget.

Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok Vásárlás Mojzes Nóra piac

Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok

Drágultak az élelmiszerek, a zöldség különösen. Ehhez hasonló mondatokat sokszor hallhattunk anno Lenke nénitől is a Szomszédokban, de sajnos hiába telt el 20–30 év, az árnövekedés mit sem változott. A fizetések maradnak, az árak pedig csak nőnek és nőnek. Ez persze kiküszöbölhetetlen, de ha szeretnétek valamicskét spórolni a havi kajabüdzsén, adok pár tippet, amelyeket érdemes megfogadnotok.

Csomagolásmentes Workshop

A Facebook eventben az alábbi leírást találtam, amire egyből rá is haraptam:

„Háztartászöldítő bemutató Tündével
Ez alkalommal tárolási és bevásárlási praktikákat szeretnék megosztani veled, amivel hulladékmentessé és izgalmassá teheted a szatyros és egyéb bevásárlásaidat.
Mit fogunk csinálni?
– Egy élelmiszerbevásárló csomagot mutatok vászonból, üvegből és fémből,
– készítünk méhviaszos anyagot, amibe sajtot, szendvicset és más csemegéket rakhatsz az utadon,
– és megismerheted a japán csomózási technikát.”

Forrás:
Molnár Anikó

Elég csábítóan hangzott, így fotós kollégámmal, Ancsával el is látogattunk az eseményre, hátha új infókhoz juthatunk, de sajnos ez nem történt meg. Nem tudom, hogy azért, mert az utóbbi időben annyit olvastam a témában, hogy már nehéz újat mondani, vagy mert nincs ebben a témában annál több, mint hogy vigyetek magatokkal vászonszatyrot, kérjétek befőttesüvegbe vagy dobozokba a felvágottat, túrót stb.

Az egyetlen újdonság talán, amiről én ugyan már szintén hallottam, viszont mindenképp ki szerettem volna próbálni, az a méhviaszos textília készítése, amibe mindenféle csemegét csomagolhattok, ergo kiválthatjátok vele a nejlonokat és egyéb zacskókat, alufóliát és folpackot. Ami tök jó!

És ami még szintén tök jó, hogy nagyon könnyen elkészíthetitek otthon akár ti is, nem drága, nagyon hasznos, és szuper ajándék lehet szinte bárki számára.

vásárlás piac

„Meg kellett küzdenem a bolti eladók szemforgatásával” – Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

Számomra a modern, igényes nő-, tudatos, nemcsak magára és a külsejére fordít gondot, hanem a közvetlen környezetére, sőt, hogy még ennél is tovább menjek, magára a tágabb értelemben vett környezetre is ugyanannyira ügyel, mint a reggeli sminkjére. Nem mondom, hogy 0–24-ben azon kell gondolkodnunk, hogyan tegyük jobbá, élhetőbbé a bolygónkat, de kis lépéseket azért mindenki beilleszthet a hétköznapjaiba, például hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, vagy hogy leszámoljon a túlköltekezéssel.

De hogy miért is lett ekkora sztár mostanában a neten?

  • Ahogy említettem, rengeteg mindent kiválthattok vele, így sokkal kevesebb szemetet termeltek.
     
  • Csak egyszer kell pénzt áldozni rá.
     
  • Annak köszönhetően, hogy egy viaszréteg borítja magát a textilt, formázhatóvá válik, így szinte bármit becsomagolhattok, vagy lefedhettek vele.
     
  • Szintén a viaszos rétegnek köszönhetően még vízhatlan is, ezért szállíthattok benne akár lédús gyümölcsöket, szendvicseket is.
     
  • Mosható is, illetve mosogatható – persze nem drótszivaccsal, és nem is túl forró vízben, hiszen így lekopna, és megolvadna rajta a méhviasz.
     
  • Ha sokat használtátok már, és megtört az anyag, így eltűnt a méhviasz egy része, csak rá kell vasalnotok az anyagra úgy, hogy két réteg sütőpapír közé teszitek, majd átvasaljátok, és voilá. Újra tökéletes csomagolóanyag válik belőle. Éljen az örök élet!

Forrás:
Molnár Anikó

Kell ennél több? Nem!

Akkor csináljátok utánunk, hiszen Tünde megmutatta, hogyan készíthetjük el!

Amire szükségetek lesz

  • méhviasz lapka
  • textil
  • olló
  • sütőpapír
  • vasaló

Elkészítése

  1. Terítsetek le egy réteg sütőpapírt egy olyan felületre, amit nem sajnáltok, ha kicsit viaszos lesz.
  2. Vágjátok méretre a kiválasztott textilt, amiből szeretnétek készíteni. Ha lehet, ne szintetikus anyagot válasszatok, és ne is olyat, ami nyúlik.
  3. Viszonylag egyenletesen terítsétek be méhviasszal.
  4. Terítsétek rá az anyagot a sütőpapírra, majd terítsetek rá egy-két réteg sütőpapírt.
  5. Végül vasaljátok át addig, míg eloszlik az anyag teljes felületén a viasz.
  6. Szedjétek le róla a papírt, majd hűtsétek ki a méhviaszos kendőt, és kész is!

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó
méh kipusztulás

Ha a méhek kipusztulnak, mi néhány éven belül követjük őket

„Mi a baj a mézzel? A méhek amúgy is azt csinálnák, nem? Akkor miért kell odafigyelni, honnan is származik? Tényleg kipusztulnak? Miért? És miért olyan fontos ez ránk nézve? A méhek napján érdemes ezeken a kérdéseken elgondolkodni egy kicsit. A méhek világa (More Than Honey) című dokumentumfilm a fenti kérdésekre adja meg a választ – és annál is többet.

Ajánlott cikkek