Egyéb kategória

Nyaralás 2.0 – A zöld utazáshoz rátok is szükség van, nem csak az öko-bio hotelekre!

Ha engem kérdeztek, én ma már biztosan nem indulnék úgy útnak, hogy ne tájékozódnék arról, a szálláshelyem mennyire zöld, tudatos, fenntartható. De ahhoz, hogy felelősségteljesen és fenntartható módon utazzunk, ránk ugyanúgy szükség van, mint a hotelekre. A döntéseink lehetnek halványzöldek, zöldek és nagyon zöldek, a lényeg, hogy elkezdjük valahol.

vous - 2017.06.06.
Nyaralás 2.0 – A zöld utazáshoz rátok is szükség van, nem csak az öko-bio hotelekre!

2017 a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi éve, ami azt jelenti, hogy az ágazatot úgy kell fejleszteni, hogy az ne zsákmányolja ki az embereket, az állatokat és a környezetet. Vonja be a helyieket minél szélesebb körben, és csökkentse a szegénységet. Mutassa meg a kulturális értékeket, a sokszínűséget, ezáltal segítsen abban, hogy kölcsönösen megértsük egymást, ami alapfeltétele annak, hogy békében éljünk egymás mellett.

nem-is-olyan-nehez-igy-csokkentsetek-a-szemeteteket1

Ezzel az 5 egyszerű hétköznapi trükkel csökkenthetitek a szemetet

Először azt akartam írni címnek, hogy 5 dolog, amit hetek óta mindig magammal viszek, hogy csökkentsem a szemetet, aztán rájöttem, hogy nem fogok nektek hazudni (meg magamnak sem): nem sikerül mindennap rendesen bepakolni a táskámba. Hol a termoszom marad az edényszárítón, hol a textilzsákot felejtem a kilincsen vagy a konyhapulton. Aztán a boltban marad a bosszankodás és a rossz lelkiismeret… pedig nem kellene, mert valahol el kell kezdeni.

Ha össze kellene foglalni, hogyan termelhettek kevesebb szemetet a nyaralás alatt, a következő 10 dolgot érdemes megjegyeznetek:

  • Olyan helyeken, ahol iható a csapvíz vagy van szódavíz, ne rendeljetek ásványvizet az ebédhez vagy vacsorához, így nemet mondtok a szállítási költségre és a műanyaghulladékra is. Természetesen ahol muszáj, ott ragaszkodjatok a palackos vízhez.
  • Kölcsönözzétek a sporteszközöket – ez elhangzott a zero waste királnyő, Bea Johnson budapesti előadásán is. Teljesen felesleges olyan eszközöket megvenni, amelyek egy teljes évig a helyet foglalják, hogy utána néhány napig használjuk őket.
  • Megfontoltan vásároljatok szuveníreket, lehetőleg fenntartható és etikus módon előállított, újrahasznosítható, tényleg hasznos tárgyakat, apróságokat. Olyanokat, amelyek valóban értékkel bírnak, és nem csak azért vettétek meg, mert mégiscsak illik vinni valami ajándékot.
  • Bár a nyaralás pihenés is, ragaszkodjatok az elveitekhez, de ne hülyüljetek bele abba, ha valamit az idegen helyen nem sikerül százszázalékosan úgy intézni, ahogy otthon szoktátok.
  • Keressétek a helyi termelői piacot, a bolhapiacokat – izgalmas kaland minden esetben.
  • Törekedjetek arra, hogy minél kevesebb élelmiszert pazaroljatok. Ma már léteznek olyan appok, amelyek összekötik az éhes nyaralókat és az éttermeket, amelyek így időben túladhatnak a tökéletesen jó és finom „maradékokon”, de ezek sokszor nem, vagy csak kevés helyen elérhetők.
  • Legyen mindig nálatok vászontáska, csak kerüljétek az egyperces nejlonzacskókat. Vászontáskát festhettek magatoknak is – erről korábban itt írtunk.
  • Csomagoljatok okosan! Nem kell a fél házat magatokkal cipelni – korábban erről is volt szó itt és itt is.
  • Ha tehetitek, válasszatok olyan szálláshelyet, ahol odafigyelnek a környezetre is: spórolnak az elektromos árammal, csökkentik a hulladékot. Az Airbnb mellett próbáljátok ki a GreenHotelWorld, a Bookdifferent, a BookGreener vagy az Ecobnb szálláskeresőt is. Innen mutatok néhány hotelt, amely kiérdemelte a zöld címkét.
kérdőjel

Milyen szempontokat nézzetek a szállásfoglalásnál?

Egységes szabályozás erre nincsen, de érdemes utánajárni annak,

  • mennyire rombolták le a szálláshely építése során a környezetet;
  • mennyi zöld energiát (napkollektorok, geotermikus energia) használ az épület működés során;
  • újrahasznosítják-e az esővizet;
  • mennyire spórolnak az energiával (például akkor mossák a törölközőket, ha kéritek, nem pedig mindennap);
  • az ételek alapanyagai helyi termelőktől származó bioélelmiszerek legyenek, vagy legyen saját biokertjük;
  • milyen tisztítószereket használnak;
  • komposztálnak-e;
  • hogyan hasznosítják újra a keletkező a hulladékot.

És akkor most mutatóba néhány zöld hotel Európából.

Olaszország, Sorrento: Conca Park Hotel

Olaszország első zero waste, azaz hulladékmentes szállodája, amely a három R (reuse, reduce, recycling, azaz az újrahasználat, a csökkentés és az újrahasznosítás) elvei szerint működik.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Olaszország, Torri Superiore ökofalu: vendégház

Európában, sőt Magyarországon sem ismeretlen az ökofalu fogalma. Akik ezeken a településeken élnek, arra törekednek, hogy önfenntartók és függetlenek legyenek – és nagyjából itt ki is merül a hasonlóságuk. Minden ökofalu másért jött létre, más motiválja az ott élőket. Olaszország egyik híres ökofaluja Torri Superiore, amely varázslatos helyen fekszik, és egyetlen vendégházában nyaralóvendégként is megszállhattok.

Ha nem utaznátok Olaszországig, akkor látogassátok meg Magyarország három legismertebb ökofalujának egyikét: Visnyeszéplak, Somogyvámos, Gyűrűfű.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ausztria, Eberstein: Biolandhaus Arche

Az első ökohotel Ausztriában, ahol biztosan jól alszanak azok, akik hisznek a radiesztéta munkásságában, aki pontosan bemérte az ágyak helyzetét. Másoknak valószínűleg a jó levegő és a csodás panoráma is elég altató lehet. A téglából, agyagból és fából épült szálláshelyen rengeteg fát és természetes anyagokat használtak a berendezéshez, a vizet napenergiával melegítik.

Objektum doboz

Németország, Nauen: Landgut Stober

Németország egyik legzöldebb szállodája 20 kilométerre fekszik Berlintől egy gyönyörű birtokon. Csak néhány érdekesség: az ágynemű és a törölközők természetes (bio) anyagokból készültek, a hotelben használt szappanok és kozmetikai szerek fair trade termékek, a szőnyegek kukoricából készültek, a szobákban csökkentették az elektroszmogot, a vécéöblítést esővízzel oldották meg.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Anglia, Saint Eval: Scarlet Hotel

Az ökohotelek között is léteznek királynők, a Scarlet Hotel luxuskategóriás szállás azok számára, akiknek fontos a fenntarthatóság és a környezet védelme. A szálláshely 101 különböző módon fenntartható: többek között a hulladékcsökkentésben jeleskednek, évről évre csökkentik a karbonlábnyomukat, újrahasznosítható anyagokat használnak, a fabútorok FSC-jelzésűek, az esővizet újrahasznosítják.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

600

Zöld szállások Magyarországon?

Fenntarthatósági szempontból sokszor jobb, ha az országhatáron belül kerestek nyaralóhelyet, hiszen így a helyi termelőket, munkaerőt támogatjátok, nem terhelitek az utazással a környezetet.

Itthon jó néhány ökoszálláshely működik, például Veszprémben, Szarvaskőben, az Őrségben, és itt talátok még többet.

Ajánlott cikkek