Egyéb kategória

Csodakencék helyett: alapvető szabályok az üde, friss, fiatalos bőrért

Mi kell ahhoz, hogy mindig frissnek tűnjünk? Kevés stressz, sok alvás és mozgás, megfelelő hidratáltság, egészséges ételek, de leginkább egy totálisan és 100%-osan egészséges életmód. Ennyi kínszenvedés mellett pedig továbbra sem biztos a siker, ha nem vagytok szuper génekkel megáldva, hiszen az idő vasfogának nyomait senki sem tudja elkerülni. De lelassítani és megelőzni azért lehet. Főleg ha az életmódunk mellett a bőrtípusunknak megfelelő bőrápolásra is gondot fordítunk.

vous - 2017.06.21.
Csodakencék helyett: alapvető szabályok az üde, friss, fiatalos bőrért

Lassan betöltöm a 34. életévemet, mégis letagadhatnék több mint tíz évet. Mindezt úgy, hogy szinte alig mozgok, dohányzom – igaz, épp leszokóban –, kávézom, folyadékot nem sűrűn iszom, alkalomadtán alkoholos italokat viszont igen. Nem eszem kifejezetten egészségesen, de a nagy átlaghoz képest azt hiszem, még így is büszkén verhetem a mellemet. Nagy mázlim van, jó géneket örököltem!

Most biztos ledöbbentetek. Igen, én is néha azon szoktam tűnődni, hogy meg sem érdemlem a bőröm, a nem létező ráncaim és a hajam szuper állapotát, így félő, hogy egyszer csak az lesz a sors bosszúja, hogy egyik reggel felébredve, a semmiből, tíz centivel lejjebb lesz az arcom, mint szeretném… Persze ez csak vicc, vagy legalábbis nagyon remélem, hogy nem fog bekövetkezni.

Mi a titkom, ha nem kenhetek mindent a génekre? Fogalmam nincs!

Csak tippelni tudok: nem hidratálom és kenegetem magam folyton ezerféle kencével, és nem hordok magamon egy kiló sminket. Ha tehetem, az árnyékban fekszem a tűző nap helyett, és igyekszem 100%-ban növényi – és minél kevesebb – kencét használni. Reggel és este tiszta hideg vízzel mosom meg az arcomat, és előszeretettel kortyolgatok zöld teát – még ha igen kicsi mennyiségről is beszélünk.

Ezeket nem tudatosan alakítottam így, csak éreztem, hogy meghálálja a testem az apró gondoskodásokat, és az évek alatt rutinná váltak. Azt gondolom, száz meg száz ilyen egyszerű szépségápolási trükk létezik, amit valamiért sokan elutasítanak. Helyette viszont a legtöbben kilószám vásárolják a csodát ígérő ilyen-olyan ápolókat. Legtöbbször feleslegesen.

Nem csak a drogériák saját márkás termékei verik ár-érték arányban a nagy márkákat: itt a gyógyszertári krém kisokos

Nem csak a drogériák saját márkás termékei verik ár-érték arányban a nagy márkákat: itt a gyógyszertári krém kisokos

„Három üzlettípus vonz beteges módon: a ruhaboltok, a papírboltok és a gyógyszertárak. Mivel ez utóbbi helyen is meglepően sokáig tudok elidőzni, a kínálattal is eléggé képben vagyok. Ti tudtátok például, hogy szuper minőségű, helyben készült krémekhez is hozzájuthattok meglepően jó áron? Ha nem, akkor összegyűjtöttem nektek, mit érdemes kipróbálnotok a jövőben.

Zöld tea – az antioxidánslöket

Már pusztán attól jobban érzi magát az ember, ahogyan elkészíti – bőven van stresszoldó rituálé a dologban. Nyilván nem a filteres verzióra gondolok. Telis-tele van jótékony antioxidánssal, regenerál, frissít, hidratál. Külsőleg és belsőleg használva egyaránt csodákat művel: méregtelenít, csökkenti a gyulladást, élénkít, segíti az emésztést, a vérkeringést, elősegíti a sejtmegújulást, összehúzza a pórusokat, csökkenti a bőr zsírosságát, eloszlatja az egyenetlenségeit, és lassítja az öregedését.

Forrás:
Depositphotos

Rózsavíz – a csodafegyver

A zöld teához hasonlóan ez is tele van antioxidánssal, ezért remek varázsszer akár külsőleg, akár belsőleg használja az ember lánya. Tele van A- és C-vitaminnal. Táplál, hidratál, bőrmegújító hatású, kontrollálja a faggyútermelést, tisztít, tonizál. Egy vattára csepegtetve érdemes áttörölni vele a bőrt napi szinten.

Gondolnátok, hogy egy ilyen bájos, illatos virágcsoda ekkora harcos?

Ha tennétek vele egy próbát, otthon is készíthettek rózsavizet, elmondom, hogyan: tegyetek egy fazékba néhány rózsaszirmot (ha lehet, legyen bio, mindenmentes), majd öntsétek fel 1-2 deci vízzel, és kezdjétek el lassú tűzön melegíteni. Pár perc után zárjátok le, hűtsétek ki, szűrjétek le, majd öntsétek át egy flakonba.

DIY ajakbalzsam

DIY ajakbalzsam: természetes, olcsó, hatékony

Miért vennétek drágán színes-szagos – és nagy eséllyel szintetikus – ajakápolókat, ha nagyjából tíz perc leforgása alatt elkészíthetitek a nektek tetsző színű, illatú és hatóanyagú, természetes verziót?! Először persze érdemes kisebb mennyiségben kotyvasztani, míg elsajátítjátok a számotokra tökéletes ápoló elkészítésének titkát, azután már mehet a sorozatgyártás nagyobb tételben, így egy darabig az ajándékokat is megspóroljátok a családnak, a barátoknak.

D-vitamin vs. nap

Tény, hogy szükségünk van a D-vitaminra, de a szinte már sokszor égető napsugarakra nem feltétlenül. Jó pár éve már, hogy tudjuk: dél és három között, sőt inkább tizenegy és három között nem szabad napra menni. Én szívem szerint egész napra félárnyékot javasolnék. Bőven elég annyi időt tölteni a napon, amíg lubickoltok, vagy épp a városban tekeregtek. Ha meg is fogadjátok a tanácsomat, és ennyire minimalizáljátok a napozást, akkor se feledkezzetek meg a magas faktorszámú naptejekről, kalapokról, napszemüvegekről és társaikról, amelyek védelmet nyújtanak a napsugarak ellen – már ha üde, friss, egészséges bőrre és bőrtónusra vágytok.

Ti mit tesztek azért, hogy megelőzzétek az öregedés első jeleit?

Ajánlott cikkek