Mojzes Nóra Műanyagba zárt nyár - avagy így készíthettek saját kezűleg egyedi virágos telefontokot

Műanyagba zárt nyár – avagy így készíthettek saját kezűleg egyedi virágos telefontokot

Számtalan olyan technika, praktika és dekorációs megoldás van, amit régen nagyanyáink használtak és a mai napig megállják vagy megállnák a helyüket – ha újra használnánk. Az egyik ilyen a virágpréselés, amiből meseszép képek vagy üdvözlőkártyák is születhettek anno. Arra gondoltam, mi lenne, ha egy kis kreativitással és a mai technikákkal karöltve – és ha már úgyis olyan divatosak voltak nemrég az áttetsző virágos telefontokok – készítenék ezzel a módszerrel én is valami nagyon „mait”.

Hogy ne kelljen napokig vagy akár hetekig egy vaskos könyvben előkészíteni a virágokat a telefontokhoz, kissé meggyorsítottam a folyamatot, és egy vasaló segítségével percek alatt lepréseltem a csinos kis szirmokat és virágokat. Így született meg az alábbi pillangós verzió. Ha szívesen tennétek vele ti is egy próbát, mutatom, hogyan is készült.

Amire szükségetek lesz

 • virágok (minél lágyabb és kisebb fejű)
 • dekupázsragasztó lakk
 • ecset
 • sütő- vagy zsírpapír
 • olló
 • telefontok
 • csipesz
Forrás:
Molnár Anikó

Elkészítése

 1. Csípjétek le a virágfejeket és/vagy szirmokat – annak függvényében, melyiket szeretnétek használni.
   
 2. Tegyétek őket a papírra úgy, hogy semmiképp se érjenek össze, majd terítsetek rájuk egy másik papírt, és alacsony fokozaton kezdjétek el vasalni.
   
 3. Ha úgy érzitek, hogy minden nedvességet sikerült elpárologtatni a virágokból, szedjétek le sorban a papírról, majd óvatosan kezdjétek el valamilyen formába rakosgatni őket. Vigyázzatok, mert nagyon sérülékenyek!
   
 4. Az elrendezgetett virágokat már csak a telefontokra kell ragasztanotok úgy, hogy szépen sorban lekenitek a virágfejek egyik oldalát, rárakjátok a telefontokra, majd ha már az összes rákerült, újra átkenitek a ragasztóval. Ezzel egyrészt jobban ráerősítitek, másrészt kap egy lakkréteget, amitől tartósabb lesz a végeredmény. Ügyeljetek rá, hogy a rétegeket éppen fordítva kell a tok belsejébe ragasztanotok, vagyis a legfelső réteg kerül majd legalulra, és így tovább a többi!
   
 5. A minta körüli ragasztónyomokat egyszerűen eltüntethetitek egy bevizezett fülpálcikával, majd annak száraz felével áttörölve.
   
 6. Ha már teljesen megszáradt, mehet is bele a telefonotok.
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó
Forrás:
Molnár Anikó

További DIY ötletekért kattintsatok a linkre!